Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Набијена земља - савремена интерпретација древног материјала

rss

08.08.2010. | Младен Богићевић | Gradjevinarstvo.rs

Са:  http://www.gradjevinarstvo.rs/TekstDetalji.aspx?ban=820&tekstid=878
       http://www.stedljivekuce.com/viewtopic.php?f=66&t=77

Грађење набијеном земљом потиче од најстаријих времена будући да се заснива на грађевинском материјалу који је свуда око нас, и то у свом природном, непеченом облику. Последњих година почиње поновна актуелизација овог система градње који излази у сусрет захтевима одрживости, а савремена архитектура већ му је пружила прилику.

Захваљујући основној сировини, зидови од набијене земље имају одличан термички потенцијал, дуготрајни су, веома јаки и способни да носе оптерећења. Градња зидовима од набијене земље може се примењивати тамо где нема довољно грађевинског дрвета а квалитетне земље за градњу има у изобиљу.

Уколико на локацији нема природне сировине подесне за градњу, она се може допремити камионима, али тада увек остаје питање оправдања такве замисли из неколико разлога:

  • склад објекта са својим природним окружењем
  • повећани трошкови изградње
  • утицај транспорта на емисију CO2...

Земља која се користи мора испуњавати одређене захтеве у погледу састава (песак, шљунак и глина), а некада јој се могу додавати и стабилизатори. Традиционално су се као додатно везиво користили креч или животињска крв, а данас се употребљава портланд цемент.

Наравно, будући да градња објеката од набијене земље данас има смисла само ако се говори о врхунском еколошком објекту, употреба цемента је спорно питање због емисије CO2 која је прати. О овоме се воде бројне расправе, али с обзиром да земља нема свуда идеалан састав употреба цемента најчешће остаје на снази.

извођач Хустон Rammed Earth,
Нови Мексико, САД

куће од набијене земље могу да прате естетске
и друге потребе савремене градње

Начин градње зидова од набијене земље

Начин градње се заснива на постављању двостране оплате у коју се земља набија стварајући зидна платна (оплата као за бетонски зид). Након набијања земље оплата се може уклонити одмах, а потребно је неколико топлих и сувих дана како би се зид осушио и стекао трајну чврстину.

Као што је то случај са чврстоћом бетона, набијена земља ће наставити да јача и након почетка употребе објекта (дакле нема никаквих прекида радова док се зид у потпуности осуши). Зрење зида може да потраје и до две године, зависно од дебљине, климатских услова, итд. Када се процес зрења заврши, зид од набијене земље има сличне особине као зидани зид од камена.

У смешу од које се прави зид неки градитељи додају дробљено стакло старих флаша у боји или комаде дрвета како би добили занимљивији изглед површине зида.

Дебљина таквог зида некада је обично била већа од 30цм како би била обезбеђена његова чврстоћа. Међутим данас, коришћењем савремених алата и механизације, оплата се може поставити на 10-25cm.

За набијање се користи пнеуматски или ручни алат који набија земљу на око 50% њене првобитне висине у оплати. Процес набијања се врши у слојевима док се не достигне жељена висина. Када се до ње стигне оплата може бити уклоњена одмах.

оплата за зидове
од набијене земље

набијање земље
пнеуматским алатима

градња зида од набијене земље на спрату
објекта уз употребу "плитке" оплате од дасака

То значи да није потребно обезбедити оплату за цео објекат одједном већ се може градити у етапама, и то без задржавања радова док направљени зид сасвим не очврсне.

Уклањање оплате одмах по постављању зида неопходно је нарочито онда када површину зида желимо да шмиргламо жичаном четком на брусилици или да јој дамо неку текстуру јер површина зида већ након једног часа постаје претврда за обраду обичним алатом.

Једино о чему се мора водити рачуна јесте квашење зидова који су изложени атмосферским падавинама у току градње (док још није завршен кров, стреха, изолација сокле и сл). У САД чак постоји неколико производа намењених специјално за заштиту зидова од земље.

Данас се зидови од набијене земље постављају дуж класичних темељних трака од набијеног или (лако)армираног бетона, или на бетонску плочу. Између зида од земље и бетона обично се поставља изолација (најчешће ЕПС, ПУ и сл).

Посебна погодност зидова од земље јесте у томе што су веома захвални за сарадњу током целог века објекта. У њих се једноставно може укуцати ексер или завртањ а свако оштећење лако се санира додавањем свеже влажне земље на то место која ће затим са зидом убрзо створири хомогену масу.

Nk'Mip Desert Cultural Centre, Канада, пројекат фирме Hotson Bakker Boniface Haden Architects - земљани зид дуг 80 и висок 5,5 метара

Red Hill Residence, Аустралија, пројекат бироа Christopher Chris PTY LTD - зид од набијене земље узете са локације у комбинацији са панелима од кедра

Карактеристике зидова од набијене земље

Топлотни капацитет зидова од набијене земље вероватно не би требало посебно наглашавати. Њихова хомогена маса омогућава споро загревање и хлађење. У неким случајевима ова карактеристика зида од набијене земље може у потпуности отклонити потребу за хлађењем и загревањем простора.

Дању прикупљена топлота ноћу ће бити емитована у просторије, а ноћу сакупљена хладноћа у току дана ће освежавати унутрашњи простор. Из тог разлога зидови од набијене земље често се користе као масивни зид за градњу Тромбовог зида у објектима пасивне соларне градње (објашњење потражити на линку на крају текста).

Тромбов зид (линк на крају текста) од набијене земље на згради Универзитета Јута, као део Design Build Bluff пројекта (линк на крају текста)

У свету су бројни примери објеката који су зидани набијеном земљом - Eden Project , Cornwall, Eнглеска (линк на крају текста)

Међутим, када се спољашњи зид чине само зидови од набијене земље они углавном нису довољан топлотни изолатор простора. Попут опеке или бетона ови зидови морају имати додатну термоизолацију у хладнијим климама.

Са друге стране, густина и чврстина зидова од набијене земље представља одличну звучну изолацију. Такође, треба поменути и изузене противпожарне карактеристике ових зидова.

Зидови од набијене земље могу се прилагодити различитим климатским условима али и различитој грађевинској пракси у земљама света у смислу завршне обраде зида, врсте изолације, облагања дрветом, малтером, итд.

Набој - градња зидовима од набијене земље на нашим просторима

Код нас је једна врста зидова од набијене земље била веома распрострањена на подручју Војводине - набој. Неке од кућа грађених овом техником одолевају зубу времена и више од два века. Техника градње набоја састојала се у постављању оплате од две даске и набијања земље у висини од 10 до 20цм између њих, затим хоризонталног постављања трске као додатне арматуре у зидовима, па набијања следећег слоја (слично као што је приказано на фотографији извођења радова са плитком дашчаном оплатом у тексту горе).

Топлотне карактеристике ових зидова поправљане су мешањем земље са сецканом сламом и плевом а зид се са унутрашње и спољашње стране додатно облагао слојем малтера од блата (на местима где је облога зида оштећена јасно су видљиви слојеви набоја до педаљ висине).

Напомена: Не треба мешати куће од набоја са чатмарама на чијим се зидовима, на месту оштећења такође може видети земља помешана са плевом. Конструктивни систем чатмара не састоји се од носећих зидова од набијене земље, већ од дрвене бондрук конструкције. Она се затим испуњава плетеним прућем (плетом) и малтерише земљом. Плет и земљани малтер са плевом називају се чатма (плетер) и по њима су ове куће и добиле име.

Линкови:

Више о градњи набијеном земљом можете потражити на интернету под појмом rammed earth. Нарочито препоручујемо да погледате објекте од набијене земље претрагом фотографија на интернету (Google Images - rammed earth).

 


# фотографија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима