Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

FETIŠI SRPSKIH POLITIČARA

rss

17.11.2007. Biljana Bojić

FETIŠI SRPSKIH POLITIČARA
Akteri srpske političke scene nisu samo „ludi" za vlašću i foteljama, već i za olovnim vojnicima, ešarpama, bocama vina, oružjem, biserima... Prevarili ste se ako ste pomislili da su srpski političari samo fanatično opsednuti željom da ostanu zavaljeni u udobnim foteljama. Verovali ili ne, većina njih ima svoj fetiš. „Ludi" su za olovnim vojnicima, ešarpama, oružjem, biserima...

Koliko su zanimljivi, tajnoviti ili iskreni akteri na domaćoj političkoj sceni govori i činjenica da se niko od velikog broja anketiranih nije izjasnio ni za jedan od top-pet predmeta fetiša: donje rublje, visoke potpetice, kožnu opremu, korsete i uniforme.

Tašne i naočare prve Novosađanke

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković poznata je po neskrivenoj opsesiji prema tašnama, kojih ima toliko da ih mora držati u koferima i sanducima. Kupuje ih kada je dobro ili loše raspoložena, a na posao nekad ponese i dve tašne.

- Nova torba me uteši. Dešavalo mi se da se iz kupovine vratim s nekom koja mi se ne dopada. Ali, ne bacam ih, čekam da se predomislim ili da se one prolepšaju - izjavila je jednom Gojkovićeva, koju niko ne može da zamisli bez naočara. Pa ni ona samu sebe. Kada ih skine, kako kaže, ima osećaj da joj nedostaje deo lica. Njen drugi fetiš su ramovi za naočare, koje kupuje bez povoda.

Čankove gitare

U kući uvek ima najmanje 10 gitara koje imaju svoju sobu, a tri gitare i pojačalo mu uvek stoje u dnevnoj sobi, pored fotelje na kojoj uvek sedi. Lider LSV-a Nenad Čanak priznaje da su gitare još od detinjstva njegov fetiš jer su simbol ulice, slobode i prestiža.

- Gitare moraju uvek da mi budu pri ruci. Neki zapale cigaru kada se odmaraju, a klasična gitara je moj instrument za razmišljanje. Kad želim da popričam sam sa sobom, nju uzmem u ruke - kaže Čanak.

Trofeji prvog policajca

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić više puta je priznao da je strastveni ljubitelj oružja. Ministar ima specijalnu pušku koja je u „Zastavi oružju" rađena po njegovim zahtevima - lovački karabin iz sistema „mauzer", kalibra 7 mm „remington magnum", dok su mu omiljeni revolver „magnum" ukrali lopovi koji su mu obili stan pre nekoliko godina. Poznata je epizoda kada se ministar „igrao" pištoljem marke „glok" i slučajno ispalio metak u svom kabinetu. Iako je pobeleo kada je video šta se desilo, to neprijatno iskustvo nije umanjilo Jočićevu pasiju prema oružju. Ministar je član Lovačkog društva „Srbobran" i vikendom gotovo redovno odlazi u lov.

Vučićeve vinske boce

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić priznaje da su kvalitetna i dobra vina njegova pasija, ali napominje da nije pijanac.

- Pre oko šest-sedam godina počeo sam čak da učim o njima. Otac mi je ugledni gospodin za koga u gradu znaju da voli s merom da popije dobro vino. Verovatno sam to nasledio od njega. Nemam iluziju da bih mogao da imam svoj vinograd, ali bih voleo da jednog dana imam podrum u kom bih držao najbolja vina. Sada imam oko 300 boca koje držim u specijalnom frižideru - napominje Vučić.

Olovni vojnici Bojana Kostreša

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš dobio je kao mali dva olovna vojnika od ujaka. I danas je njima fasciniran.

- Početkom 90-ih godina prvi put sam slučajno u Budimpešti naišao na prodavnicu olovnih vojnika i kupio prvog. Posle sam ih kupovao po lepoti, a sada su mi najbolje kolekcije Napoleonov period i svetski ratovi. Na poslednjem postrojavanju bilo ih je 484 iz 14 zemalja. Za najjeftinijeg dao sam dva i po evra u Slovačkoj, a najskuplji od 320 evra kupio sam u Rusiji - otkriva Kostreš.

Garderoba ministra vojnog

Nije rob robnih marki, ali ima dobre komade garderobe jer u inostranstvu ima priliku da po povoljnoj ceni kupi brendiranu garderobu. Prati trendove u bojama i dezenima kako ne bi izgledao dosadno i isto. Ministar odbrane Dragan Šutanovac po čvoru na kravati uspešno može da prepozna da li je čovek Italijan. Nikad ne bi nosio košulju kratkih rukava s kravatom i odelom, kratke čarape koje otkrivaju noge ispod pantalona i nikako čarape na sandale. Priznao je da je „zbog svoje veličine ponekad uskraćen".

- Zato sam prinuđen da šijem odela i imam sjajnog krojača. Jer, ako nosite cipele broj 46 i po, a konfekciju broj 60, onda ne možete preterano da eksperimentišete s garderobom - žalio se Šutanovac.

Čizmice najlepše političarke

Mis među predstavnicama lepšeg pola u srpskom parlamentu i poslanica LSV-a Aleksandra Jerkov priznaje da „ne pije, ne puši, ne drogira se, ne kocka, ne juri muškarce", ali da ima jedan porok.

- Moram svakog meseca da kupim bar jedan par čizmama. Čak i leti! Kad sam se nedavno selila, pokušala sam da prebrojim koliko ih imam, ali sam odustala. Imala sam problem da ih sve popakujem, jer svaki par brižljivo čuvam, čak i one oštećene od nošenja. Ne mogu da ih bacim! Omiljene su mi roze martinke - kaže Jerkov.

Ešarpe Milice Čubrilo

Dok su većini žena fetiš krzno, torbe ili cipele, ministarka za dijasporu Milica Čubrilo obožava ešarpe. Ima ih oko 100 komada.

- U svojoj kolekciji imam različitih ešarpi, i heklane i štrikane. Sve su uglavnom iz sveta, s putovanja, dok je mali broj, svega tri-četiri, iz Srbije. Trenutno mi je omiljena ešarpa iz Istanbula, koju sam dobila na poklon, sa orijentalnim šarama u mojim omiljenim bojama, „šljiva" i zeleno. Poklanjam ih i drugima, ali sam uvek srećna kad ih dobijem - priča ministarka Čubrilo.

Biseri Veljine potpredsednice

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ne uživa u šopingu, ali godinama ulaže u nakit. Voli bižuteriju, zlato, srebro, ali pravi je zaluđenik za biserima.

- Biseri su suptilni, prefinjeni, imaju vrednost i trajanje. Imam crvene, bordo i krem bisere. Kad sam u izlogu ugledala bele bisere, ušla sam u radnju s namerom da kupim samo ogrlicu, ali nisam mogla da se suzdržim, pa sam kupila i minđuše i prsten. Nakit zauzima posebno mesto u mom domu i trudim se da svojim ćerkama prenesem ljubav prema njemu - kaže Filipovski.


Izvor: Press

Komentara: 0


# Aleksandar Vučić Dragan Šutanovac Aleksandra Jerkov Maja Gojković
@avucic @SutanovacDragan @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima