Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zaboravio sam deci da uvedem vodu

rss

02.12.2008. M. S.

Kuća malih Dikića iz Moravca konačno će biti priključena na gradski vodovod

Zaboravio sam deci da uvedem vodu

Dejanu (12) i Svetozaru (14) Dikiću, mališanima sa Kosova koji su sa gluvonemom majkom posle smrti oca goli i bosi stigli u selo Moravac kod Aleksinca, pomoć dobrih ljudi ne prestaje da stiže.

Ali, priključak za vodu, koji im je javno obećan, nikako da stigne.

Direktor aleksinačkog vodovoda još prošle godine je u emisiji „Kvadratura kruga“ RTS-a obećao da će, kad su već dobrotvori napravili montažnu kuću i opremili je, do nje besplatno stići i voda. Međutim, godinu dana kasnije, voda iz Aleksinca još putuje i trebalo bi, saznaje „Alo!“, ove nedelje da potekne i u njihovom domaćinstvu jer su radovi u toku.

Dejan i Svetozar su iz sela Terence kod Kosovske Kamenice. Sudbina je htela da njih dvojica, posle smrti teško bolesnog oca, s bolesnom majkom dođu u Moravac, nadomak Aleksinca, u kuću svog dede po ocu. Dok se oni brinu o majci, o njima se stara polubrat po ocu Radovan. U Srbiju su došli bez ičega, u napuštenu i oronulu kućicu.

- Pokupili smo ono malo stvari što smo imali i došli ovde. Lepo je tu... Novo društvo, pa nas je u početku bilo malo sramota, ali sada više nije - kaže stariji Sveta.

- Sada ima i devojčica - dodaje kroz smeh mlađi Deki. Privikavanje je, kažu, mnogo lakše išlo uz brata Radovana, oca šestoro dece, uz to i nezaposlenog.

Prvih šest meseci je bilo teško. Nije bilo hrane ni para... Socijalna pomoć koju su dobijali na Kosovu nikako nije mogla da se preusmeri. Pare su se sa Kosova vraćale u Beograd.

- Ali evo, stigla je, kupili smo neke svinje hranjenice, sada imaju preko 120 kila - priča Radovan.

Pomagao je Radovan, ali pomagali su i drugi. Predrag Iskrenović iz Žitorađa o Dekiju i Sveti brine kao o najrođenijima. Najviše zahvaljujući njemu, Dikići su dobili novu montažnu kućicu.

- Za njih sam čuo na televiziji. Nikako nisam mogao da se pomirim s tim. Stupio sam u kontakt s njihovim učiteljem Slobodanom iz Kosovske Kamenice. Hteli smo da im tu staru kuću u Kamenici renoviramo. Međutim, deca, koja su na Kosovu živela u planini i morala kilometre da pešače do škole, želela su da se presele kod rođaka u Moravac. Animirao sam ljude, skupili smo novac i napravili tu kuću - za „Alo!“ priča Peđa, vlasnik jedne kafane u Žitorađu.

Dekiju i Sveti uradio je i temelj za kuću, kupio kuhinju, nameštaj, pločice, angažovao majstore, posećuje ih, donosi im hranu i novac. Ali, ono što nije mogao jeste da im obezbedi priključak za vodu.

To je javno obećao direktor aleksinačkog vodovoda.

- Jesam, obećao sam, prošlog decembra. A onda zima, pa leto, radovi, jednostavno sam zaboravio! Da me je samo neko podsetio, sve bi to bilo urađeno ranije - kaže za „Alo!“ direktor Dragiša Simić, ali i dodaje da je svoje obećanje počeo da ispunjava.

Upravni odbor je dao saglasnost da se Dekiju i Sveti besplatno odobri priključak, a radnici su već iskopali šaht.

- Jeste, radnici su iskopali šaht i sad kopaju kanal da voda dođe do kupatila - kaže Deki.

- Ja kad porastem, hteo bih da budem majstor - dodaje on.

Zasad idu u školu u susedni Žitkovac, ali i pomažu u kući.

- Ujutru nahranimo koze, stoku... A kad porastem, voleo da budem muzičar - kaže stariji Svetozar.

 

I država da pomogne

Predrag Iskrenović, koji je pojedinačno najviše pomogao Dejanu i Svetozaru, poziva i druge ljude dobre volje, naročito one dobrostojeće, da pomognu deci. Iskrenović je, kaže, začuđen i razočaran što se, kako tvrdi, niko iz centra za socijalni rad u Aleksincu dosad nije interesovao za decu.

 

http://www.alo.co.yu/vesti/10172/Zaboravio_sam_deci_da_uvedem_vodu


# Moravac Svetozar Dikić Dejan Dikić Žitkovac Vodovod i kanalizacija JP Dragiša Simić Predrag Iskrenović Žitorađe upravni odbor
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima