Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сунчева олуја прети да парализује Земљу у наредне три године

rss

22.09.2010. Срна

Велика експлозија сунчеве енергије, такозвана "Сунчева олуја", могла би да паралише земљу у периоду од три наредне године, упозорио је тим британских научника.

Таква "олуја" изазвала би оштећење електричних мрежа, колапс комуникационих система и рушење авиона, а интернет би вероватно престао да функционише.

Сунчева олуја прети да парализује Земљу у наредне три године

Први пут је таква појава на Земљи забележена 1859. када је сунчева олуја уништила телеграфску мрежу у Европи и САД, али тада још није постојала развијена електрична мрежа нити је свет био толико зависан од струје као данас.

"Нова катастрофа могла би помало да личи на сцене из филма "2012", упозорио је секретар у британском министарству одбране Лајм Фокс, додавши да би сунчева олуја као што је она из 1859. у модерном времену изазвала потпуни хаос.

Због могућности понављања сунчеве олује, Фокс је сазвао хитну конференцију у Лондону и позвао научнике да израде стратегију која би умањила катастрофу.

Он је навео и да се 1989. догодила мала "Сунчева олуја" која је парализовала електричну мрежу у канадској области Квебек.

Бивши амерички саветник за одбрану Ави Шур упозорио је да свет не сме да чека катастрофу и да мора одмах да ступи у акцију.


#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима