Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

1 децембар - међународни дан борбе против сиде

rss

01.12.2009. Милан Терзић

1 децембар - међународни дан борбе против сиде

 Светски дан борбе против сиде, 1. децембар, биће обележен у Србији и широм света различитим манифестацијама.

За 28 година, од када је болест регистрована, од сиде је умрло је 25 милиона људи. Подаци Светске здравствене организације и УНАИДС-а показују да је у свету вирусом ХИВ-а заражено 33 милиона особа.

Незаштићен хетеросексуални однос је главни начин преношења ХИВ вируса, али и употреба нестерилних игала и шприцева.

Проценат умирања од сиде смањио се за више од 10 одсто за последњих пет година. Број нових ХИВ инфекција смањио се за 17 одсто за последњих осам година, објављено је у најновијем извештају Светске здравствене организације (СЗО) и УНАИДС.

Доступност ефикасних лекова од 1996. године помогла је да се спаси око 2,9 милиона живота, а од велике помоћи су били и програми превенције ширења вируса ХИВ, наводи се у извештају.

Лекови су у великој мери допринели и спречавању нових инфекција код деце, будући да сада већи број ХИВ позитивних мајки има приступ лечењу, па се вирус теже преноси на децу, а од 2001. године је спречено око 200.000 нових инфекција код деце.

Извршни директор УНАИДС Мишел Сидибе истиче да је добра вест да постоје докази да је до смањења броја заражених једним делом дошло захваљујући превенцији.

У извештају званичника УН истиче се да је "сида и даље здравствени приоритет" и апелује се да су потребна додатна средства за подршку напорима УН у броби против те болести.

(МОНДО)

Црвени крст Алексинац ће такође обележити међународни дан борбе против сиде у нашем граду! У центру града у временском интервалу од 13 до 14х биће подела лифлета, брошура и кондома... Такође у дому Црвеног крста од 14 х биће предавање на тему АИДС-а!

Црвени крст Алексинац иначе планира да целу недељу посвети борби против ХИВ-а.

У току недеље биће одржане трбинине и предавања по основним и средњим школама!www.ckaleksinac.org.rs

Коментара: 0


# Црвени крст
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима