Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šta se dešava vašem telu ako učite celu noć?

rss

25.12.2014. Dr Marko Jovanović

To je strašne sezona na univerzitetu. Za mnogo učenika, ispiti su iza ugla i naziru se rokovi za predaju radova, povećavaju paniku.

Šta se dešava vašem telu ako učite celu noć?

Nakon nekoliko meseci rada, dovršavate projekat koji predstavlja vrhunac vašeg studiranja, može se pretvoriti u kofeinom podstaknuta iskušenja. Posebno kada stvari idu užasno, užasno loše.

Još uvek imam noćne more o mom poslednjem sastanku sa mojim mentorom, tri dana pre podnošenja rada. Ona me je ležerno obavestila da sav posao sam uradio u proteklih tri meseca je bio gubljenje vremena. Greška je bila mala, ali 20 strana sam mora da bacim. Imao sam 72 sata da uradim ono što sam mogu da popravim štetu...

Raditi prekovremeno je prilično sinonim za studentski načina života. Ali često uskraćivanje sna tokom četiri godine može imati drastične dugoročne posljedice, oslobađajući neurološke ciklus degeneracije.

Suzan Redline, profesor medicine spavanja u Bostonu, je pronašla vezu između lišavanje sna i pojave neuropsihijatrijskih poremećaja kao što su anksioznost i bipolarne depresije.

Vremenom, prisiljavanje telo da ostane budno takođe utiče na krvni pritisak i nivoe zapaljenja, što dovodi do povećane sklonosti ka bolestima srca i raka.

Dakle, to su dugoročni problemi. Ali šta je sa neposrednim posledicama?

Nedavna istraživanja na Harvardu i Berkliju je upravo otkrila veoma opasan neželjeni efekat kod noćobdija – kratkotrajna euforija.

Posle preskakanja spavanja noću, Mezolimbički put (neuronsko kolo koje kontroliše zadovoljstvo i nagradu) je snažno stimulisati. Proces pokreće supstanca koja se zove dopamin.

U višim nivoima dopamina koji proizilaze kao posledica vaše neprospavane noći, može da uživate u povećanju podsticaja u motivaciji, pozitivnosti, i čak polnog nagona. Možda mislite da zvuči dobro; nažalost niste u pravu.

Ne samo da su ta osećaji kratkotrajni, nego i dopaminski talas takođe podstiče zavisnost i impulsivno ponašanje. Regioni u mozgu odgovorni za planiranje i procenu odluka jednostavno se ugasi jednom lišen sna, što znači da ste skloni da budete preterano optimistični i srećni da preuzmete rizik.

Neka istraživanja pokazuju da ako mezolimbički put je često previše stimulisan lišavanjem sna, moglo bi se javiti trajno oštećenje mozga. Ovo je zbog "neuro plastičnosti" mozga - što znači njegova sposobnost da se prilagodi novim situacijama. Kada je primoran da radi redovno u drugačijem stanju, on se trajno menja.

I ne mislim na uskraćivanje sna noć pred ispit: istraživači kažu da donosi više štete nego koristi. „Bubanje“ pred ispit odbija da se upamti, jer uređenje podataka javlja tokom dubokog sna.

Ne samo to, nego učiti celu noć zapravo oslabljuje veze između struktura koje su odgovorne za kratkotrajno pamćenje, što znači da kada pokušate da se priseti konkretnih događaja, veza jednostavno ne radi.

Pogledajte

Izvor: Gardijan

Komentara: 0


# Marko Jovanović dr spavanje
@MarkoodMorave @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima