Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srpska kurton liga u borbi protiv side

rss

01.12.2006. Aleksandra Klarić-Žak

Srpska kurton liga u borbi protiv side

Držeći se stare narodne izreke da se i najotužnija pilula lakše pije uz malo šećera, volonteri JAZAS-a odlučili su da ovogodišnju kampanju povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, začine sa malo šale. I naprave "Srpsku kurton ligu 2006-2007". A, iza intrigantnog i šaljivog imena, zapravo se krije album sa samolepljivim sličicama, na kojima su se našle karikature 104 svima poznate ličnosti, koji će javnosti biti predstavljen danas.
- Svake godine se trudimo da uradimo nešto novo i probamo da na taj način dopremo do što više ljudi. Do sada su to, uglavnom, bili dobri televizijski spotovi, ali zbog termina u kojima su ih televizije emitovale, nisu bili dovoljno vidljivi za populaciju kojoj se obraćamo. Zato nam je bio potreban neki novi medij, a na ideju smo došli dok smo i sami skupljali sličice sa Svetskog prvenstva i gledali te menjaže.

27Kandic.jpgProsto, shvatili smo da svi pričaju o politici i fudbalu, pa smo rešili da te dve oblasti uposlimo u kampanji. Pozvali smo naše najpoznatije karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa, Nikolu Otaša, Vlada Volaša, Slobodana Kovačevića, Zorana Tovirca i Konstantin Grosu. U saradnji s njima nastale su 104 originalne karikature političara i javnih ličnosti. Posle smo ih podelili u razne timove - DS, DSS, SPS, G17plus, LDP, SPO, Reprezentacija NVO, ekipa "Kucamo na vrata zaboravljenih asova" i tako je nastala "Kurton liga". A, a da sve bude još zanimljivije, ispod svake karikature se našao i duhoviti potpis, koji ima veze s našom kampanjom i ličnošću koja je na slici - objašnjava Dragana Stojanović, u Omladini JAZAS-a zadužena za odnose sa javnošću, dok nam pokazuje karikature koje su se našle na sličicama.

27Jocic.jpgA tu, plejada raznih dobro poznatih likova. Dragan Šutanovac šepuri se ispred mikrofona, s potpisom "Kad tast i ja zapevamo, i sida beži od nas", Nataša Mićić u kostimu francuske sobarice komentariše kako "Nikol i ona same kupuju kondome", dok Svetozar Marović mudruje kako je "Sida ozbiljan posao, na kome može nešto i da se zaradi". I tu je, naravno, i neizbežni Nikola Šećeroski, kao večiti džoker.

- Trudili smo se da se u albumu nađu sve eminentne javne ličnosti - političari, diplomate, novinari... A, oko propratnih tekstova smo se raspitivali kod prijatelja, po kancelarijama, kod kupaca i prodavaca s Kalenić pijace... Eto, recimo, ispod Vojislava Koštunice smo stavili tekst "Nemojte biti neobavešteni. Kad je sida u pitanju, to može da vas košta života", kod Jočića koji beži iz trafike - "Ne morate obijati trafike da biste dobili kondome - dođite u JAZAS", a ispod Dinkića "I na sidu mora da se plati PDV". Nadamo se samo da se niko od njih neće naljutiti, jer je ideja bila da se u prevenciju ove opake bolesti uključe svi činioci društva. Svaka javna ličnost će na kraju kampanje dobiti album, sličice i majicu sa svojom karikaturom, kao jedno veliko hvala što smo u kampanji koristili njihove likove - priča Dragana, dok nam objašnjava da će sličice i albumi moći da se nađu u kancelariji Omladine JAZASA. Nagradna igra, inače, ima naziv: Sakupite sve kurtone i osvojite 1.000. kondoma.

27Velja Ilic.jpgOvogodišnja prvodecembarska kampanja unela je dosta osmeha u redove volontera Omladine JAZAS-a, ali ipak priznaju da im nije baš uvek lako.

- Mislim da niko od 1.000 volontera u Beogradu i još 12 gradova Srbije nema iluzija o tome da će pronaći lek protiv side. Ja sigurno neću, jer sam filolog. Ali, znam da mogu da utičem na to da se neko ko je HIV pozitivan oseća manje odbačenim od društva. A, to je težak zadatak, bilo da reč o diskriminaciji homoseksualaca ili HIV pozitivnih mališana, koju deca iz razreda izbegavaju. Oboleli zato radije kažu da su intravenski narkomani, nego homoseksualci, jer je to, kao, društveno prihvatljivije.

Razne su to ljudske sudbine i tragedije, a mi se upravo zato trudimo da te ljude uključimo u društvo i da objasnimo ljudima da se neće zaraziti ako HIV pozitivnoj osobi pruže ruku. Srećom, mnogi su shvatili da HIV više nije smrtonosna, nego hronična bolest i da se, uz pravovremenu terapiju, s njom može živeti ceo život. Shvataju oboleli to, ali nije lako prihvatiti da baš ti moraš da živiš s tim. I, naravno, uvek su teški oni momenti kad neki koga znate premine od side - priča Stojanović, objašnjavajući da se oboleli teško odlučuju da i lekarsku i drugu vrstu pomoći, jer su razočarani neprijatnostima koje doživljavaju na svakom koraku.

27Batic.jpg- Dešava im se čak da lekar opšte prakse odbije da ih primi ili da zubar neće da im popravi zub... Samo strašno jake osobe sve to mogu da prežive, jer svi radije pričaju o njima, nego sa njima. Mi smo, eto, imali tu sreću da, posle toliko godina rada, HIV pozitivni žele da razgovaraju sa nama, jer su to ljudi koji su inače jako zatvoreni. Promenilo se mnogo toga, jer su shvatili da postoje mesta gde mogu dobiti pomoć. Eto, posle tri godine postojanja programa za pravnu pomoć, prošle godine nam se obratila obolela žena koja je htela da tuži bivšeg muža koji joj je namerno preneo HIV - priča Stojanović.

Smišljajući kreativne potpise za karikature, aktivisti Omladine JAZAS-a, potpomognuti sugestijama "običnog sveta", pustili su mašti na volju. Da li su u tome uspeli, procenite iz nekih od potpisanih komentara.

Boris Tadić: Ogledalce, ogledalce, je l' da da nemam sidu?

Dragoljub Mićunović: Bez starca nema udarca.

Slobodan Vuksanović: I u sportu, i u školi, ko ne pazi oboli.

Vladeta Janković: Di du li du di du... Vlada ima sidu!

Milorad Vučelić: I pušenjem se može dobiti sida.

Vojislav Šešelj: Sagnuo bih se po sapun, ali se plašim bez kondoma.

Prvoslav Davinić: Avioni, kamioni, kurtoni... Neka gine škrtost. Narod plaća.

Branislav Lečić: Važi za ministre i glumice, nikad bez gumice!

Nenad Čanak: Ako siguran nisi, pusti ga da visi!

Vlajko Senić: Koliko košta kondom kod šanera?

Dragan Marković Palma: Kad ti uzmu frekvenciju, ostaje ti samo kurton.

Vladan Batić: Nije dovoljno imati nos za neke stvari. Na sidu se treba testirati.

Nataša Kandić: Volim seks i rado ga se sećam.

Otpor: Nikada nemojte prestati da pružate otpor. Sida stiže kad se najmanje nadate.

Miodrag Mišković: Malo, plastično, a plaća fantastično... Kurton.

Majkl Polt: Nije bitna Al kaida, mene brine ova sida.

 

Komentara: 4


# kondomi jazas
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Bane 28.08.2008.
  Bravo !

 • (+0) (-1)

  Mladen 17.09.2008.
  Gde ima karikatura Canka kao ustase ili tako nesto ?

 • (+0) (-1)

  Mladen 17.09.2008.
  Ili je kao Nenad Canak kao fasista , ne znam tacno?

 • (+0) (-1)

  n381 16.02.2013.
  Treba zalilati po lokalu #@!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima