Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

RUN-FLAT GUME – SPAS ILI NOVI PROBLEM

rss

20.04.2007. Dalibor Radišić (AutoBerza.info)

Rastegljiva garancija kao pokazatelj nivoa razvoja run-flat tehnologije

Statistički gledano, gumi-defekt je pojava u laganom izumiranju. Ipak, uprkos sve kvalitetnijim pneumaticima, gotovo da nema vozača koji pre ili kasnije nije imao problem sa gumom na putu, i po nepisanom pravilu, takve situacije se dešavaju u veoma lošim vremenskim uslovima, ili u trenutku kada žurite.

Najnovije dostignuće u industriji guma su pneumatici pod nazivom run-flat (čita se „ranflet“). Stručnjaci tvrde da samonosiva konstrukcija ili ojačane bočne strane ovog tipa pneumatika (zavisi od tehnologije proizvodnje) omogućavaju nastavak vožnje čak i kada se guma probuši. U slučaju gumnog defekta kod run-flat-a, nastavite da vozite brzinom ne većom od 80 km/h sve do mesta gde ćete zameniti gumu, a ono može biti udaljeno čak 80 kilometara od mesta nezgode. Pre nego što vam otkrijemo neke od dobrih i loših strana u upotrebi run-flat-a u praksi, evo priče kako je sve počelo.Originalna ideja stvaranja gume koja se ne može probušiti datira iz 1892. godine kada je prvi put prijavljen patent ove vrste. Skoro pola veka kasnije, tačnije 1934. godine, kompanija Goodyear izbacuje na tržište unutrašnju gumu nazvanu Lifeguard koja je dizajnirana tako da u slučaju bušenja postepeno ispušta vazduh, a ne da se odmah izgubi pritisak kao što je to bio slučaj sa starim tipovima pneumatika. Nakon serije pokušaja i eksperimenata, Goodyear je 1978. godine tržištu ponudio SST gume koje predstavljaju prvi tip samonosivih pneumatika u istoriji gumarske industrije.

Osamdesetih godina Pirelli je udružio snage sa kompanijom Goodyear u cilju osmišljavanja guma za Porsche 959. Uporedo, konkurencija nije mirovala, pa je tako Michelin dao svoj odgovor. Konkurentska borba i trka za novim tehnologijama dovela je konačno i do pojave prvih pravih run-flat pneumatika polovinom devedesetih godina prošlog veka. Prvi automobil iz serijske proizvodnje uz koji je opciono ponuđen run-flat bio je Chevrolet Corvette iz 1994. godine. Tek tri godine kasnije najavljena je mogućnost da peta generacija „Korvete“ poseduje run-flat gume kao standardni deo opreme.


Početkom novog milenijuma, odnosno 2001. godine, u jednom istraživanju došlo se do podatka da 87% ispitanika ima želju da na svom vozilu ima run-flat pneumatike. Uprkos mnogim najavljenim poboljšanjima i pogodnostima ovog tipa pneumatika, u praksi se došlo do veoma kontradiktornih mišljenja. Tako u poslednje vreme izvestan broj kupaca iznosi svoje pritužbe, jer se ispostavilo da su troškovi zamene run-flat guma, koje se jako teško mogu probušiti, prilično visoki, a i veoma mali broj servisa ima opremu potrebnu za zamenu i održavanje ovakvih guma. Nezadovoljstvo vozača je kulminiralo sa nekoliko tužbi koje su podneli američki vozači, optužujći „Hondu” i „Mišlen” da su njihove reklamne poruke i navodi o kvalitetu i prednostima run-flat guma netačni. Proizvođači u svoju odbranu navode statistiku koja kaže da su run-flat pneumatici daleko izdržljiviji od standardnih ukoliko se vozači pridržavaju pravila za održavanje i propisanog pritiska vazduha u njima. Ipak, proizvođači su pristali na vanparničnu nagodbu povodom većine podnetih tužbi, pa izreka „gde ima dima, ima i vatre“ sigurno stoji u ovom slučaju.

Proizvođači naglašavaju poboljšanu upravljivost vozila koje je pretrpelo gumni defekt kao jednu od prednosti run-flat guma, a pominje se i smanjena potrošnja goriva.

Sigurno vrlo važna pogodnost je i ušteda u prostoru zbog nepostojanja rezervnog točka, što je dovelo do povećanja zapremine prtljažnika, dok su neki modeli doživeli čak i unapređenja u svojim performansama. Tako je Toyota 2004. godine tržištu ponudila model Sienna sa pogonom na sva četiri točka, umesto samo na prednja dva, jer je dobijeni dodatni prostor omogućio integrisanje sistema 4 X 4.

Sve u svemu, run-flat gume se nameću kao odlično rešenje, čija daleko šira primena se očekuje u skorijoj budućnosti. Međutim, ukoliko ne posedujete skupi automobil koji već ima run-flat pneumatike, preporučujemo da još malo sačekate sa njihovom ugradnjom.

Trenutno su garancije proizvođača prilično rastegljive (od 25.000 do 60.000 pređenih kilometara), što zavisi od uslova korišćenja i načina održavanja run-flat guma, a vi sami procenite zašto je to tako.


Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима