Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Prednji ili zadnji pogon?

rss

25.05.2006. Dragan Romčević, AUTOBERZA.INFO

Prednji ili zadnji pogon?
Ovo pitanje predstavlja jednu od omiljenih tema kada se u društvu nađe nekoliko poznavalaca automobila. Po pravilu, nakon žučne i odlično argumentovane diskusije, svaki učesnik čvrsto ostaje pri svom ubeđenju, ne želeći da pravi nikakve kompromise – “Zašto onda Porsche, Mercedes i BMW imaju zadnju vuču?” ili “Jesi li vozio ti nekada Mercedes ili BMW po snegu?”.

Zadnji pogon je u prvim decenijama auto industrije predstavljao standard, ali danas su vozila sa prednjom vučom preuzela primat. Ipak, proizvođači luksuznih i sportskih automobila su ostali verni starom konceptu.

Da razmotrimo obe opcije. Osnovnu prednost pogona na prednjoj osovini predstavlja jednostavnija konstrukcija, što dovodi i do nižih troškova proizvodnje. Pošto su menjač i diferencijal postavljeni u isto kućište uz motor, nije potrebno kardansko vratilo koje bi prenosilo snagu do zadnjih točkova. Na taj način konstruktorima je olakšan posao raspoređivanja ostalih komponenti ispod vozila.

Manja težina je još jedna prednost – automobil bolje ubrzava, ima manju potrošnju i efikasnije koči. Prostor u unutrašnjosti je veći u odnosu na automobil sličnih dimenzija iz suprotnog tabora, zbog toga što ugradnja kardanskog i zadnjeg diferencijala ne zahteva velike tunele po sredini kabine.

Trakcija po klizavom kolovozu je unapređena, pošto se masa motora i transmisije najviše oslanja na pogonske točkove. Stoga se manje iskusnim vozačima uvek preporučuje automobil sa prednjim pogonom.

Sa druge strane, javlja se lošija upravljivost pri oštroj vožnji kroz krivine, pošto prednji točkovi imaju zadatak da vuku vozilo i da ga istovremeno usmeravaju – tako se javlja podupravljanje (automobil proklizava “preko nosa” i teži da proširi putanju). Ova mana se vrlo lako otklanja blagim oduzimanjem gasa, ali upravo ona predstavlja razlog zašto sve najbrže sportske automobile na svetu pogone zadnji točkovi.


Gotovo sve mane prednjeg pogona mogu se nazvati prednostima zadnjeg. Zbog karakteristične konstrukcije, raspored mase je ravnomerniji (kod BMW-a najčešće 50:50), što automatski dovodi do neutralnijeg ponašanja u krivinama. Zadnji točkovi guraju vozilo, prednji ga usmeravaju, pa ne dolazi do negativnog uticaja jedne funkcije na drugu. Postoje kontradiktorne priče o akvaplaningu. 1) Automobil sa zadnjim pogonom je manje osetljiv na ovu pojavu, pošto prednji točkovi uspeju da uklone dosta vode sa kolovoza, tako da zadnji pogonski imaju bolji kontakt sa podlogom. 2) Vozila s prednjim pogonom pravovremeno upozoravaju vozača na akvaplaning proklizavanjem prednjih točkova. (Autor teksta nema dovoljno iskustva sa ovom noćnom morom svih vozača da bi izneo argumentovanu tvrdnju, tako da se pitanje akvaplaninga ostavlja za drugu priliku.)

Vožnja automobila sa zadnjim pogonom po snegu i ledu može da se pretvori u pravu agoniju, ali moderni elektronski sistemi gotovo u potpunosti otklanjaju ovu manu. Naprednija tehnologija proizvodnje guma takođe pomaže.

Zbog svih navedenih mana lako se može zaključiti da je najbolji pogon na svim točkovima (quattro, FWD, AWD, 4-Matic, 4Motion, Synchro, 4x4). Međutim, za takav automobil treba izdvojiti više novca, veća je potrošnja goriva, nešto slabije peformanse, komplikovanije servisiranje …


#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима