Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ubrizgavanjem etanola do niže potrošnje

rss

02.11.2006. Aleksandar Jovanović, AUTOBERZA.INFO

Ubrizgavanjem etanola do niže potrošnje
Grupa naučnika sa instituta u Masačusetsu u Americi došla je do pronalaska koji bi mogao da promeni budućnost benzinskih motora.

Reč je o ubrizgavanju malih količina etanola, alkohola dobijenog preradom biljne mase, u cilindre motora kako bi se ohladila smeša benzina i vazduha i time otklonila opasnost od samodetonacije, tj. samozapaljenja smeše usled visokog pritiska. Decenijama su napori da se benzinski motori učine ekonomičnijim bili ograničeni upravo samodetonantnošću benzina. Dizel je po ovom pitanju znatno otporniji, te se kod tog tipa motora u cilindru može postići znatno veći stepen kompresije, a time i efikasnost.

Naučnici smatraju da prednost koncepta sa ubrizgavanjem etanola naročito dolazi do izražaja kada se koristi kod turbo motora. Kao prvo, u startu se može proizvesti agregat male radne zapremine sa visokim stepenom kompresije. Na taj način se produkti eksplozije u cilindru više šire i dobija se više energije od iste količione goriva. Kada je potrebno, turbo punjač će ubacivati veću količinu vazduha u cilindre, što znači da se može ubrizgati i više benzina. Po prvi put će biti moguće spojiti ekonomičnost i sportske performanse u jednom paketu.

Konstruktori tvrde da se na ovaj način potrošnja goriva može smanjiti i do 30%, što naročito dolazi do izražaja u teškim uslovima rada. Umesto etanola može se koristiti i gorivo pod nazivom E85 - mešavina 85% etanola i 15% benzina. Mnogi proizvođači već imaju motore prilagođene korišćenju E85, ali ovo gorivo još uvek nije dostupno u dovoljnim količinama da bi napravilo značajne promene u auto industriji.

044_od_ethanol_../files/sport/aleksincani-na-srbija-maratonu-u-beogradu1.jpgU uslovima normalne vožnje, rezervoar sa etanolom bi morao da se puni na svaka 3 meseca, što je više nego prihvatljivo. Čak ni cena ugradnje sistema za ubrizgavanje ne bi značajno podigla ukupnu cenu automobila. Pretpostavlja se da bi trošovi bili ispod 1.000 evra. Jedina nevolja je to što ovaj koncept čekaju još godine testiranja i prilagođavanja, tako da se serijska primena ne očekuje pre 2011. godine.#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима