Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Iz Amerike stižu mošti Petra II Karađorđevića

rss

05.03.2007. T. N. Đ. (blic.co.yu)

Iz Amerike stižu mošti Petra II Karađorđevića
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević želi da posmrtne ostatke svog oca, poslednjeg jugoslovenskog kralja, i jedinog evropskog vladara sahranjenog u Americi, prebaci u Srbiju. Ali taj čin, naglašava Aleksandar Acović, predsednik Krunskog saveta, mora da se održi uz sve državne počasti.

Iako je odgovor države, prenosi Acović, još pre tri godine glasio da postoji spremnost, nikada nijedan konkretan korak nije preduzet. Još se čeka pravi momenat. On će, ubeđen je Acović, doći kada se okonča presija oko aktuelnih pitanja kao što je Kosovo.

Prestolonaslednik, objašnjava Acović, odvaja familijarni pijetet i dužnost potomaka prema roditeljima od činjenice da je kralj bio šef države. Poslednji jugoslovenski kralj zato, naglašava Acović, ne sme biti sahranjen u Srbiji samo kao otac prestolonaslednika, već i kao državni suveren.

- Ne sme se dozvoliti pohranjivanje posmrtnih ostataka kralja Petra u tajnosti ili privatnosti. To bi bila uvreda za državu i narod. Odluku o sahrani uz državne počasti donosi Vlada - kaže Acović.

Kada za to dođe pravo vreme, i prestanu presije oko aktuelnih problema, Acović je ubeđen da će Vlada obrazovati odbor koji će upravljati pripremama oko državne sahrane. Slobodan Aligrudić, potpredsednik DSS, veruje da će to pitanje doći na red kada se reše problemi koji nas more u ovom trenutku, a to je pre svega rešenje statusa Kosova. DSS, do sada, objašnjava on, međutim, nikada nije razgovarala o ovoj temi. On lično nema ništa protiv da se kosti kralja Petra II Karađorđevića prenesu u Srbiju, ali skeptičan je pri pomisli da će se oko sahrane uz državne počasti složiti sve političke opcije.

- Takve stvari obično su obojene jakim političkim reagovanjima i razmiricama - kaže Aligrudić.

U drugim strankama demokratskog bloka trenutno nisu spremni da o ovome govore dok se ne reše aktuelna politička zbivanja.

Sam prestolonaslednik, koji želi istovremeno i prenošenje posmrtnih ostataka ne samo svog oca već i kraljice Marije i kraljice Aleksandre, o svojoj nameri, tvrdi Acović, zvanično je obavestio državne organe još pre tri godine. Država je tada ukazala spremnost da se uključi u prenos posmrtnih ostataka ne samo kralja Petra već i ostalih članova porodice Karađorđević, sahranjenih van zemlje.

Kralj Petar sahranjen je u Americi, kraljica Marija u Vindzoru, a kraljica Aleksandra u Atini. Ovo bi otvorilo i pitanje prenošenja ostataka kraljevića Andreja, kneza Pavla, kneginje Olge... Međutim, prestolonaslednik smatra da bi samo kralj Petar i kraljice Marija i Aleksandra trebalo sahraniti kao šefove države, a ostale kao članove vladarske porodice.

T. N. Đ.

Biografija

Poslednji jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević (1923-1970) sahranjen je na neuobičajenom mestu za jednog balkanskog vladara - u manastiru srpske pravoslavne crkve Svetog Save u Libertvilu u blizini Čikaga. On je na taj način postao jedini evropski vladar sahranjen na teritoriji Amerike. Inače, krunisan je oktobra 1934. godine nakon atentata na njegovog oca, kralja Aleksandra u Francuskoj. Do 27. marta 1941. godine u njegovo ime Jugoslavijom je vladao knez Pavle Karađorđević. Od juna 1941. godine s jugoslovenskom vladom do kraja rata boravi u Londonu. S vlasti je zbačen 29. decembra 1945. godine, iako nikad nije abdicirao. Nakon Drugog svetskog rata živeo je u Francuskoj i Americi. Iz braka s grčkom princezom Aleksandrom (1921-1993) ima sina jedinca Aleksandra rođenog 1945. godine, koji od 2000. živi u Beogradu.

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима