Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nova akcija suzbijanje krpelja i komaraca na teritoriji Aleksinca

rss

13.09.2019.

Opštinska uprava opštine Aleksinac obaveštava građane da će se unedelju 15. septembra 2019. godine započeti sa izvršenjem drugog ciklusa akcija suzbijanja krpelja na frekventnim zelenim površinama i trećeg ciklusa suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Aleksinac.

Foto: arhiva

Akcije će izvoditi zajedno preduzeća DE MUS doo Beograd i SINITRA DDD doo Valjevo.

Suzbijanje krpelja vršiće se uređajima sa zemlje u parku Brđanka i drugim manjim zelenim površinama, Starom i Novom groblju i neformalnim izletištima u Aleksincu, parkovima na Al. Rudniku i u Žitkovcu, na uređenom delu obale Bovanskog jezera i na memorijalnim mestima, odnosno na istim lokacijama i u istom obimu kao i u prethodnom ciklusu.  

Da bi se akcija uspešno realizovala i izbegle neželjene posledice mole se građani da u vreme vršenja tretmana ne borave na pomenutim lokacijama i ne izvode kućne ljubimce, odnosno da iste napuste kada na njih stignu ekipe izvođača. Pčelari koji pčele drže u neposrednoj blizini navedenih zelenih površina se obaveštavaju da preduzmu mere zaštite pčelinjih društava.

Suzbijanje odrasle forme komaraca vršiće se u skraćenom obimu u odnosu na prethodni ciklus, odnosno vršiće se samo na dostupnim površinama na obalama Moravice kroz naselja Kraljevo, Vakup i Aleksinac, na obalama Južne Morave kod Aleksinca, starog toka Južne Morave kod Al. Bujmira, Žitkovačke bare i bare uz naselje Srezovac i G. Ljubeš, a osim toga i u parku Brđanka u Aleksincu.

Suzbijanje odrasle forme komarca, vršiće se prskanjem ULV uređajima i termalnim zamagljivanjem sa vozila i predstavlja opasnost za pčele, pa je potrebno da građani koji žive u neposrednoj blizini navedenih lokacija spreče kretanje pčela za vreme vršenja akcije.

Suzbijanje larvi komaraca vršiće se u barama, iskopima, kanalima na teritoriji opštine i delovima starog korita reke Južne Morave i pojedinim delovima toka reke Moravice.

Tretman se vrši preparatima neškodljivim za ljude i domaće životinje. Suzbijanje larvi komaraca vrši se direktnim apliciranjem preparata u vodene površine koje su staništa larvi komaraca i ne predstavlja nikakvu opasnost za pčele.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika planirane aktivnosti će se odložiti za naredni dan. U slučaju dužeg prekida građani će biti posebno obavešteni putem medija.

Ukoliko vremenske prilike to dozvole, sve navedene akcije bi trebalo da budu u potpunosti okončane u ponedeljak 16. septembra 2019. godine.

Izvor: Opština Aleksinac


# Aleksinac Srezovac komarci krpelji
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima