Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bez dogovora o vlasti

rss

04.06.2012. Izvor: Aleksinačke novosti, Miloš Jovanović

Kohabitacija pokvarila koalicioni dogovor u Aleksincu

Stočar i učiteljica ruše koaliciju?

Bez dogovora o vlasti

Kohabitacija pokvarila koalicioni dogovor u Aleksincu

Iako su bili blizu dogovora da formiraju lokalnu vlast, neki od lokalnih političkih aktera će očigledno morati ponovo u pregovore.

Nezvanični dogovor o formiranju koalicije DS, DSS, PUPS i JS, koja je imala većinu od jednog odbornika u SO Aleksinac, doveden je u pitanje nakon odluke Glavnog odbora DS-a da ta stranka ne ulazi u koalicije sa Demokratskom strankom Srbije, Srpskom naprednom strankom i Srpskom radikalnom strankom na lokalu.

Saziv aleksinačke skupštine sačinjava 55 odbornika, a nakon izbora 6. maja cenzus je prešlo pet listi na kojima je bilo predstavnika devet stranaka. Skupštinu sada čine SNS sa 15 odbornika, DSS sa 13, DS sa 10, SPS sa 5, URS sa 5, PUPS sa 3, Jedinstvena Srbija sa 2, kao i Pokret socijalista i Pokret veterana sa po jednim odbornikom.

Iako se niko od političkih aktera nije zvanično oglasio da potvrdi eventualno postignute dogovore, iz nezvaničnih izvora saznalo se da su DSS, DS, PUPS i Jedinstvena Srbija postigli dogovor za formiranje većine od 28 odbornika, te je i sazvana konstitutivna sednica SO Aleksinac za ponedeljak 4. maj.

Međutim, najnovije izjave čelnika DS-a povodom formiranja koalicija na lokalnom nivou ostavljaju otvoreno pitanje da li će se u ponedeljak ozvaničiti i koalicija na vlasti u Aleksincu i u kom sastavu.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici stranačkih odbora u Aleksincu su već krenuli u nove pregovore, a hoće li u toku vikenda biti postignut dogovor o vladajućoj koaliciji, znaće se u ponedeljak na 1. sednici novog saziva SO.


Stočar i učiteljica ruše koaliciju?

Koalicija u Aleksincu je bila dogovorena u utorak. Konferencija za stampu je bila zakazana za sredu, a za ponedeljak je zakazana sednica lokalnog parlamenta.

Od svega toga izgleda neće biti nista. Prvobitni plan je bio da koaliciju čine DSS, DS, SPS i PUPS, ali je do rušenja koalicionog dogovora došlo kada su predstavnici partija počeli sa raspoređivanjem kadrova u javnim preduzećima. Sporna su bila dva kadrovska rešenja, da na mesto muzeja dođe diplomirani inžinjer stočarstva i da kao pomoćnik direktora za razvoj opštine Aleksinac u JP Direkcija, dođe nezaposlena učiteljica. Ta kadrovska rešenja nisu naišla na podršku svih koalicionih partnera, tako da su predstavnici DS-a, PUPS-a i DSS-a imali 24č vremena da izađu sa novim kadrovskim rešenjima ali do nastavka razgovora nije došlo. Nezvanično se govorilo i to da je još jedan od problema bilo i to što su pojedini predstavnici koalicije oko SPS-a tražili da jedan od plaćenih većnika ima sigurnu platu od 100.000 dinara, a da plate ostalih većnika budu 40.000 dinara.


Komentara: 0


# DS Pokret Socijalista Pokret Veterana PUPS Jedinstvena Srbija SO Aleksinac
@demokrate @poksocijalista @JS_domacinski @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima