Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Соларне земунице у Србији 1. део - принцип градње

rss

05.10.2014. samogrejnekuce.com.

Читали сте о кући у Велсу, која личи на кућу Хобита и о Хобитону на Новом Зеланду. Заједничко за ове куће је да су нискоенергетске и да су грађене као земунице.

Соларне земунице се граде и у Србији, творац је академик Вељко Милковић. Кућа је укопана са три стране у земљу, као идеални топлотни омотач. Са предње стране објекта се налазе велики отвори који служе за пролазак светлости и зими имају посебан задатак да омогуће пасивно грејање куће.

Принцип соларне земунице
[слика © samogrejnekuce.com]

 

Уштеде које се остварују на овај начин су вишеструке:

·                             уштеде у хлађењу 100%,

·                             уштеде у грејању до 85%,

·                             уштеде у осветљењу око 30% и

·                             уштеде у грађевинском материјалу око 10%.

Самогрејна еколошка кућа је различита од класичне куће првенствено због потпуно нове концепције грејања просторија – директним сунчевим зрачењем и максималним искоришћењем енергије. Уштеда енергије се постиже употребом рефлектујућих површина - сјајних алуминијумских фолија - постављених изнад и испод прозорских оквира куће ради повећања соларног добитка. Све остале специфичности ове куће произилазе из основног захтева за максималним искоришћењем и задржавањем бесплатне сунчеве топлоте, а отуд и главна претпоставка да оваква кућа буде укопана и прекривена земљаним слојем и својом једином отвореном страном оријентисана ка југу ради максималног захвата сунчевог зрачења. Наредна слика показује принцип пасивног коришћења соларне енергије током зиме.

 

Принцип пасивног грејања[слика © samogrejnekuce.com]

 

Принцип пасивног соларног грејања је описан и у тексту о модерним трендовима градње. Још један занимљив податак је да све соларне земунице имају зелене кровове, који спречавају прегревање таванице и губитак енергије кроз њу.

 

Како је већ у тексту објашњено, уштеда енергије се постиже употребом рефлектујућих површина око прозора. Ове површине имају задатак да повећају количину сунчевог зрачења које продире у току зиме у ентеријер објекта. Посебно се прорачунавају рефлектујуће површине са горње и доње стране прозора, како би се постигао оптимум сунчевог зрачења за сваки објекат. Површине су пресвучене слојем алуминијума, како би рефлектовале директну и дифузну сунчеву светлост. Горњи рефлектујући слој је фиксиран, док се доњи помера и може слижити као ролетна у летњем периоду. 

Двоструки рефлектујући слој[слика © samogrejnekuce.com]

 

Идејни творац овог пројекта је Вељко Милковић, истраживач и проналазач из Новог Сада. Прва патента пријава за самогрејне еко-куће поднета је 1977. а последња 2007. године са надоградњом и побољшањима у технологији градње. 

 

Текст у сарадњи са сајтом samogrejnekuce.com.


#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима