Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Izvucite maksimum iz baterija

rss

16.01.2007. Goran Aničić (PC magazin)

Izvucite maksimum iz baterija
Baterije su snaga naših života - i snaga koja se krije iza gomile raznih uređaja. Evo kako da ih odaberete i koristite.

Verovatno ne obraćate previše pažnje na baterije, osim kada morate da ih napunite ili zamenite - što je potrebno činiti ređe nego ikada, zahvaljujući njihovoj sve boljoj efikasnosti. Da biste izvukli maksimum iz baterije, važno je da znate sve o različitim vrstama baterija i njihovim osobinama, kao i o ispravnom načinu menjanja i čuvanja.

Snaga lap-topova

Pošto laptop računari imaju znatno veće potrebe za energijom nego većina prenosivih uređaja, a prenosivost laptopa ide ruku pod ruku s trajanjem baterije, važno je razumeti kapacitet ovih baterija. Snaga baterije za laptop je izražena u amper-satima (Ah) ili miliamper satima (mAh), ali ne možete laptopove upoređivate kao što biste mogli upoređivati "babe ili žabe", zato što operišu sa drugačijom voltažom, uglavnom 7,2, 10,8 ili 14,4 volti (3,6 volti pomnoženo sa 2, 3 ili 4). Ono što je važno jeste ukupna energija, izražena u vatima po satu (Wh, što je Ah puta voltaža). Jedna obična baterija za laptop može da pruži 4,4 Ah (4400 mAh) na 10,8 volti, što je oko 47,5 Wh. Baterija za laptop koja pruža 4 Ah na 14,8 volti bi dala 59 Wh. Ova druga baterija pruža za trećinu više snage, čak i pored toga što je njen Ah rejting za 10% slabiji. Ultraprenosni uređaji mogu imati baterije koje pružaju svega 20 Wh, dok multimedijalni laptopovi mogu da se približe i trocifrenim vrednostima (mada najčešće imaju oko 50 Wh, pošto se ne očekuje da će korisnici dugo raditi na mašini bez stalnog izvora napajanja).

Postizanje najdužeg veka trajanja baterija

343829206_7f2636d1e../files/sport/aleksincani-na-srbija-maratonu-u-beogradu1.jpgAko kupite paket okruglih NiMH baterija, biće vam potreban odgovarajući punjač. Baterije većeg kapaciteta zahtevaju i punjače većeg kapaciteta, osim ako vam ne smeta da malo duže čekate. Važnije je to što su NiMH baterije osetljive na preterano punjenje i zahtevaju od vas da nadzirete punjač; ako priključite NiMH baterije na punjač namenjen NiCd baterijama, može se dogoditi da ih prepunite ili oštetite. Punjači za NiMH i litijum-jonske baterije prate voltažu i temperaturu baterije da bi osetili kada su baterije pune; posle toga se isključuju i propuštaju svega delić energije za punjenje. Brzi punjači, koji pune četiri NiMH baterije za svega 15 minuta, imaju određenih mana. Kao prvo, kada se upali zeleno svetlo koje označava da su baterije pune, one su zapravo na svega 80% kapaciteta i biće vam potreban još sat ili dva da bi se napunile do kraja. Drugo, proizvođači baterija tvrde da brzi punjači troše unutrašnje mehanizme baterija i da im smanjuju vek trajanja.

Kada su baterije pune, izvadite ih i odvojite sa strane. One neće izgubiti primetnu količinu energije, osim ako ih držite van upotrebe čitav mesec ili dva. NiMH i litijum-jonske baterije možete da čuvate bez punjenja, ali setite se da ih stavite u punjač noć pre nego što vam zatrebaju. Jeftini punjači ponekad imaju tajmer, koji ih posle nekoliko sati isključuje, što može precizno da ograniči proces punjenja; bolji punjači prate temperaturu i voltažu baterije, tako da ostavljanje baterija u punjaču nosi sa sobom manje problema. Baterije bi trebalo čuvati na sobnoj temperaturi. Zaista nema potrebe da ih držite u frižideru, a još je gore da ih stavite u garažu ili šupu, gde će biti izložene ekstremnom fluktuiranju temeprature.

222175301_de9e09213../files/sport/aleksincani-na-srbija-maratonu-u-beogradu1.jpgJedan izuzetak od ovog pravila o bezopasnom odlaganju baterija odnosi se na olovno-kisele baterije, koje se moraju čuvati potpuno napunjene i zaštićene od smrzavanja, koje je verovatnije ako one nisu napunjene: ako baterija nije napunjena eletkrolit (ili tečnost) u njoj može da se smrzne na temperaturama ispod nule i da tako popucaju omotač ili unutrašnje pločice baterije. Većina korisnika se sa olovno-kiselim baterijama susreće samo u automobilima i UPS-evima. Ako vam automobil miruje tokom zime, prikačite na njega punjač iz kojeg će "curkati" napajanje.

Koliko će potrajati?

Pravilo je da NiMH ili punjive litijum-jonske baterije traju oko 500 ciklusa punjenja - jedan ciklus znači potpuno ili skoro potpuno pražnjenje praćeno punjenjem. Pražnjenje do pola praćeno punjenjem je otprilike isto što i pola ciklusa. Drugim rečima, ako svoj laptop uključite i isključite ili prikačite na punjač i skinete sa punjača 500 puta tokom 6 meseci, nećete morati da menjate bateriju.

Najsnažnije NiMH baterije (2.500 do 2.600 mAh) umeju da potraju manje ciklusa nego slabije baterije (od 2.000 mAh). Neke NiCd baterije mogu da potraju i do 1.000 ciklusa. Broj ciklusa olovno-kisele baterije zavisi od toga koliko puta ste joj dopustili da se do kraja isprazni. One ne podnose potpuno pražnjenje. Napunjene NiMH i litijum-jonske baterije ne gube previše energije ako mirno čuče u fioci. Baterije za jednokratnu upotrebu, posebno litijumske, mogu da bez ikakvih posledica čekaju i po nekoliko godina.

117821186_c7301e632c.jpgNeki proizvođači latopova, među kojima je i Lenovo, predlažu potpuno pražnjenje i punjenje do kraja na svaka tri meseca. Ovim se poništava bilo kakav eventualni efekat pamćenja, a i raspolaganje električnom energijom samog računara se sinhronizuje sa mogućnostima baterije. Neki laptopovi imaju mogućnost automatskog podešavanja (dok su prikačeni na napajanje, tako da se sve to događa preko noći); ako nemaju, onda na svom laptopu otvorite opciju Power Management (u većini slučajeva je to Start | Control Panel | Performance and Maintenance | Power Options | Properties) i u tabu označenom sa Power Schemes odaberite Always On; pod Alarms isključite pozivanje alarma kad je baterija prilično prazna, kao i alarm koji se uključuje kad je baterija skoro prazna. Pustite da se baterija troši još dva do četiri sata, pa je onda napunite. Ako vam baterija propada zbog toga što ste je zapostavili, nekoliko ovakvih ciklusa bi moglo da je delimično povrati.

Najbolja praksa

Da biste postigli najduži vek trajanja baterija, punite svoje okrugle baterije na običnom (ne na brzom) punjaču i izvadite ih čim su pune. Baterije sa najboljim performansama dobijaju više energije po punjenju, ali traju manje ciklusa. Držite laptop uključenim u struju kad god je to moguće, da biste što sporije trošili bateriju, koja ipak ima konačan broj ciklusa punjenja. Punjive baterije će verovatno prestati dobro da rade posle tri do pet godina. Reciklirajte potrošene litijum-jonske baterije, pošto njihova unutrašnjost može ponovo da se iskoristi, a NiCd i olovno-kisele baterije reciklirajte zbog toga što su toksične. Centri za reciklažu se mogu naći na sajtu Rechargeable Battery Recycling Corporation (rbrc.org).

Mitovi o baterijama

Trač ili istina: Ako potrošite punjivu bateriju samo do pola pre nego što je stavite na punjenje, baterija će to pre ili kasnije zapamtiti i trajaće vam upola manje. To je danas uglavnom trač, kako kaže većina eksperata za baterije, iako postoje neki slični problemi. Taj "efekat pamćenja" je bio izražen kod starijih nikl-kadmijumskih (NiCd) baterija, ali kod nikl-metal-hidridnih (NiMH) i litijum-jonskih baterija taj problem ne postoji ili barem neće prepoloviti vek trajanja baterije.

Bez obzira na to kako se ponašate prema svojoj punjivoj bateriji, malo je verovatno da će ona potrajati duže od pet godina, a verovatno će vam dobro služiti samo tri godine.

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима