Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пожртвованост и спремност Службе хитне помоћи заслужује похвале

rss

29.06.2016.

Спасилачка акција повређених грађана чешке националности из удеса код Бобовишта прошле недеље, показује да Служба за хитну медицинску помоћ Дома здравља Алексинац спремна да у сваком моменту храбро и одговорно одговори на све постојеће задатке.

Пожртвованост и спремност Службе хитне помоћи заслужује похвале

Преносимо саопштење Дома здравља (уз минималне правописне корекције):

Дана 21. јула 2016. године у 3.30 сати екипа хитне медицинске помоћи Дома здравља Алексинац у саставу др Светлана Живковић, техничар Ивица Џонић и возач Милош Обрадовић, је примила позив од полиције да се на аутопуту Београд – Ниш, код Ал. Рудника догодила саобраћајна незгода. Екипа је истог момента изашла на терен, где затиче аутобус који је слетео са пута. Поред преврнутог аутобуса су се налазили панични и повређени путници који су тражили помоћ.

»Улазимо у аутобус са предње стране кроз поломљену шофершајбну, где смо угледали стравичан призор. Више испреплетаних тела, прикљештених испод аутобуса, где петоро од њих није давало знаке живота и жену која је била жива, али заглављеног тела између седишта.

Истог тренутка обавестили смо ватрогасце, хирургију Опште болнице Алексинац, болнички транспорт и хитну медицинску помоћ у Нишу и кренули смо да збрињавамо повређене, радећи тријажу по медицинским индикацијама.

Када су колеге из нишке хитне стигли, наша екипа, убрзо након упознавања др Саше Игњатијевића из Ниша са бројем и стањем повређених путника, кренула је у Општу болницу Алексинац са два санитета, у којима су на лицу места збринути најтеже повређени из незгоде, осим жене која је била заглављена у аутобусу и на чијем је спасавању радила ватрогасна служба.

Након указане прве медицинске помоћи, екипа и болнички транспорт су превезли 7 повређених до хирургије Опште болнице Алексинац, где нас је спремно сачекао др Миљковић са тимом и одмах приступио даљем збрињавању истих.

Наша екипа се затим вратила на место незгоде, где је остало још троје лакше повређених и том приликом смо указали помоћ једном од возача, а остало двоје је остало са др Игњатијевићем.»

Требамо бити поносни на младу екипу која је изузетно ефикасно и стручно приступила  збрињавању великог броја повређених и захваљујући њиховој веома доброј организацији у изузетно тешким условима успела је да спречи да тежи коначни биланс саобраћајне незгоде у којој су повређене 23 особе.

Морам да нагласим да, иако смо мала служба, поред Алексинца и околних 72 села држимо и коридор 10 аутопута од Ниша до Ражња. Искрено се надамо годинама да ће Министарство здравља имати разумевања и да ће нам одобрити  медицински кадар за још пет екипа које би нам биле од великог значаја посебно у летњим месецима када се овакви удеси најчешће дешавају, да не говоримо о томе да и две суседне општине нису покривене услугама хитне медицинске помоћи од стране Службе за хитну медицинску помоћ.

Уједно се захваљујемо нашим колегама из нишке хитне помоћи на томе што су се одмах одазвали нашем позиву и са више екипа нам притекли у помоћ. Посебно похваљујемо особље хирургије Опште болнице Алексинац које је у првом налету збринуло најтеже повређене из ове несреће и возача Дарка Чоловића који се активно укључио у рад екипе на терену и превезао велики број медицински збринутих лица са места удеса до Опште болнице Алексинац.

БРАВО ЗА НАШУ ЕКИПУ
Заменик Начелника Службе ХМП
Прим. др Звездана Антић


# ауто-пут Дом здравља Београд саобраћај саобраћајна незгода хитна помоћ Звездана Антић Светлана Живковић Ивица Џонић Милош Обрадовић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима