Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mini - fenomen svoje vrste

rss

20.10.2006. Dragan Romčević, AUTOBERZA.INFO

Mini - fenomen svoje vrste
Mini je jedna od legendi auto industrije. Od svog nastanka šezdesetih godina prošlog veka, postao je predmet obožavanja. Njegov tvorac, Sir Alex Issogonis verovatno nije mogao da zamisli koliki će uspeh njegovo delo da doživi, a još manje koliku će pomamu da izazove naslednik u 21. veku.

042_exc_mini_cooper.jpgKada je novi Mini lansiran 2002. godine, čak su se i u BMW-u, matičnoj kompaniji, iznenadili velikom potražnjom. Do sada je u 70 zemalja širom sveta rasprodato oko 875.000 komada. Zavoleli su ga čak i Americi, iako istraživanja marketinških agencija govore da je 1999. godine samo 2% stanovnika Sjedinjenih Država znalo za prvobitni Mini. BMW je na Divljem Zapadu ovlastio samo 70 prodajnih salona, koji su prakticno bili zasuti porudžbinama od samog starta.

Vrlo je interesantna i marketinška strategija praktikovana s one strane okeana. Televizija je praktično zapostavljena, dok je akcenat stavljen na Internet, velike bilborde na zgradama i razne promotivne akcije. Istina, mnogi Amerikanci su kasnije priznavali da se nisu osećali najprijatnije u svom novom malom ljubimcu na autoputu okruzeni Ševroletovim, Fordovim i Džipovim terencima, kao i dugačkim Bjuicima i Pontiacima.

042_exc_mini_race.jpgU svakom slučaju, Mini jeste fenomen u koji su uprte oči čitave auto industrije. Šta ga to čini tako posebnim? Ništa. I sve. Višedecenijska tradicija i fantastičan nekadašnji imidž kao jedinstvena zaleđina? Tačno, ali popularnost u Americi opovrgava ovu tezu. Odlične vozne karakteristike i vrhunski doživljaj u vožnji? Opet tačno, ali tu imamo i veliki broj znatno jeftinijih automobila koji podižu nivo adrenalina i do višeg nivoa. Izgled? Naravno, ali nekako je neobičan. Nije ni lep kao Peugeot 206, ni ružan kao stara Buba, jednostavno - drugačiji od svih ostalih. Njegov imidž tako ostaje nerešiva enigma.

Mini danas predstavlja ideal većini proizvođača. Napraviti mali automobil koji će kupci konstatno tražiti uprkos visokoj ceni i to najviše zahvaljujući njegovom imidžu. Jedan od glavnih znakova uspeha ovog modela jeste i činjenica da se ni u jednom trenutku nije pomišljalo na podsticajne prodajne mere kao što su popusti ili dodatna oprema na poklon, što je danas sasvim uobičajeno i za višu klasu.

042_exc_mini_on_SUV.jpgPotpuno novi Mini uskoro kreće u prodaju. Vrlo je interesantan izgled noviteta - toliko je sličan prethodniku da će ih nevešto oko teško razlikovati. Pravi presedan, moglo bi se reći.

Danas, kada svaka nova generacija donosi radikalne preokrete u dizajnu, ovaj mališan se drznuo da ostane isti. A zašto? U BMW-u nisu hteli da kvare savršenstvo. Samo su ga učinili malo većim, malo prostranijim, malo agilnijim, bržim, stabilnijim, bezbednijim ...

042_exc_mini_traveller.jpgKako bi se zadovoljili još ekstravagantniji ukusi, na tržište stiže i karavan verzija pod imenom Traveller, funkcionalnija i prostranija. A za one koji dišu punim plućima, godinu dana nakon karavana, na ulice će izaći i kabriolet. Uspeh je praktično zagarantovan.

Šta se sprema nakon toga, niko ne zna. Znaju samo najviši zvaničnici BMW-a ...

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima