Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Пчелар сам, тим се дичим"

rss

24.08.2012. Регионална асоцијација пчеларских организација ј/и

Друштво пчелара Алексинац, ЛЕДИБ програм краљевине Данске, Саветодавно пољопривредно удружење нишавског округа "СПУНО", Компанија за саветодавне услуге "АГРОЗЕМ" Општина Алексинац, у сарадњи са Регионалном асоцијацијом пчеларских организација југоисточне Србије – Ниш, организују XVIII МЕЂУНАРОДНИ СТРУЧНИ СЕМИНАР "ПЧЕЛАР САМ, ТИМ СЕ ДИЧИМ" у Алексинцу, у суботу, 25. августа 2012. године, у великој сали Дома културе у 11 сати.

Први предавач биће један од најуспешнијих и најпрофатибилнијих професионалних пчелара из Лаутертала у Немачкој, мајстор пчеларства Ханс Дитер Ланг. Пчелари са преко 200 кошница (50% дрво, 50% стиропор), на око 22 пчелињака (просечно 12 по локацији), са просечном производњом од 8 тона меда од 170 производних друштава.

Гост из Немачке ће нас упознати са својом техником пчеларења, начином сузбијања варое и других пчелињих болести, као и са својим напредним системом продаје који му омогућује да сав мед прода самостално, 70 одсто у малопродаји, где се постиже и најбоља цена, а преосталих 30 одсто преко интернета.

Други предавач биће Асис. mr Александар Узунов, са Факултета пољопривредних наука и хране из Скопља (Македонија). Мр Александар Узунов је и Стручни сарадник Института за пчеларство у Кирхајну, Немачка и један од учесника у трогодишњем пројекту: Утицај релевантних фактора (залиха хране, количина отвореног и затвореног легла у периоду од марта до октобра, локација пчелињака, оријентација кошница по странама света, груписаност кошница...) на успешност презимљавања пчела и потрошњу хране током зимовања (од октобра до марта), који заједнички реализују: Факултет пољопривредних наука и хране у Скопљу, Институт за пчеларство Кирхајн из Немачке и Пољопривредни институт Словеније.

Учесници семинара обићи ће и монументални споменик познатог алексиначког пчелара Марјана Ж. Стоиљковића у облику кошнице (први споменик пчели и пчелару у Србији) и цркве задужбине проте Стевана Димитријевића у непосредној близини, на старом градском гробљу.

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]