Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Bio butanol - novo gorivo budućnosti?

rss

29.06.2006. Dragan Romčević, AUTOBERZA.INFO

Kompanije DuPont i BP razvile su novo gorivo pod nazivom bio butanol, za koji se tvrdi da ima za 30% bolji energetski potencijal od etanola koji se već neko vreme smatra jednim od goriva budućnosti.

Nedavno je na Bibendum manifestaciji, gde se okupljaju vozila na alternativni pogon, predstavljen Ford Focus koji koristi upravo bio butanol – troši ga manje od običnog benzina a pritom ostvaruje bolje performanse.

DuPont i BP aktivno rade na razvoju ovog goriva od 2003. godine, iako se ono koristi još od početka veka. Visoki troškovi dobijanja su uvek kočili njegovo omasovljenje, tako da se od pedesetih godina koristi samo u specifičnim granama industrije. Gotovo sve količine koje trenutno postoje u svetu, dobijene su iz nafte, ali dve gore navedene kompanije tvrde da su efikasnost procesa prerade šećerne trske ili repe dovele na znatno viši nivo.

Prva generacija bio butanola za masovnu prodaju mogla bi da se nađe na tržištu već naredne godine. Ukoliko se unapredi i izdvajanje iz ostalih bio masa kao što su pšenica i druge žitarice, ali i njihov otpad, druga generacija bi mogla da stigne do kraja decenije. Ukoliko tehnologija toliko uznapreduje i cena će značajno opasti.

Trenutno bio goriva čine samo 2% ukupne potrošnje goriva na svetu, ali stručnjaci procenjuju da bi do 2020. moglo da se postigne čak 30 procenata. Butanol je u osnovi vrlo sličan etanolu, ali nije toliko agresivan prema određenim materijalima. Upravo u ovome leži njegova glavna prednost – postojeći motori ne moraju da trpe nikakve izmene kako bi prešli na bio butanol. Svaki benzinski motor može da koristi 100% čist butanol, kao i njegovu mešavinu u bilo kojem odnosu sa benzinom. Čak mu ne smeta ni miksovanje sa etanolom. Može da se trasnportuje u svim postojećim cevovodima i skladišti u postojećim rezervoarima, dok se pogoni za etanol lako mogu preorijentisati na butanol.

Stručnjaci još uvek ne odbacuju etanol, ali velike prednosti butanola svakako podstiču naučnike na traženje što efikasnijeg načina za njegovo dobijanje.#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима