Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сунчева олуја прети да парализује Земљу у наредне три године

rss

22.09.2010. Срна

Велика експлозија сунчеве енергије, такозвана "Сунчева олуја", могла би да паралише земљу у периоду од три наредне године, упозорио је тим британских научника.

Таква "олуја" изазвала би оштећење електричних мрежа, колапс комуникационих система и рушење авиона, а интернет би вероватно престао да функционише.

Сунчева олуја прети да парализује Земљу у наредне три године

Први пут је таква појава на Земљи забележена 1859. када је сунчева олуја уништила телеграфску мрежу у Европи и САД, али тада још није постојала развијена електрична мрежа нити је свет био толико зависан од струје као данас.

"Нова катастрофа могла би помало да личи на сцене из филма "2012", упозорио је секретар у британском министарству одбране Лајм Фокс, додавши да би сунчева олуја као што је она из 1859. у модерном времену изазвала потпуни хаос.

Због могућности понављања сунчеве олује, Фокс је сазвао хитну конференцију у Лондону и позвао научнике да израде стратегију која би умањила катастрофу.

Он је навео и да се 1989. догодила мала "Сунчева олуја" која је парализовала електричну мрежу у канадској области Квебек.

Бивши амерички саветник за одбрану Ави Шур упозорио је да свет не сме да чека катастрофу и да мора одмах да ступи у акцију.

Коментара: 3


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 22.09.2010.
  Онај Коен, шта нам уваљиваше свињску вакцину је још на слободи, а сада нам уваљују олује... Док неко не одробија лажно узбуњивање, биће преваранта.

 • (+0) (-0)

  Aleksandar 22.09.2010.
  Ovo je nesto sto je odavno poznato.
  U Americi su u 19 veku ne samo sprzene telegrafske linije, vec su neki i nastradali koji su bili u blizini.

  Zamisli sta bi se desilo u ovom svetu da odjednom nema struje, interneta, telefonije.
  Mozda bi bilo lepo ziveti bez toga, ali ovaj svet ne moze opstati u takvim uslovima. Gradovi bi doziveli kolaps, ljudi bi umirali bez hrane i vode.

  Ne zna se kada se tako moze desiti, niti znam da postoji nacin da se to predvidi

 • (+0) (-0)

  Zoran 23.09.2010.
  Промене на Сунцу се дешавају стално, или нису уједначеног интезитета и по некада су појачане да стварени јачи магнетни импулс може индуковати струјни ток у проводницима чак и на Земљи. Те струје су реда милиампера, али је смер тока неконтролисан, па могу у осетљивим и не заштићеним полупроводничким уређајима изазвати кварове. Сличан утицај и индукција стујног импулса се ствара при нуклеарним експлозијама и позната је, па се осетњиви уређаји штите "оклопљавањем". Интересантно је, да електронски уређаји, који функционишу без полупроводника, него помоћу електронских цеви, нису осетљиви. Зато се у авине РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ уграђују радари-лампаши.
  Новинарске патке The агресора и саксонских дегенерика, не треба ни коментарисати, јер су увек смишљена пропаганда.


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима