Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uskoro "evropske" tablice na kolima

rss

05.09.2010. Izvor: Večernje novosti

Uskoro će biti usvojen pravilnik o registraciji, posle čega će u Zavodu za izradu novčanica početi proizvodnja dugo očekivanih “evropskih” registarskih tablica.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su za Novosti potvrdili da će se nove tablice izdavati početkom sledeće godine, ali nije preciziran datum.

"Više puta je odlagan početak izdavanja tablica, jer posle donošenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja nisu odmah usvojeni i neophodni pravilnici“ kažu u MUP Srbije.

Nova registarska područja, pored postojećih, postaće još 18 srpskih gradova.

To su: Aleksinac, (AL), Bačka Palanka (BP), Bačka Topola (BT), Bečej (BČ), Velika Plana (BVP), Vrbas (VB), Inđija (IN), Kanjiža (KA), Knjaževac (KŽ), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Ćuprija (ĆU) i Šid (ŠI).

Nezvanično, pominjala se mogućnost da svaka opština dobije svoje registraciono područje. Ali, to je veoma komplikovana mogućnost imajući u vidu da Srbija ima čak 181 opštinu.

Od toga se, po svemu sudeći, odustalo, pa je izvesno da će oznake dobiti 59 gradova i opština, što je za 18 više nego do sada. U policiji negiraju šuškanja da će vozači odmah morati da zamene stare tablice.

„Svako ko registruje vozilo i dobije stare tablice moći će da ih vozi do isteka registracije. Na taj način ćemo građanima omogućiti smanjenje troškova, ali i izbeći gužve na šalterima policijskih stanica“, kategorični su u MUP.

Iako niko od nadležnih u MUP ne želi da otkrije kako će tačno izgledati nove oznake na vozilima, najverovatnije će to biti neko od rešenja koje je početkom ove godine predstavljeno javnosti.

Nove tablice će donekle podsećati na stare, ali će biti dimenzija kao one koje se koriste u zemljama Evropske unije. Font slova i brojeva je dizajniran tako da bude vidljiv i kamerama, koje će se na ulicama koristiti za automatsko registrovanje prekršaja i prosleđivanja kazne na kućnu adresu vlasnika vozila.

Mogućnost da vozači ubuduće sami biraju šta će pisati na tablicama nije predviđeno novim pravilnikom. To znači da niko neće moći da dobije registraciju sa nečijim imenom. Neće se moći birati ni kombinacija cifri kao što je dosad bio slučaj.

Na levoj strani tablica nalaziće se plavo polje u kome će se nalaziti oznaka Srbije (SRB), a iznad se ostavlja prostor za oznaku EU kada naša zemlja postane članica Evropske unije.

Kako je i planirano, pored će biti velika oznaka grada i mali grb Srbije, ispod kojeg će biti oznaka gradskog područja, na ćirilici. Sledi grupa od tri broja kojima se po potrebi može dodati još jedna cifra. Na desnom kraju biće utisnuta crtica, a iza nje još dva slova, među kojima se mogu naći i ona koja se ne nalaze u srpskom pismu poput “iks”, “duplo ve” i “ipsilon”.

Prvi put predviđeno je izdavanje i četvrtastih tablica za automobile i motore. Kao novina se izdvaja i serijski broj, koji će biti utisnut na donjem desnom uglu svake tablice. On će biti potpuno različit od brojeva na samoj oznaci, pa će se tako znati koji je radnik proizveo tablicu, u kojoj smeni i koja ju je osoba izdala u policiji.

Svako produžavanje važnosti tablice biće obeleženo nalepnicom na šoferšajbni vozila.

Tablice žute boje sa oznakama “E” i “P”, kao i do sada, predviđena su za predstavništva stranih firmi i novinskih kuća. Crne su rezervisane za diplomatska predstavništva i strane misije, a ostaće i takozvane privremene registarske oznake, standardne bele boje. Vozila nestandardnih dimenzija i masa nosiće tablice crvene boje.


# opština saobraćaj automobil Petrovac na Mlavi Velika Plana Smederevska Palanka
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima