Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležen Dan ustanka

rss

07.07.2016. Opština Aleksinac

Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma - 7. juli obeležen je danas polaganjem venaca na spomenike palim žrtvama Narodnooslobodilačkog rata.

Obeležen Dan ustanka

Venci su najpre položeni ispred Spomenika palim žrtvama NOR-a u parku Brđanka u Aleksincu, a zatim i ispred Spomenika poginulim borcima Ozrenskog partizanskog odreda u Subotincu, podignutom na samom mestu njihove pogibije.

Tom prilikom, uručeno je i priznanje porodici jednog od stradalog partizana, Srđana Todorovića, koja se dugo godina stara o održavanju ovog spomenika.

Vence su položile delegacije opštine Aleksinac, Udruženja boraca NOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionera, Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Pokreta socijalista.

„Na današnji dan navršava se tačno 75 godina od početka narodnog ustanka protiv fašizma, ustanka koji, kao simbol borbe za slobodu, zauvek ostaje odrednica srpskog naroda i njegovog slobodarskog karaktera“ - rekao je tom prilikom Čedomir Rakić, zamenik predsedika opštine Aleksinac.

Tradicionalno, Odbor za obeležavanje praznika, istorijskih događaja, godišnjica i jubileja u opštini Aleksinac svake godine u obeležavanje Dana ustanka uključuje neko od mnogobrojnih naselja sa teritorije Opštine. Ove godine, čast i obaveza da budu deo proslave ovog praznika pripala je mesnoj zajednici Subotinac.


# Aleksinac Čedomir Rakić Brđanka Subotinac drugi svetski rat Srđan Todorović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima