Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žitkovac: Truju nam decu!

rss

22.07.2007. Pres (R. S.)

Žitkovac: Truju nam decu!

Meštani Žitkovca u opštini Aleksinac već nekoliko dana protestuju ispred stovarišta za otkup sekundarnih sirovina "Kumiko" i traže njegovo zatvaranje, jer sumnjaju da je rad tog preduzeća uzrokovao pojavu alergije kod dece.

- Od septembra prošle godine nekoliko dece koja žive u neposrednoj blizini stovarišta metalnog otpada često ima probleme sa alergijom. Ne znamo da li je to posledica rada ovog otpada, ali ja tvrdim da se početak rada stovarišta i alergije naše dece vremenski poklapaju. Nešto tu ima - rekao je meštanin Žitkovca Oliver Stefanović.

- Od nadležnih opštinskih i republičkih inspekcija tražimo da zatvore otpad "Kumiko", koji radi desetak meseci, jer je život u ovom naselju od buke i prašine postao nepodnošljiv. Imamo informaciju da je u maju nadležna inspekcija tom preduzeću zabranila rad, ali oni i dalje rade punom parom. Pored svakodnevne nesnosne buke, primorani smo da udišemo dim, koji povremeno ispuštaju iz stovarišta, koji ima ko zna kakve čestice. Teški kamioni posle kiše sa placa preduzeća na ulicu iznose blato i industrijsku prašinu. Naša deca se posle toga igraju u toj istoj ulici, pa sami procenite da li je to u redu - istakao je meštanin Žitkovca Miodrag Ilić.


Ima zabrane, nema zabrane (!?)

U Inspekciji za zaštitu životne sredine kažu da preduzeću "Kumiko" nije zabranjen rad kako meštani tvrde.

- Preduzeću "Kumiko" uručeno je rešenje kojim se zabranjuje otkup i reciklaža metalnog otpada na toj lokaciji do odobrenja Studije o uticaju na životnu sredinu, ali to ne znači da im je zabranjen rad. Otpad koji oni prikupljaju ide za Makedoniju, pa ima prateću dokumentaciju, što podrazumeva i merenje radioaktivnosti - rekao je inspektor za zaštitu životne sredine Aleksandar Cvetković.
 

Međutim, u centru za otkup sekundarnih sirovina "Kumiko" kažu da su priče meštana preterane.

- I sam imam decu i ne želim da budem kriv za bilo čije zdravlje, posebno ne naših najmlađih. Upravo zato sam predložio meštanima, koji sumnjaju da im deca dobijaju alergiju zbog čestica prašine i isparenja iz stovarišta, da iznajmim autobus i da svu decu iz Žitkovca i okoline prebacim na pregled u niški Klinički centar. Da se jednom stavi tačka na tu priču - rekao je jedan od partnera firme "Kumiko" u izvozu otpadnog metala Bratislav Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da se preduzeće nalazi u takozvanoj zelenoj zoni.

- Sirovine koje mi otkupljujemo nisu opasne po okolinu. Na otpadu radi 13 radnika i svi su dobrog zdravstvenog stanja i nemaju alergiju. Metalni otpad se samo skuplja i utovaruje u vagone. Prašina koja je napadala po krovovima okolnih kuća nije od metala, već od šljake koja je tu bila pre nego što smo počeli sa radom - rekao je Kuzmanović.


# Žitkovac Aleksandar Cvetković Oliver Stefanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima