Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kalanović: Centralizacija uspavala Srbiju

rss

02.11.2013.

U petak, 1. novembra 2013. godine Skupštinu opštine Aleksinac posetila je Verica Kalanović, poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i doskorašnji ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Kalanović: Centralizacija uspavala Srbiju

Samo ako se opštinama delegira novac i nadležnosti, može se očekivati njihov brži razvoj, a odobravanjem sredstava sa centralnog nivoa po principu "ja znam šta ti treba i koliko ti treba" ubićemo inicijativu sa lokala, umrtviće se svaka dobra ideja i pretvoriti Srbiju u anemičnu zemlju, ocenila je potpredsednica URS Verica Kalanović.

Zbog toga, URS će u Skupštini Srbije predložiti set zakona koji se odnosi na proces decentralizacije i davanje većih nadležnosti gradovima i opštinama", rekla je Kalanović, prilikom današnje posete opštini Aleksinac.

"Srbija je centralizovana zemlja i zbog toga je uspavana, jer čeka da neko drugi reši probleme. Lokalne samouprave u kojima se odvija realan život, svaki dan iz različitih delova zemlje, po mišljenje i po rešenje problema idu u Beograd. Centralna vlast tvrdi da nema dovoljno kvalitetnih ljudi i personalnih potencijala da lokalne samouprave rešavaju problem. To nije tačno", dodala je Kalanović.

"Danas, ovde u Aleksincu, uverila sam se da se i sa malo novca, uprkos ograničenim nadležnostima, ali sa mnogo dobrih ideja, mogu rešiti stvari koje su važne za svakodnevan život ljudi", rekla je Kalanović.

Kalanović je posetila vrtić Lane u Aleksincu, i tom prilikom istakla da lokalna vlast nije čekala Beograd, već je učinila sve da se 120 mališana iz Aleksinca, uprkos nedostatku mesta, upišu u jaslice.

Kao dobar primer preduzimljivosti lokalne samouprave, ona je istakla i činjenicu da građani Aleksinca ne moraju da idu u Beograd ili Niš da bi pogledali dobru predstavu, već to mogu da učine u svom gradu u kom se tradicionalno održava pozorišni Festival praizvedbi.

"To je poruka centralnoj vlasti da je Aleksinac spreman da rešava pitanja za koja sada nema dovoljno nadležnosti, i to iz oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, infrastrukture...", zaključila je Kalanović.

Komentara: 0


# Aleksinac Beograd festival Verica Kalanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}