Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Istraga o osiromašenom uranijumu

rss

10.10.2007. Lidija Vukićević (BBC)

U okviru parlamentarne istrage u Italiji o vezi između upotrebe osiromašenog uranijuma i oboljevanja italijanskih vojnika, ministar odbrane te zemlje rekao je anketnom odboru da je u zonama u kojima je korišćena ta vrsta oružja do sada obolelo 255 vojnika, dok je njih 37 umrlo.

Istraga o osiromašenom uranijumu

Ministar je naglasio da još nije pouzdano utvrđeno da postoji veza između osiromašenog uranijuma i malignih obolenja.

Zabrinjavajući porast broja obolelih

Jedan od inicijatora istrage i poslanik Zelenih u italijanskom parlamentu, Tana de Zuleta, kaže za BBC da je još 1999. godine parlament uočio "zabrinjavajući" porast broja malignih oboljenja kod italijanskih vojnika koji su služili na Kosovu - pre svega Hočkinsovog sindroma, ali i drugih malignih obolenja.

"Problem je u tome što naši vojnici, kada su ušli na Kosovo - gde je prema podacima NATO-a bačeno 300 tona municije sa osiromašenim uranijumom - za razliku od američkih i britanskih vojnika nisu dobili nikakva uputstva ni zaštitu. Time što smo u parlamentu oko toga digli buku uspeli smo da dođemo da dragocenih informacija o tome koliko je i gde osiromašeni uranijum korišćen, kako na Kosovu tako i u Bosni i Hercegovini. To je samo po sebi bilo značajno", kaže Tana de Zuleta za BBC.

Ona osporava podatke o broju obolelih i umrlih vojnika koje je izneo ministar odbrane, ukazujući na to da se oni odnose samo na aktivne pripadnike vojske, a ne i na one koji su oružane snage u međuvremenu napustili.

Postoji direktna veza

Iako direktna veza između osiromašenog uranijuma i raka nije pouzdano utvrđena, sve ukazuje na to da ona postoji, kaže sagovornica BBC-ja:

"Naša istraga je u tom smislu bila vrlo interesantna, jer su u njoj učestvovali naučnici koji se posebno bave takozvanim nanočesticama. Naime, posle eksplozije, osiromašeni uranijum, ali i delovi metala pogođenog cilja, razbijaju se u ogroman broj sićušnih nanočestica. Takve čestice nađene su organima obolelih vojnika, što svakako treba dalje podrobno proučavati", kaže De Zuleta.

Šta sa žiteljima pogođenih područja?

Istraga italijanskog parlamenta trebalo bi da se završi do kraja godine, ali značajan rezultat je, po njenim rečima, već ostvaren - oboleli veterani nisu prepušteni sami sebi, i država ima obavezu da brine o njima ukoliko bolest nastupi nakon što su napustili armiju.

Međutim, šta je sa žiteljima područja pogođenih osiromašenim uranijumom? Tana de Zuleta odgovara:

"Mi se ovde jako brinemo za naše vojnike i veterane, ali niko ništa ne čini za civile koji su bili žrtve tog oružja - od Bosne, preko Kosova, do Iraka i Somalije", kaže ona. "Pentagon će do kraja oktobra podneti izveštaj o obolevanju od raka u američkim oružanim snagama, i to je dobro, ali ne smemo da se zaustavimo samo na vojnicima. Smatram da ima dovoljno naučnih i kliničkih dokaza da se, iz preventivnih razloga, zabrani upotreba municije sa osiromašenim uranijumom. To bi trebalo da bude uslov za pokretanje budćih zajedničkih operacija NATO-a", rekla je ona na kraju razgovora za BBC.


#
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima