Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Penzija, ipak, na vidiku

rss

23.03.2009.

Očekuje se da Darinka Milenković (85), iz Aleksinca, koja skoro deset godina vodi borbu za ostvarenje prava na penziju, ovih dana dobije rešenje posle obnovljenog postupka

Penzija, ipak, na vidiku

Uredno upisan radni staž u radnoj knjižici od preko 15 godina, koliki je zakonski minimum za ostvarenje prava na penziju, prikupljene potvrde o plaćenim doprinosima dok je radila i matične isprave koje govore o godinama starosti, a nedavno je napunila 85 – sve to uz brojne zahteve, rešenja i odluke, poseduje i drži u rukama starica Darinka Milenković, iz Aleksinca. Ali, nikako i da ostvari pravo na penziju. Iako pritisnuta godinama doskora je Darinka sa sinom Bratislavom obilazila šaltere ekspoziture Fonda PIO u Aleksincu, filijalu istog fonda u Nišu, stigli su i do Ministarstva za rad i socijalnu politiku... Ništa im nije pomoglo, čak ni pravosnažno rešenje Okružnog suda u Nišu, na koji su u potrazi za pravdom „upućeni“ upravo iz Fonda PIO. – Kada sam nedavno, po ko zna koji put bio kod šefa ekspoziture Fonda PIO u Aleksincu, Aleksandra Janjića, opet mi je rekao da je njegov stav negativan. Usput je pomenuo da je konsultovao filijalu u Nišu, kao i da ga sudska presuda i rešenje ne obavezuju. Začudio sam se takvom odgovoru, na šta sam dobio uputstvo da možemo opet da pokrenemo upravni spor – ispričao nam je juče Darinkin sin.

Priča Bratislav kako je „mali milion puta“ boravio u Nišu i Beogradu, zvao i intervenisao telefonom, tražio objašnjenje:– Početkom 2000.godine majka je dobila odgovor da je sve u redu sa dokumentacijom. Ono što je, međutim, u Aleksincu urađeno u Nišu su poništili. Od tada se neprestano odbijaju naši zahtevi da se reši majčina penzija. Ostaje nam samo da se nadamo, jer sam pre nekoliko dana u Filijali Fonda PIO u Nišu dobio odgovor da se malo strpimo i da će problem biti rešen. – Mi nismo tražili, kaže Darinkin sin, kao što je to bio na primer slučaj poslednjih godina sa firmama gde su radnici bili bez posla i za koje nisu uplaćivane dažbine, a ipak su dobili penziju, da nam neko drugi ili država plaća doprinose i poreze. Sve je to plaćeno još dok je majka bila u radnom odnosu. Ali, nije vredelo.

Još od sredine 2001.godine Darinka Milenković pokušava da dobije bar zdravstvenu knjižicu:– Ja sam žena u godinama, oronulog zdravlja, već polako gubim i vid. Umesto da imam besplatnu zdravstvenu zaštitu svaki odlazak lekaru na pregled moram da platim, svaki lek koji koristim moram da kupim. To košta, a nikakvih primanja nemam. Ne gubim nadu, ali godine neumitno prolaze. Ne znam jedino da li sam bliže penziji, ili smrti, – kaže ova već onemoćala starica iz Aleksinca.

U Filijali fonda PIO u Nišu juče su nam rekli da nije baš sve tako prosto kao što se na prvi pogled čini oko penzije za Darinku Milenković. U ovoj filijali penzijskog osiguranja nastoje da, kao i za sve druge osiguranike pozitivno reše problem po staricu i ne spore ni njene godine života, ni većinu godina ostvarenog radnog staža. Ali, prekida u plaćanju doprinosa za penziju je, ipak bilo, što je naknadno, kada je odbijen njen prvi zahtev, ispravljeno, odnosno uplaćeno. Isto tako, rekli su nam u filijali PIO u Nišu, još pre sedam, osam godina komisijski je utvrđivano koliko je Darinka zaista imala „pravo“ svojstvo osiguranika u jednom periodu, što je, takođe bilo osporeno. Zbog toga je vođen upravni spor, koji je Darinka najpre izgubila, ali je, kasnije, na sudu dokazala da je, ipak u pravu. Sada treba „pomiriti“ dve odluke – onu po kojoj je odbijen zahtev u upravnom sporu, i drugu, kojom se sudskim rešenjem priznaje pravo na penziju.– Netačno je da je bilo ko u našoj filijali izjavio da nas sudska odluka ne obavezuje. Sasvim je druga stvar u pitanju: mi smo posle rešenja suda doneli odluku o ponavljanju celog postupka i ovih dana se očekuje da sve bude završeno. Postupak je još u toku i mi verujemo da će ipak biti pronađeno najbolje rešenje po Darinku, - rečeno nam je u filijali Fonda PIO u Nišu.

Darinki opet ostaje da se nada i čeka...

Toma Todorović, Foto S. Lazarević
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Penzija-ipak-na-vidiku.lt.html



#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima