Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U cilju prevencije projekti vredni 70 miliona

rss

18.05.2015. Beta

Novi projekti za zaštitu od poplava će se realizovati u Paraćinu, Svilajncu, Šabcu, Bogatiću, Aleksincu, Bačkoj Palanci, Raškoj, Novom Pazaru, Negotinu

U cilju prevencije projekti vredni 70 miliona

Direktor vladine Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević izjavio je danas da će se ove godine početi sa realizacijom projekata namenjenih unapređenju prevencije od elementarnih katastrofa, čija je vrednost oko 70 miliona evra.

Blagojević je kazao da 50 miliona evra obezbeđeno kroz donacije (od čega 40 miliona iz evropskih fondova), a da je 20 miliona kredit koji je uzet kod Svetske banke.

"U pitanju su projekti sa kojih je posle više od decenije skinut prašina i koji su stajali u fiokama lokalnih samuprava i institucija jer nisu obezbeđena sredstva, sada ih imamo", rekao je Blagojević novinarima u Beogradu posle međunarodnog skupa stručnjaka za smanjenje rizika od katastrofa.

Blagojević je precizirao da se će se projekatima predviđa donošenje planova rizika, formiranje vodno-informacionih sistema, sistema za predviđanje plavljenja, sistema za rano upozoravanje, ali i izgradnja novih objekata za zaštitutu od plavljenja.

Prema njegovim rečima, novi projekti će se zidati u Paraćinu, Svilajncu, Šabcu, Bogatiću, Aleksincu, Bačkoj Palanci, Raškoj, Novom Pazaru, Negotinu.

Dodao je da će se očistiti 60 kilometara kanala u Obrenovcu, 36 kilometara trenežnih kanala u Surčinu i na Novom Beogradu, kao i da je planirana je kupovina mobilne opreme za zaštitu od plavljenja.

Blagojević je kazao da će se raditi analiza koja je neophodna za studiju zaštitu plavljenja Kolubare, ali i katastar klizišta.

"Katastar je neophodan kako bi se dobila slika visoke rezolucije rizika koji nad od klizišta predstoje, jer je procena da trećina teritorije u zemlji nalazi pod klizištima", rekao je on.

Direktor vladine kancelarije je kazao je da je prošle godine urađeno mnogo i da smo mi sada  spremniji za nove prirodne nepogode, ali da to nije dovoljno.

"Nije dovoljno urađeno da se unarpedi zaštita od poplava u Srbiji i zbog toga sam nezadovoljan, ali to će se sad promeniti, 2015 je godina prevencije, prošla godina je bila godina obnove. Greške više ne smemo da pravimo", rekao je Blagojević.

Dodao je da se uskoro ocečkuje i donošenje novog zakona čiji je radni naziv Zakon o upravljanju rizicima i koji predviđa da Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjima "dobije svog naslednika".

Blagojević je naglasio da je zato međunarodni skup u Beogradu koji je okupio eksperte iz 20 država Evrope, Azije i Ujedinjenih nacija veoma značajan, jer će oni svojim praktičnim znanjem doprineti u formiranju novog zakona i održivog sistema upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano naglasila je da se veiki broj projekata odnosi na lokalne samuprave i da ih je zato neophodno povezati i ojačati.

"Važno je da budemo spremni da odgovorimo na rizike i sprečimo ih", naglasila je ona.

Boravak oko 40 iskusnih stručnjaka iz ove oblasti u Srbiji obuhvatiće pored Beograda i posete opštinama, gde će i predstavnici lokalnih samoprava imati prilike da sa gostima iz inostranstva razmene iskustva u radu na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa.

 


# Južna Morava poplava prevencija Marko Blagojević rizik
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima