Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Radioaktivno gvožđe bez porekla

rss

02.06.2006. T. Nikolić-Đaković

Oko 40 tona radioaktivnog gvožđa iz Srbije koji je makedonska carina odbila da primi bilo je stacionirano u skladištu srpske firme „Maksiko“, na otvorenom prostoru, na periferiji Aleksinca.

Radioaktivno gvožđe bez porekla

Iako je opasni teret skladišten u Srbiji na periferiji samog grada, odmah po ulasku u Makedoniju, po nalogu Ministarstva za ekologiju te zemlje, izolovan je od objekata i ljudi. Sada se nalazi na železničkoj pruzi kod carinskog terminala Tabanovci, na makedonsko-srpskoj granici i, kako kažu u srpskom Ministarstvu za nauku i ekologiju, neće biti dozvoljeno pomeranje dok stručnjaci Instituta za nuklearne nauke iz Vinče ne utvrde da li je gvožđe kontaminirano.

Aleksinčani strahuju da je to, možda, 40 tona čelika obogaćenih uranijumom koji je skladišten u njihovom gradu. U Aleksinačkom rudniku je osamdesetih godina došlo do nesreće u kojoj je stradalo desetak radnika, a advokat koga su angažovale porodice nastradalih tvrdio je da je na nekim od horizonata aleksinačkog rudnika, koji nisu radili, bio skladišten nuklearni otpad iz zapadne Evrope. Nikada nije uspeo da dokaže svoju tvrdnju, ali nikada nije ni izvršena nezavisna inspekcija rudnika koja bi utvrdila ili opovrgla njegove tvrdnje.

Vlasnik firme „Maksiko“, Miodrag Milovanović tvrdi, međutim, da čelični otpad prikuplja širom Srbije i da mu je nepoznato u kom mestu je radioaktivni čelični otpad pokupljen.

- Verujem da je samo deo radioaktivan i da ga treba izolovati i odneti u Vinču na dekontaminaciju - kaže on.

Gvožđe je, kako kaže, utovareno u Aleksincu a namenjeno je makedonskoj firmi „Makstil“.

- Bavimo se sakupljanjem iz čitave Srbije, gvožđe može biti iz Aleksinca, Niša, Zaječara, Kruševca.... Raspolažemo sa 5.000 tona na lageru. Godišnje izvezemo oko 60.000 tona čeličnog otpada - kaže Milovanović.

Direktor Direkcija za životnu sredinu Makedonije Pandora Nikuševa raspolaže informacijom da je nivo radijacije tri puta iznad dozvoljenog i kaže da srpska carina, uprkos tome, odbija da ga primi nazad, jer ga je prethodno propustila ne registrujući povećanu radioaktivnost.

Šef niške granične ekološke inspekcije Slaviša Banković poziva se na urednu dozvolu koju je posedovao „Maksiko“ za izvoz otpadnog gvožđa. I vlasnik firme „Maksiko“ tvrdi da je vagon prošao srpsku inspekciju.

U direkciji u Skoplju kažu da je do propusta došlo zato što ni srpska ni makedonska carina na graničnom prelazu nemaju aparate za utvrđivanje prisustva radijacije i da to radi kompanija „Makstil“ a da je radioaktivano oklopno vozilo isečeno na komade.

 

Komentara: 2


# ekologija Direkcija otpad Maksi Ko radijacija Makedonija radioaktivni otpad Miodrag Milovanović
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima