Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srpska Hirošima pamti dobročinstvo

rss

04.09.2007. Toma Todorović

U Aleksincu je u toku velika akcija prikupljanja pomoći za postradale u požarima u prijateljskoj Grčkoj

Srpska Hirošima pamti dobročinstvo

Informacije o katastrofalnim požarima, koji su u drugoj polovini avgusta zahvatili Grčku i opustošili je, a u kojima je tragično nastradalo nekoliko desetina stanovnika ove prijateljske zemlje, svakodnevno se prate u Aleksincu, gradiću na ušću Moravice (sokobanjske) u Južnu Moravu. Mnogo više nego u drugim mestima u Srbiji, žitelji Aleksinca i okoline sa velikom tugom preživljavaju nesreću koja je pogodila Grke, jer su i oni sami u proleće 1999. godine teško stradali.

„Upravo tada, pre osam godina, u danima tragedije i posle nje, grčki narod pritekao je Aleksinčanima u pomoć – koja nikada neće biti zaboravljena”, kaže za „Politiku” Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac, i dodaje:

– Poslednjih dana, veliki broj ovdašnjih pojedinaca, opštinskih organa, ustanova i privrednih kolektiva uključio se u akciju prikupljanja pomoći za stanovnike Grčke na područjima koja su najviše i najteže pogođena katastrofalnim požarima. Akciju su inicirali ljudi dobre volje, sa dr Dušanom Ostojićem i inženjerom Marjanom Cvetanovićem na čelu, a uključili su se svi oni koji pamte veliko dobročinstvo i izuzetnu humanost grčkog naroda u periodu kada je Aleksinac stradao od bombi i raketa NATO-a. Spremni smo za prikupljanje i pružanje svake vrste pomoći za naše prijatelje u Grčkoj, posebno za one koji su ostali bez domova i kojima su požari naneli ogromnu štetu, kako bismo bar malo ublažili njihovu tragediju.

U bombardovanju NATO-a 5. aprila 1999. Aleksinac je, iz još uvek nepoznatih i neobjašnjivih razloga, zasut bombama i projektilima.

Za samo nekoliko minuta poginulo je 20 stanovnika Aleksinca, koji je u noći strave i užasa pretrpeo velika razaranja – od stambenih zgrada i stotina privatnih kuća ostala su zgarišta, uništene su fabrike, preduzeća, autobuska stanica...

Sutradan, kada su boravili u gradiću na Moravici, mnogobrojne inostrane delegacije, TV ekipe i novinari Aleksinac su nazvali „srpska Hirošima”. Još desetak žitelja Aleksinca poginulo je u drugom naletu avijacije NATO-a 31. maja 1999.

– Prvi su nam pritekli u pomoć Grci, koji su, još dok je trajala agresija na našu zemlju, dopremili u Aleksinac znatnu humanitarnu pomoć – najpre u hrani, odeći i najneophodnijim potrebama, a potom i u građevinskom materijalu za obnovu. U godinama posle bombardovanja, Aleksinac se pobratimio sa jednom od atinskih opština, Lavriom, i od tada su naši odnosi još prisniji. Uspostavili smo dobru saradnju na ekonomskom planu, više puta su naši privrednici boravili u Grčkoj, a grčki biznismeni kod nas u Aleksincu, organizovan je besplatan odlazak dece iz Aleksinca i okoline na letovanje na Egejskom i Jonskom moru, iz godine u godinu unapređujemo kvalitetne odnose. U ovom trenutku opština Lavrio nije posebno ugrožena, jer požari na njenom području nisu većih razmera, ali spremni smo maksimalno da pomognemo i stanovnicima te, kao i svake druge opštine – ističe Nenad Stanković.

Čelnici aleksinačke opštine i inicijatori akcije prikupljanja pomoći svakodnevno su u kontaktima sa predstavnicima atinske opštine Lavrio, a, prema poslednjim informacijama, ukoliko požari u Grčkoj ne budu brzo ugašeni i ne budu pod kontrolom, svoju pomoć ponudiće i dvadesetak vatrogasaca iz Aleksinca.

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=39774

Komentara: 0


# predsednik opštine opština Dušan Ostojić Nenad Stanković požar Grčka Marjan Cvetanović autobuska stanica
@zubarcina @ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}