Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Krijesnica za zdravo svjetlo

rss

29.11.2006. http://www.majstor.hr

Evo kako se hrvatska ponaša prema svojim pronalazačima


Stedljiv pretvorbeni starter
KRIJESNICA ZA ZDRAVO SVJETLO

Je li vas iznenadio godisnji obracun elektricne energije? Nove tarife izazvale su dodatnu dvojbu - isplati li se vise zadrzati dvotarifno brojilo ili ga zamijeniti jednotarifnim. Ako mjesecno trosite u prosjeku oko 500 kW/h, s jednotarifnim brojilom rata vam je 353,80 kuna, a s dvotarifnim 372,30! Razlika nije velika, ali kad se pomnozi sa 12 mjeseci ipak se osjeti. Kad razmisljate kako ustedjeti obicno se gleda na uredaje - koliko trosi stednjak, perilica, hladnjak, televizor... a zaboravljate rasvjetu. Koliko godisnje potrosi deset ili dvadeset zarulja, pa cak i ako ste sve klasicne zamijenili stedljivima? Zasigurno ste primijetili - upaljena klasicna zarulja je toliko vruca da je ne mozete dotaknuti rukom zato jer se najveci dio elektricne energije pretvara u toplinsku, dok se za rasvjetu utrosi minimalno. No, ne morate biti toliko rasipni. RV-krijesnica koja se ugraduje u FC-rasvjetu, a moze se prikljuciti i u standardne FC-svjetiljke, kompenzira jalovu energiju, pa daje visestruko vise svjetlosti uz minimalni utrosak.
Elektronicki pretvorbeni starter pod nazivom krijesnica nastao je u RV-laboratoriju, a djelo je naseg poznatog izumitelja gospodina Vinka Rogine. U kombinaciji sa standardnim fluorescentnim cijevima, krijesnica obavlja posao prigusnice, startera i kondenzatora, a uz to kompenzira i jalovu energiju. Za razliku od tih klasicnih sklopova krijesnica omogucuje mnogo kvalitetniji i dugotrajniji rad fluorescentne rasvjete i izvor je cistog zdravog svjetla, jer radi na frekvenciji u VF-podrucju od 25 kHz, sto godi ljudskom oku.
Visokokvalitetna klasicna zarulja sa zarnom niti pretvara cak 99,6 posto utrosene elektricne energije u toplinsku, a samo 0,4 posto utrosi se za rasvjetu. Ako je moguce iz jednog vata dobiti 628 lumena, a 15-vatna zarulja daje samo 90 lumena, to znaci da joj je iskoristivost ispod jedan posto. Ispitivanja su pokazala da FC-zarulja s klasicnim starterom daje 66 lumena po vatu W, a FC-zarulja s krijesnicom 94 lm/W.
U odnosu na klasicnu izvedbu krijesnica ima izuzetne prednosti: stedi elektricnu energiju od 20 do 70 %, ovisno o vrsti cijevi i postojecem rjesenju, nema stroboskopskog efekta niti titranja, smanjuje troskove odrzavanja, a traje dva do cetiri puta duze.
Svjetlo se pali prvi i svaki put trenutno, za nekoliko milisekundi, dok to pri klasicnoj izvedbi traje jednu do tri sekunde. Uza sve to svjetlosni je tok nepromijenjen u odnosu na klasicnu izvedbu.
Krijesnica se proizvodi u sirokom podrucju snaga i pokriva kompletnu gamu svih FC-cijevi, kako s obzirom na snagu, tako i na razlicite kvalitetne razine. Siroki spektar tipova uza standardne dimenzije omogucuje primjenu u vanjskoj i unutrasnjoj rasvjeti. Krijesnica pali i odrzava svjetlo bez zagrijavanja zarne niti, pa je takva rasvjeta otporna na vibracije. Zbog toga fluorescentna rasvjeta s krijesnicom ima izrazite prednosti u autobusima, kamionima i vlakovima. Posebno je zanimljiva primjena u podrucju brodske rasvjete - zbog neosjetljivosti na vibracije i zbog potpune zastite od korozivnog djelovanja atmosfere.
Krijesnica se moze proizvesti za sve standardne napone koji vaze u svijetu. Zahvaljujuci niskoj potrosnji elektricne energije i vrlo visokom faktoru iskoristivosti (lm/W), fluorescentna rasvjeta s krijesnicom idealna je u kombinaciji sa solarnim sustavima i ostalim alternativnim izvorima, potpuno se uklapa u programe racionalnog iskoristenja energenata i zadovoljava sve ekoloske uvjete.

   

Stedi i dugo traje
Krijesnica sluzi kao predspojni sklop u zamjenu za klasicnu prigusnicu (elektromagnetni teret), starter i eventualno kondenzator, a njene standardne dimenzije prilagodene su ugradnji u sve fluorescentne armature. Pravilnim izborom odgovarajuceg tipa u odnosu na snagu i tip fluorescentne cijevi mogu se postici optimalni rezultati. No, usteda se ostvaruje i kroz duzi vijek trajanja fluorescentnih zarulja i kroz manje troskove odrzavanja.
Tipovi krijesnice s temperaturnim vodenjem osiguravaju pouzdan, dugotrajan i efikasan rad fluorescentnih petfosfatnih cijevi - T5.
Zahvaljujuci visokoj klasi zastite od IP 20 do IP 65 fluorescentne armature mogu se primijeniti i za rasvjetu vanjskih prostora, tim vise sto se razvijaju i proizvode kompaktne fluorescentne zarulje sve vecih snaga. Naprimjer, fluorozarulja od 26 W dobro osvjetljava prostor ispred ulaznih vrata uz vrlo visoku ustedu, jer trosi samo 20 W sa starterom.
RV-krijesnica originalan hrvatski proizvod, nagraden s devet zlatnih medalja, ima otvorena vrata na svjetsko trziste, a gospodin Vinko Rogina dobio je i diplomu Genius price za cistu vanjsku rasvjetu. RV-laboratorij dio je razvojnog poduzeca RV-Zagreb koje je pokrenulo vlastitu proizvodnju zahvaljujuci Ministarstvu za obrt, malo i srednje poduzetnistvo i osobno gospodinu ministru Zeljku Peceku. Zlatna krijesnica ima tu izuzetno mjesto, jer se ugraduje u proizvode razlicitih proizvodaca, a stedi do 70 posto energije. Nazalost 32 razvijena proizvoda jos leze u ladicama, mada su svi bez konkurencije i s oznakom made in Croatia donijeli bi Hrvatskoj, osim novca, vrijednu promidzbu sirom svijeta, a tvornice u kojima bi se proizvodile tisuce stedljivih proizvoda uposlile bi na stotine ljudi cija su radna mjesta nepovratno ugasena.
U svakom slucaju krijesnica ima svijetlu perspektivu tim vise sto razvoj ide dalje, pa za tri-cetiri godine mozemo ocekivati poboljsane verzije koje ce davati oko 200 lumena po vatu.CISTA VANJSKA RASVJETA
Tvrtka RV-Zagreb razvila je i proizvodi nekoliko tipova rasvjetnih tijela za ugradnju fluorescentnih kompaktnih zarulja s krijesnicom za osvjetljavanje otvorenih prostora. Vanjske SP-svjetiljke izraduju se u dvije verzije: metalne, plastificirane s ogledalima od visokoreflektirajuceg metala i rosfraj svjetiljke s visokoreflektirajucim ogledalima. No, uz malu pregradnju, odnosno ugradnju grla za fluorescentnu kompaktnu zarulju, krijesnica se moze ugraditi i na vecinu postojecih svjetiljki.
SP-svjetiljke predvidene su za osvjetljavanje gradskih ulica, prometnica, trgova, otvorenih skladisnih prostora dvorista itd. Proizvode se u pet tipova, ovisno o snazi i broju FC-kompaktnih zarulja: SP 2x26, SP 1x32, SP 2x32, SP 1x42 i SP 2x42 (npr. 2x26 je oznaka za dvije zarulje po 26 W). Svi tipovi SP-svjetiljki zatvoreni su prozirnim lexan-plocama izvanrednih mehanickih svojstava, a montiraju se pomocu metalnih pocincanih ili C-nosaca koji omogucuju podesavanje kuta svjetiljke u dvije osi.
U proizvodnom programu tvrtke RV-Zagreb su i svjetiljke s automatskim prikljuckom koji osigurava jednostavnu montazu i demontazu. Ova izvedba omogucuje lako odrzavanje, a eventualni servis obavlja se na servisnom vozilu ili u radionici.


PRIMJENA KRIJESNICE U UNUTRASNJOJ RASVJETI
Kad je rijec o osvjetljavanju unutrasnjeg prostora FC-cijevi su obicno ugradene u odgovarajucu armaturu. Bezbroj je proizvodaca, tipova, namjena i nacina ugradnje fluorescentnih armatura. Zajednicke su im prigradne mjere za ugradnju elektromagnetnog startera, jer je to tipizirani proizvod.
Prigradne mjere krijesnice identicne su standardnom elektromagnetnom teretu, pa se moze lako montirati u armaturu i spojiti po prilozenoj shemi. Cesto se isplati i rekonstrukcija instaliranih fluorescentnih svjetiljki, jer je jednostavna, a daje velike ustede. Isplativost takvih zahvata tim je veca ako rasvjeta mora biti duze ukljucena.
Krijesnica je u podrucju unutrasnje rasvjete vec primijenjena u raznim institucijama, tvornickim i poslovnim prostorima, kao sto su npr: Institut gradevinarstva Hrvatske, Hrvatski sabor, Pliva, tvornica TOZ Penkala, autoservis Skoda Stasni (Zagreb), Kotlovnica i Kudumija trade (Bjelovar),
Benzinska postaja Novak i Autokuca Gasparic (V. Gorica).
Javna vanjska rasvjeta s krijesnicom postavljena je u: Donjem Jelenju, Samoboru i Pitomaci.
RV-krijesnica ugradena je u rasvjetu na Hrvatskoj cigri koja je oplovila Zemljinu kuglu meridijalnom rutom od Sjevernog do Juznog pola, a ekoloska rasvjeta na solarni pogon ugradena je u uvali Vrulje na Velikom Kornatu.
Krijesnica je neosporni doprinos racionalnom trosenju energije, stedi i smanjuje potrosnju energenata. RV-svjetiljke potpuno udovoljavaju kriterijima ciste rasvjete, imaju visoku iskoristivost elektroenergije, primjenjive su u kombinaciji s alternativnim izvorima energije, napose energije sunca i vjetra, a izbor radne frekvencije od 25 kHz ne zamara oci, nema stroboskopskog efekta, radna frekvencija je u VF, a ne u ultrazvucnom podrucju. Dakle, krijesnica je izrazito ekoloski podoban proizvod.
Krijesnica ima sve preduvjete da postane prepoznatljiv proizvod made in Croatia, jer ima ateste (Koncarev institut za ispitivanje i certifikaciju tehnickih proizvoda u Zagrebu) koji joj omogucuju primjenu u svim zemljama svijeta, tim vise sto se bez posebnih pregradnji moze ugraditi u svjetiljke svih poznatih svjetskih proizvodaca.

Dimenzijeabcxyz
Kuciste K11503928.511.54.22
Kuciste K21503528.511.54.22
Kuciste K3180443211.54.22
Krijesnice su smjestene u samogasivo plasticno kuciste u varijantama K1, K2 i K3 koja se razlikuju po dimenzijama izrazenim u milimetrima. U kuciste K1 ugraduju se krijesnice snage od 6 do 22 W, verzije A,B i C, u kuciste K2 snage 26 do 42 W, verzije A, B i C, a u kuciste K3 snage od 42 do 80 W verzije A, dok se krijesnice snage od 42 do 80 W za verzije B i C ugraduju u kuciste K2.

Krijesnica
tipsnagatipsnagatipsnaga
6 W-xyKR 6 W36 W - xyKR 36 W18 W-xyKR 18 W T
8W-xyKR 8 W38 W - xyKR 38 W14 W-xyKR 14 W T5
11 W-xyKR 11 W40 W - xyKR 40W28 W-xyKR 28 W T5
13 W-xyKR 13 W58 W - xyKR 58 W35 W-xyKR 35 W T5
15 W-xyKR 15 W65 W - xyKR 65 W54 W-xyKR 54 W T5
18 W-xyKR 18 W2x18 W - xyKR 2x18 W80 W-xyKR 80 W T5
32 W-xyKR 32 W26/32/42 W - xyKR 26/32/42 W  
Oznaka x uz podatak o snazi oznacava verziju prema propisima koji se primjenjuju u pojedinim zemljama. Svaka od ovih krijesnica moze biti izvedena u tri verzije i to A, B ili C. Krijesnica s oznakom A primjenjiva je bez ogranicenja u cijelom svijetu, a tipovi B i C namijenjeni su upotrebi u Hrvatskoj. Oznaka y uz podatke o snazi oznacava verziju izvedbe s obzirom na odnos velicine redukcije konzumirane snage, vijeka trajanja i svjetlosnog toka.

Vrijednost za yKoeficijent redukcije
konzumirane snage
FC cijev+teret
Produzenje vijeka
trajanja FC-cijevi
Koeficijent korekcije
svjetlosnog toka
10,41 do 0,522 do 4 puta0,8
20,48 do 0,64do 2 puta0,9
30,55 do 0,76 50 %1,00 do 1,05

Pregled instalirane i stvarno utrosene snage kod SP-svjetiljki
Tip svjetiljkeSP 80SP 108SP 132
Instalirane FC-zarulje4x26 W4x32 W4x42 W
Instalirana snaga104 W128 W168 W
Utrosena snaga80 W108 W132 W

KRIJESNICA U VASOJ KUCI
• stedi energiju i energente
• smanjuje racun za struju
• osigurava zdravu i cistu rasvjetu
Kupnjom krijesnice pomazete promociji visokovrijednog i trzisno atraktivnog hrvatskg proizvoda koji moze osigurati zaposlenje brojnim domacim radnicima u RV-ovim pogonima i u razgranatoj mrezi domacih kooperanata te u usluznim djelatnostima.


RADNE KARAKTERISTIKE
• nazivni napon 230 V, rad unutar raspona od 80 do 275 V
• nazivna frekvencija 0 do 1000 Hz
• nazivna struja ovisi o vrsti krijesnice, odnosno FC-cijevi
• temperaturno podrucje rada (ovisno o tipu) je od -50 do +50° C te od -10 do +50 °C
• vanjske dimenzije uskladene su sa standardima
• kuciste je izliveno od samogasivog polimernog materijala
• krijesnica je atestirana u Koncarovom institutu
• udovoljava normama: EMC, EN 55015, EN 61547, EN 50160, CE
• izvedena u klasi zastite IP 20, glede otpornosti na utjecaj prasine, krutih tijela i vlage
• glede otpora izolacije i dielektricne cvrstoce spada u klasu 1

Elektronicki pretvorbeni starter krijesnicaSheme spajanja kad se preko jedne krijesnice napaja jedna (a) ili (b) dvije fluorescentne cijevi.

Svjetiljka SP 132 sa cetiri ugradene fluorescentne kompaktne zarulje. Reflektorska ogledala osiguravaju visoku iskoristivost svjetiljke. Svjetiljka je zatvorena prozirnom lexan-plocom. Montira se na C-nosac tako da joj se kut moze podesavati neovisno u dvije osi. U svjetiljku su ugradene 4 univerzalne krijesnice tip KR 26/32/42, dimenzije su joj 670x370x105 mm, a izraduje se u tri varijante, ovisno o snazi FC-kompaktnih zarulja. Moze se montirati na zid ili stup, a namijenjena je za osvjetljenje sportskih terena, otvorenih skladista, sportskih dvorana, dvorista, industrijskih hala itd.

Коментара: 8


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  agvozden 29.11.2006.
  Daj, bre čoveče, promeni barem naslov - mnogo iritira!!!

 • (+0) (-0)

  Dishi68 29.11.2006.
  Ne dolazi u obzir. Čovek je dobio 10 zlatnih Eurekinih medalja za taj proizvod, a čini mi se da su i Aleksincu ubacili u uličnu rasvetu i sada ti grad izgleda noću, kao da je dan. A, i gde je tu demokratija?

 • (+0) (-0)

  Zoran 17.01.2007.
  Izgleda ozbiljna sprava. Kako da nabavim ova napajanja za sijalice?

 • (+0) (-0)

  Zoki 22.02.2008.
  Evo recimo prodavnica u pancevu "Elektra" ima neke turske koje se prave u kini i cena je 195 din za jednu prigusnicu od 36w. Rade super ali sam cuo da sve te elektronske prigusnice imaju vek trajanja koji se meri u hiljadama casova a to je obicno oko 10.000 casova. Svejedno ustedece vise struje i produzice vek neonki, tako da bi trebalo da se isplate, mozda su malo svetlije od obicnih magnetskih ali meni deluju isto. A super je stvar sto su potpuno hladne na dodir, dok magnetske recimo nesmes da montiras na zapaljive materijale, isto tako svetlo je stabilnije tj. ne treperi uopste osim mozda prvih par min. dok ne postigne radnu temperaturu. Isto je interesantno da mogu da se stave 2 prigusnice na 1 neonku, takva neonka ce svetleti 1,7 puta jace i trosice 1,7 puta vise struje a doci ce i do rasterecenja obadve prigusnice, ovo bi trebalo da produzi vek prigusnicama ali ce smanjiti vek neonki, kazu da nije opasno, nisam probao. Pozdrav.

 • (+0) (-0)

  Miloš Čolović 10.06.2010.
  Krijesnica u kombinaciji FC silvanija je zamjena za dnevno svijetlo. radim kao ing. elektro u HEP-u tako da mogu potvrditi kvalitetu rasvjete i veliku uštedu kod primjene ovakve rasvjete. Osobno poznajem izumitelja Vinka Roginu kao vrsnog stručnjaka i dobrog čovjeka. Veoma jednostavan i druželjubiv, spreman za svaki savjet.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 15.06.2010.
  Da li je svetlost dobijena iz Krijesnice toplo ili neosko bela?

 • (+0) (-0)

  Stojan Despot 09.03.2012.
  Svi izvori svjetlosti kojima su potrebne prigusnice ,starteri,stabilizatori ,heat sinks ili bilo koja rashladna sredstva nisu dugorocno rjesenje, iz cisto ekonomskis razloga, proizvodnja tih istih je preskupa. Do sad najboli proizvod posjeduje lompanija iz Kanade vlasnistvo nasih ljudi, pod imenom Tesla Digital . Njihov proizvod ce stici u Evropu u toku ove godine.Njihov web za vise informacija www.tesla-digital.ca POZDRAV SVIMA

 • (+0) (-0)

  Alen 01.09.2013.
  Krijesnica spektar daje iz klasične neonske bijele lampe kompletan spektar boja vrlo blizu spektra sunčeve svijetlosti...
  Naravno kada gledate lampu ona je i dalje bijela,ali svijetlo kada se reflektira u prostoru i direktno kada je oko vas paše za oko....
  Isprobajte meni je puno ugodnije od drugih elektroničkih startera,a i lampa od 36w svijetli punom jačinom a troši 10w (mjerio wattmetrom sa uticnice)


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима