Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Višak opštinara pred otpuštanjem

rss

18.01.2009. V. S. (blic)

Višak opštinara pred otpuštanjem
Ovo je poslednja godina u kojoj će stranke u opštinskim službama moći da zapošljavaju svoje simpatizere, rođake, kumove... Već od sledeće sledi „čistka“ u organima lokalne samouprave. Osim što će republička vlada preuzeti kontrolu nad zapošljavanjem, biće usvojen i zakon kojim će se odrediti optimalan broj zaposlenih. To znači da će oko 8.000–10.000 službenika morati da potraži novi posao u narednih pet godina, saznaje „Blic nedelje“ u Vladi Srbije.

Ove godine je obezbeđen novac za 1.800 otpremnina po principu dobrovoljnosti. U Vladi Srbije kažu da nisu sigurni da će „ovakvi uslovi i princip dobrovoljnosti biti svih tih pet godina“ i savetuju da zaposleni iskoriste šansu.

Trenutno u organima jedinica lokalne samouprave radi oko 22.000 ljudi, a planirano je da se od usvajanja zakona taj broj u naredne četiri godine svede između 12.000 i 14.000 zaposlenih. Jedan od glavnih razloga ovakvog stanja je što stranke najčešće posle izbora vernost svojih pristalica nagrađuju poslom u nekoj od opštinskih službi. To potvrđuje i Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Rekorder po broju zaposlenih u Srbiji je Leskovac, gde ima 700 službenika, a optimalan broj je dvaput manji. Pozitivan je primer Šapca, koji ima samo 150 službenika.

Reč je o pristojno plaćenom poslu, sa redovnom platom, bez velike odgovornosti, što je za osiromašene gradove u unutrašnjosti Srbije prava premija. Unazad nekoliko godina konstatovano je da ima viška zaposlenih u opštinskim administracijama, ali je malo urađeno da se nešto promeni. Država ponavlja da je potrebno štedeti, ali se retko oseća prozvanom. Na pitanje zašto se ništa ne radi, Marković kaže da se već nekoliko godina sredstva od priređivanja igara na sreću raspodeljuju za racionalizaciju opštinskih i gradskih uprava.

Na osnovu javnog poziva Ministarstva, lokalne samouprave kandiduju svoje projekte od kojih se neki odnose i na racionalizaciju uprave.

– U pripremi je zakon kojim će se rešiti status zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, a koji će, između ostalog, regulisati i pitanje broja zaposlenih u skladu s evropskim standardima. Ministarstvo je dobilo sredstva koja će u toku ove godine biti utrošena za bolji rad opština – navodi ministar.

Upitan zašto se čeka novi zakon da bi se nešto uradilo, Marković odgovara da se opipljivi rezultati mogu dobiti samo ako se sistemski reši ovo pitanje, a to je moguće jedino kroz zakonske odredbe.

– Čini se da je kriterijum za zapošljavanje bio upravo političke prirode. Zato je važno da zakonom ograničimo broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koji bi odgovarao nekim standardima, a to je otprilike 0,1–0,15 odsto u odnosu na broj stanovnika lokalne samouprave. U ovom trenutku, politika zapošljavanja je isključivo nadležnost opština, pa je zato potreban zakon koji bi dao mogućnost Vladi da interveniše – objašnjava Marković.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je da Ministarstvo dobije 1,1 milijardu dinara. Ta sredstva će u toku ove godine biti utrošena na smanjenje broja zaposlenih u organima jedinica lokalne samouprave. Biće tu i prirodnog odliva, odnosno ljudi koji će otići u penziju. U Ministarstvu ističu da, zbog postojeće ekonomske krize, u 2009. niko u opštinskim upravama na osnovu programa Vlade neće ostati bez posla protivno svojoj volji.

– Uslovi koje će Vlada ponuditi ove godine u saradnji sa lokalnim samoupravama daleko su iznad onih koji su dosad postojali i teško je očekivati da će se ponoviti. Nažalost, imamo otpremnine za svega 1.800 zaposlenih. Ovo pitanje moramo rešavati i zato savetujem zaposlenima da dobro razmisle i iskoriste šansu koja se pruža za 2009. godinu jer je višak veliki – naglašava Marković.

http://www.blic.rs/politika.php?id=74770


# opština
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima