Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana sednica Štaba za vanredne situacije

rss

28.06.2014. Opština Aleksinac

Juče je u zgradi Opštinske uprave održana 34. sednica Štaba za vanredne situacije na teritoriji opštine Aleksinac. Na dnevnom redu našle su se 4 tačke.

Održana sednica Štaba za vanredne situacije

Prva tačka dnevnog reda bilo je razmatranje trenutne situacije na delu teritorije Opštine koju je prethodnih dana pogodilo olujno nevreme. Nevreme koje je u juče rano ujutru zahvatilo naselja Gornji Adrovac, Prćilovica, Žitkovac, Moravac, Nozrina, Lužane, Moravski Bujmir, Katun, Bele Breg i Vrelo ostavilo je za sobom veliku štetu. Potpuno su srušena dva krova, dok je delimično oštećeno više desetina objekata. Šteta na poljoprivrednim usevima je od 50 do 100%. Duvao je vetar ogromne jačine koji je obarao čak i veliko drveće, dok su oborena stabla i nanosi materijala na više mesta izazvali zakrčenje na putevima. Došlo je i do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Konstatovano je da je najveći deo kvarova na dalekovodima i niskonaponskim mrežama otklonjen, kao i da je niskonaponska mreža u Lužanu i dalje u prekidu i da bi trebalo da bude osposobljena do kraja dana. Ekipe JP za puteve i stambeno komunalnu delatnost ovih dana neprekidno rade na saniranju štete na putevima. Prethodne noći nove padavine ugrozile su naselja Kamenica, Loznac, Šurić, Mali Drenovac, Rsovac i Prekonozi. U Šuriću je poplavljeno nekoliko domaćinstava.

Nakon izveštaja o trenutnoj situaciji na terenu, doneta je odluka da se obrazuje Komisija za procenu štete izazvane jakim nevremenom prethodnih dana. Komisija će imati zadatak da izvrši procenu nastale štete na javnoj infrastrukturi, privrednim i privatnim objektima i poljoprivrednim površinama.

U nastavku sednice usvojen je izveštaj o proceni štete nastale poplavama na teritoriji Opštine u maju 2014. godine, po kome je procenjena šteta u vrednosti od 19.315.000 dinara, i usvojen je predračun radova za poslove uklanjanja zemlje sa aktiviranog klizišta u Crnoj Bari i iskopavanja drenažnog kanala u zoni ugroženog stambenog objekta.

Komentara: 0


# opština nevreme Gornji Adrovac štab Moravski Bujmir šteta Rsovac
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}