Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Noć veštica u “Presingu”

rss

01.11.2015. Saša Marković Gidra

Poslednje noći u oktobru mesecu, se širom sveta obeležava praznik koji svoje poreklo vodi iz Keltske mitologije, zasnovan na paganskim običajima.

Noć veštica u “Presingu”

Ovu neobičnu noć prate razne aktivnosti kao što oblačenje kostima sa horor maskama, pravljenje lampa od tikva, gledanje horor filmova, čitanje stavičnih priča.

Pravu promociju ovog praznika je još nekih osamdesetih godina napravio i sam horor film Američkog porekla “Noć veštica”. Ovaj praznik poznat kao Svih svetih se proslavlja na svim kontinentima počev od Amerike, Kanade, Japan, Novi Zeland, Velika Britanija i tako se proširio i na ostale delovi Evrope.

Ono što je interesatno u poslednjih godina ”zabava” se pravi i u pravoslavnim zemljama, pa tako i u Srbiji. Ovih dana internet portali su bili preplavljeni pozivima za kostimovanu zabavu “Helloween party” u gotovo svim renomiranim kafićima i klubovima u Srbiji.

U našem gradu za ovu vrstu zabave drugu godinu zaredom bio je zadužen caffé Pressing. Organizatori su se potrudili da samim uređenjem lokala specijalno za ovu noć dočaraju horror atmosferu i u svom lokalu naprave pravu “Kuću strave”.

Gosti u “kući strave” su trud organizatora prepoznali pa su se tako na zabavi pojavili Grof drakula, nekoliko Zombija, Fredi Kruger, Majk Majers, zakleti ubica koji se pojavljuje svake godine na “Noć veštica da počini novo ubistvo, i naravno nekoliko modernih “veštica” samo znatno mlađih i lepših od onih pravih.

Kuća strave”Presing” je bila prepuna, ukućani su se lepo zabavljali, a šta je bilo posle ponoći to ne znam da vam kažem.

Treba napomenuti da sutradan svake godine pojave se u javnosti negativni komentari na obeležavanje ove neobične noći, zato što se u pravoslavlju slavi svetac Sveti Luka, koji pomalo ostane u senci  “Noći veštica”

U glavnoj ulici su se sinoć mogli videti puno ovdašnje mladeži koja je bila maskirana, kostimirana što je meni lično bilo simpatično, jer je glavna ulica sinoć izgledala neobičajno baš kao ona čuvena ”Brestova”.

Sve u svemu treba pohvaliti osoblje kafe “Presinga”, dati im podstrek da organizuju i dalje slične manifestacije, jer su na ovaj način uspeli da “razbiju” ovu našu gradsku monotomiju-lobotomiju.


# Saša Marković Gidra Gidra Noć veštica Presing kafe Velika Britanija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima