Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Noć veštica u “Presingu”

rss

01.11.2015. Saša Marković Gidra

Poslednje noći u oktobru mesecu, se širom sveta obeležava praznik koji svoje poreklo vodi iz Keltske mitologije, zasnovan na paganskim običajima.

Noć veštica u “Presingu”

Ovu neobičnu noć prate razne aktivnosti kao što oblačenje kostima sa horor maskama, pravljenje lampa od tikva, gledanje horor filmova, čitanje stavičnih priča.

Pravu promociju ovog praznika je još nekih osamdesetih godina napravio i sam horor film Američkog porekla “Noć veštica”. Ovaj praznik poznat kao Svih svetih se proslavlja na svim kontinentima počev od Amerike, Kanade, Japan, Novi Zeland, Velika Britanija i tako se proširio i na ostale delovi Evrope.

Ono što je interesatno u poslednjih godina ”zabava” se pravi i u pravoslavnim zemljama, pa tako i u Srbiji. Ovih dana internet portali su bili preplavljeni pozivima za kostimovanu zabavu “Helloween party” u gotovo svim renomiranim kafićima i klubovima u Srbiji.

U našem gradu za ovu vrstu zabave drugu godinu zaredom bio je zadužen caffé Pressing. Organizatori su se potrudili da samim uređenjem lokala specijalno za ovu noć dočaraju horror atmosferu i u svom lokalu naprave pravu “Kuću strave”.

Gosti u “kući strave” su trud organizatora prepoznali pa su se tako na zabavi pojavili Grof drakula, nekoliko Zombija, Fredi Kruger, Majk Majers, zakleti ubica koji se pojavljuje svake godine na “Noć veštica da počini novo ubistvo, i naravno nekoliko modernih “veštica” samo znatno mlađih i lepših od onih pravih.

Kuća strave”Presing” je bila prepuna, ukućani su se lepo zabavljali, a šta je bilo posle ponoći to ne znam da vam kažem.

Treba napomenuti da sutradan svake godine pojave se u javnosti negativni komentari na obeležavanje ove neobične noći, zato što se u pravoslavlju slavi svetac Sveti Luka, koji pomalo ostane u senci  “Noći veštica”

U glavnoj ulici su se sinoć mogli videti puno ovdašnje mladeži koja je bila maskirana, kostimirana što je meni lično bilo simpatično, jer je glavna ulica sinoć izgledala neobičajno baš kao ona čuvena ”Brestova”.

Sve u svemu treba pohvaliti osoblje kafe “Presinga”, dati im podstrek da organizuju i dalje slične manifestacije, jer su na ovaj način uspeli da “razbiju” ovu našu gradsku monotomiju-lobotomiju.

Komentara: 9


# Saša Marković Gidra Gidra Noć veštica Presing kafe Velika Britanija
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+33) (-4)

  Namćor 01.11.2015.
  "zato što se u pravoslavlju slavi svetac Sveti Luka, koji pomalo ostane u senci “Noći veštica” Pomalo!!
  Paganski običaji ? Šta slavimo sledeće, 4 Jul, dan Američke nezavisnosti, prve istopolne brakove, usvajanje dece od istih. Eeej Srbijo međ' šljivama, baš nam se lepo piše. Bolji su nam Jack Daniels, Ballantines od domaće šljivovice, hamburgeri iz Mcdonalds-a od pršute,slaninice. To nije više moja Srbija, 'ebo nas i USA i EU.

 • (+21) (-2)

  Miroljub 01.11.2015.
  Noć veštica,Dan zaljubljenih...Eeeee,pored toliko lepih običaja prilikom obeležavanja pravoslavnih praznika,nama,nesrećnicima,zanimljiviji tuđi!Eejjj,moja Srbijo!

 • (+7) (-13)

  Onomej 01.11.2015.
  Gidro, druže, odličan ti je tekst. Baš lepo što je o ovom je a.net propratio ovaj nesvakidašnji događaj. A na namćore i srbende ne obraćaj pažnju. Oni nek se prerušavaju u Kraljevića Marka i Banović Strahinju.A mož ni u aleksinačke političare da se preruše, al bi to bio masknbal!

 • (+9) (-4)

  Namćor 02.11.2015.
  Onomej, koji ti je deo mog komentara toliko zasmetao?
  Predpostavljam da je o istopolnim brakovima koji su ti izgleda simpatični i u koje bi da se oprobaš.
  P.S Ukoliko odgovoriš na moju repliku, molim te da uzmeš prvo bukvar ili gramatiku Srpskog jezika, kako bih te razumeo, ako ništa drugo, ono bar zarez i tačku tamo gde treba. Pozdrav evropljanine.

 • (+1) (-0)

  Onomej 02.11.2015.
  Namćor - Što se pismenosti tiče, za tebe sam izmislio pravopis i gramatiku (brzo kucam pa otud greške). Samo glupim ljudima nije jasno šta mi smeta u tvom komentaru - eto, ti znaš da volim istopolne brakove...nisam homofob kao ti niti sam gej kao ti. Idi radi bezobrazne stvari sa svojim dečkom, to je danas noramlano, što si toliko stidljiv, nećemo te osuđivati! p. s. stavite maske Kraljevića Maraka i Muse Kesdžije verovatno vas to pali. ..he eh

 • (+11) (-4)

  Miroljub 02.11.2015.
  ''A na namćore i srbende ne obraćaj pažnju.'' napisa polupismeni čovek ''kospomolita''.Srbenda si ako poštuješ tradiciju svojih predaka a samim tim i običaje svog naroda? E,svašta!

 • (+7) (-5)

  Crnjak 02.11.2015.
  Ja sam mislio da je Noc vestica praznik za decu da dobiju bone...ovo ovde u ovoj Srbiji je sve naopako...alo bre...decji praznik...ne praznik za lude...dete se cuva u sebi...ne pusta se napolje da bi neizivljeni ljudi postali kreativni izivljavajuci se opcrtavanjem i kostimiranjem ....dete u vama trazi drugi kreaciju....svi traze svetlost al...malo tame nije na odmet...lupeta Srbija kako voli Boga i crkvu....jbt...koje locimerstvo.

 • (+2) (-3)

  Heluvin 02.11.2015.
  Maskembali su normalna pojava širom sveta - kostimiranje itd. Jok, aj da zabranimo dan zaljubljenih, noć veštica pa didemo u vinograd na sv. trifuna...ti praznici imaju danas svetovnu a ne duhovnu dimentiju. Mnogo ste bre zatucani! Namerno pišem kolokvijalno, ovo objašnjavam bukvalistima: da polupismeni ne pomisle da sam nepismen. A ko vam pa brani da organizujete maskenbale, karnevale na pravoslavne praznike. .. Tako je iPašić, kad je trebalo da se grade pruge, govorio: šta će nam taj gvozdeni đavo da uništava našu lepu zemlju! Ćitajte malo! E to je ta konzervativna Srbija zbog koje nikako da se priključimo svetu.

 • (+2) (-3)

  Onomej 02.11.2015.
  @MIROLJUB - ''A na namćore i srbende ne obraćaj pažnju.'' napisa polupismeni čovek ''kospomolita''.Srbenda si ako poštuješ tradiciju svojih predaka a samim tim i običaje svog naroda? E,svašta!". Miroljube, ovo si ti napisao, nemaš pojma gde ide zarez, tačka...ne znaš pravopis, to su za tebe španska sela: redigovaću ti kom.i to besplatno'. Dakle, evo kako treba. Prvo, rečenica se nikad ne počinje sa A, slede ispravke..."Na namćore i srbende ne obraćaj pažnju'', napisao je polupismeni čovek, ''kospomolita''.Srbenda si ako poštuješ tradiciju svojih predaka i običaje svog naroda? E, svašta!" Redigovano - "samim tim" je cirkomlokucija i zato sam ti izbacio. Upravo sam ti dokazao da nisi polupimen nego nepismen (nema na čemu, ne moraš mi se zahvaljivati). Sada ću ti dokazati i da si neobrazovan tj kompletno nekompletan. Ne znaš da augmentativ "srbenda" ima pežorativno zbačenje.
  Evo ti pesma o srbendi, Srbendo...

  Opasan sam zokolinu,
  zaštitnik sam seljak brenda,
  o rukave brišem slinu,
  jer ja sam SRBENDA!

  Kulturan sam kao stoka,
  grozim se od svakog trenda,
  svakog gledam ispod oka,
  jer ja sam SRBENDA!

  Nisam nikad šovinista,
  al kada mi žena renda,
  opalim je preko usta,
  jer ja sam SRBENDA!

  Baš mi drago što si se pronašao u pesmici - Srbendo. Nisam namerno obraćo pažnju na pravopis, kucao brzo, ovo nije test iz srpskog jezika nego običan kom. Drugi put se ne

  "kači" u voz bez karte. Sumnjam da ti je nešto jasnije - jer postoji uvreženo mišljenje o srbendama. He he...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima