Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Povećava se broj hospitalizovanih u bolnicama, mešaju se delta, omikron i sezonski grip

rss

01.02.2022. Jugmedia

Situacija je trenutno vanredna sa tendencijom da postane još ozbiljnija, upozoravaju epidemiolozil. Posebno zabrinjava to što virus ubrzava, a proces imunizacije usporava. Pre samo mesec dana pozitivnih na virus korona u dnevnom preseku bilo je 1804, a sad osam puta više.

Foto: arhiva

Tada je na lečenju bilo nešto više od 2000 ljudi, a na respiratorima je disalo 89 pacijenata. Danas je situacija potpuno drugačija, u bolnicama širom zemlje leči se 3488 pacijenata od kojih je 145 na respiratorima, piše RTS.

Ispred kovid ambulanti su danima velike gužve, a bolnički kapaciteti se pune.

U cirkulaciji su i delta i omikron varijanta koronavirusa. Ovo je sezona gripa i drugih respiratornih infekcija.

U ovom trenutku najugorženiji su najstariji, neretko u bolnicama ima i onih sa teškom obostranom upalom pluća, a nalaz testa negativan na koronu.

U ove dve godine, virus korona nas je naučio da ne planiramo i ne prognoziramo, ipak, po nekima, pik ovog talasa očekuje nas sredinom narednog meseca.

Neki kažu još kasnije, kada se u potpunosti udruži sa gripom, a opt, mnogi ističu da se pandemija uskoro završava.

I dok pojedine zemlje uvode i strože mere i obaveznu imunizaciju, u Srbiji je proces imunizacije u fazi mirovanja, a po mnogima i zaborava.

Prema poslednjem preseku u Srbiji su za 24 časa registrovana 15 425 novih slučajeva koronavirusa od 34 778 testiranih uzoraka. Od posledica bolesti preminula su 54 pacijenata.

Milica Bošković, doktor iz kovid ambulante Doma zdravlja „Savski venac“ kaže da vikendom pregledaju manji broj pacijenata nego radnim danima i dodaje da su u početku uglavnom bili mlađi pacijenti sa blagim respiratornim infekcijama, dok u poslednjih sedam dana raste broj starijih osoba koje se javljaju u kovid ambulantu.

„Bilo je dana da nismo imali potrebe za bolničkim lečenjem čak ni za specijalističkim konsultativnim pregledima. Međutim, kako su sada starije osobe u pitanju i kako imaju i hronične bolesti, očekujemo da veći broj pacijenata bude upućen na bolničko lečenje“, ističe Bošković.

Naglašava i da od kako je krenula škola, povećan je broj dece koja dolaze na preglede i očekuje se porast broja.

Bošković apeluje još jednom na građane da se vakcinišu i koriste sve mere zaštite.

„Vakcina je nešto što je u ovom momentu jedino na šta se možemo osloniti da što pre izađemo iz ovog svega“, poručuje Milica Bošković.

U narednih desetak dana najveći intenzitet virusa

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kaže za RTS da je oko 3.240.000 osoba vakcinisano, a 31,17 odsto je primilo buster dozu. Očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19, ali ne možemo sa sigurnošću to tvrditi, istakla je Jovanovićeva. Objasnila je i ko može da primi četvrtu dozu vakcine.

Jaunar je doneo najveći broj zaraženih od koronavirusa u Srbiji od početka epidemije. Poslednjih dana i broj obolelih u bolnicama, na respiratoru, ali i preminulih upozoravajuće raste.

Verica Jovanović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da se epidmiološka situaicija može proceniti prema broju poseta kovid ambulantama, kao i prema broju hospitalizovanih pacijenata.

„Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, što se dešava tokom ovih nedelja, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem“, rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku povećan je broj prijema, određeni broj pacijenata se tokom dana otpusti, sama hospitalizacija kraće traje, osobe koje zahtevaju bolničko lečenje ostaju ne manje od sedam dana u bolnici.

Veliki broj pacijenata je na poluintenzivnoj nezi i zahteva kiseoničku potporu

„Respiratorni simptomi i posledice koje nastaju infekcijom koju izaziva koronavirus dovode do komplikacija, najčešće su to osobe koje imaju hronična oboljenja, treba voditi računa o korišćenju preventivnih mera, izbegavati masovna okupljanja“, rekla je ona.

„Istovremeno apelujem na vakcinaciju koja će dati mogućnost da se zaštitimo od komplikacija teških formi bolesti“, istakla je doktorka Jovanović.

„Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu, to se procenjuje putem stopa, u odnosu na 100.000 stanovnika, očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19. Ne možemo sa sigurnošću to tvrditi“, kaže ona.

Dodaje da puno toga zavisi od nas i našeg postupanja. „Apelujem na sve osobe koje imaju simptome ili da se jave lekaru ili da ostanu u kući i iskontrolišu svoje kretanje da ne bi prenosili ovaj soj virusa“, rekla je doktorka Jovanović.

Najugorženija struktura stanovništva

„U sezoni smo respiratornih virusa, možemo očekivati neke druge viruse koji će se paralelno pojavljivati, najveće očekivanje se može identifikovati u odnosu na koronavirus. Ako se javi povišena temperatira, prvo na šta treba pomisliti je da se radi o kovidu 19“, podvlači Jovanovićeva.

Najugroženije su osobe koje boluju od hroničnih bolesti, kaže ona.

„U starijoj populaciji možemo očekivati veće komplikacije, imamo i veći broj osoba koje su na respiratorima, na bolničkom lečenju, kod onih osoba koje imaju hronične bolesti, astmu, šećernu bolest – ako dođe do infekcije mogu se očekivati posledice“, istakla je dr Jovanović.
O četvrtoj dozi vakcine

Sve osobe koje do sada nisu primile buster dozu, a prošao je period koji je stručni komitet najavio kao neophodan za proces vakcinacije, tri meseca od primovakcinacije, treba to da učine, kaže ona.

Vakcinacija sprečava pojavu komplikacija i smrtne ishode, poptuno je drugačiji odnos kada su u pitanju očekivanja komplikovanih formi ako je osoba vakcinisana.

Navionalni komitet za imunizaciju u ovom trenutku nije doneo odluku o primanju četvrte dozu, ali se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima.

Osobe koje imaju hronične bolesti ako su primile treću dozu mogu primiti četvrtu dozu 28 dana posle treće, kaže Jovanovićeva.

Obavezna imunizacija

Prema njenim rečima, imunizacija je neophodna, a obaveznost će biti razmatrana i prate se preporuke stručnih tela.

Oko 3.240.000 osoba je vakcinisano, a 31,17 posto je primilo buster dozu.

„Apelujem na mlade, na radno aktivno stanovništvo da prime treću dozu, i da sa milion i 800.000 primljenih trećih doza idemo ka dostizanju većeg obuhvata koji će nam omogućiti da sprečimo komplikacije, to možemo zajedničkim snagama“, zaključila je Jovanovićeva.

Izvor Izvor


# grip vakcine koronavirus
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima