Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Лутрија помаже деци из домова

rss

01.07.2009. Извор: Б92

Државна лутрија Србије у сарадњи са Балканским фондом за локалне иницијативе доделила прве донације у оквиру програма "Доброта", намењену деци из домова.

На конкурсу су се, својим квалитетом, издвојила четири пројекта од којих се очекује да побољшају квалитет живота деце и младих смештених у домове за децу без родитељског старања кроз покретање креативних активности. За овај програм издвојено је више од милион динара.

Одред извиђача "Шуматовац" из Алексинца са пројектом "Ја то могу" жели да побољша положај и унапреди квалитет живота деце и младих смештених у дому за децу без родитељског старања "Христина Мркшић". Њихова идеја је да организују креативне извиђачке активности и дружење са младима из Дома, како би их подстакли да активно учествују у друштвеном животу.

"Превасходни циљ формирања ове извиђачке јединице је да се касније у самом дому формира засебна невладина организација, значи засебна извиђачка јединица која ће бити једнака нашем одреду, која ће радити на локалним пројектима и у опште са децом младим извиђачима", каже Милан Ристић, старешина одреда извиђача "Шуматовац" из Алексинца.

Програм "Доброта" покренут је са идејом да се финансирањем различитих пројеката помогне социјално најугроженијим групама. С обзиром да су деца без родитељског старања често запостављена у друштву, у Државној лутрији Србије су се одлучили да прва средства одобре оним пројектима који ће им помоћи да када дође време лакше започну самосталан живот.

"Нама основна идеја приликом одабира ових пројеката није била да помогнемо материјално домове за децу без родитељског старања, већ да подржимо и помогнемо оне који помажу практично интеграцију ове деце у друштво и омогућавају им да кретивност и свије таленте које имају, а које врло често нису у могућности да испоље", каже Тијана Анђелић, директорка Лутрије.

"Оно што се ове године нажалост догодило је мали застој због економске кризе и целе ситуације и донекле су заустављена средства, а оно што јесте битно јесте да се та свест развила и да се све више улаже", каже Тања Бјелановић, заменица директорке Балканског фонда за локалне иницијативе.

Програм "Доброта" подржала је и Влада Србије. Приоритет Министарства рада и социјалне политике је смањење броја деце у домовима, а повећање хранитељских породица. У установама за Децу без родитељског старања налази се 750 до 800 малишана, док их у хранитељским породицама има око 4.000.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=07&dd=02&nav_id=368990

Коментара: 0


# Милан Ристић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима