Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

I nova vlast želi eksploataciju škriljaca

rss

06.08.2012. Izvor: Tanjug

Ministarstvo rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja namerava da intezivira projekat istraživanja i eksploatacije uljnih škriljaca u Srbiji, iz kojih bi za 10 godina naša zemlja mogla godišnje da dobija oko 1,5 milion tona sintetičke nafte, izjavio je resorni ministar Milan Bačević.

I nova vlast želi eksploataciju škriljaca

On je najavio da bi već u septembru trebalo da počne izrada strategije za eksploataciju uljnih škriljaca i procedura odabira strateškog partenera i naglasio da bi Srbija morala da zadrži kontrolni paket akcija u tom projektu.

Procenjuje se da raspolažemo sa oko dve milijarde tona rezervi uljnjih škriljaca, od kojih su samo u aleksinačkom basenu potvrđene rezerve od 400 miliona tona, a geološka istraživavnja, koja nisu sprovedena na celoj teritoriji Srbije, počeće u najskorije vreme, rekao je Bačević.

- Postoje naznake da uljnih škriljaca ima i na drugim lokacijama u Srbiji i uz korišćenje novih tehnologija za preradu te sirovine u sintetičku naftu, mogli bismo da nadomestimo značajne količine nafte koju uvozimo - istakao je Bačević.

Do sada su interes za istraživanje uljnih škriljaca pokazale jedna kineska i estonska kompanija, dva investiciona fonda i "Naftna industrija Srbije", a prethodna Vlada Srbije je raspisala tender za konsultanta za izbor strateškog partnera, podsetio je ministar i ukazao da bi pokretanje tog posla uposlilo nerazvijeni južni deo Srbije.

Srbija raspolaže i drugim mineralnim sirovinama, rudama, geotermalnom energijom, obnovljivim izvorima energije, koje predstavljaju pravo bogatstvo naše zemlje, rekao je Bačević i naglasio da je rudarstvo velika razvojna šansa Srbije, jer ta delatnost može najbrže, posle poljoprivrede, da povrati uloženi novac, pod uslovom da to što se eksploatiše u Srbiji može i da se prerađuje.

On je rekao da će se nastaviti i istraživanja potencijalnih ležišta litijuma i naglasio da bi izgradnja pogona za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda u Srbiji višestruko uvećali prihode u odnosu na zaradu koja se ostvaruje kad se izvozi samo sirovina.

Srbija ima i druge dragocene minerale, kao što je zeolit koji se istražuje na Kopaoniku, ali ga ima i na drugim lokacijama i ima široku primenu u mnogim industrijama, kao što su farmaceutska, hemijska, IT i kosmička industrija.

On je rekao da bi već u septembru Skupštini Srbije trebalo da se prosledi predlog izmene Zakona o rudarstvu i geloškim istraživanjima, ili će biti usvojen potpuno nov zakon, jer je postojeći koji je usvojen krajem prošle godine u praksi već pokazao izvesne nedostatke, što stvara probleme kompanijama koje se bave tim poslom.

- Postojeći zakon nedovoljno jasno definiše ko čime raspolaže, kao i pravila koja obavezuju potencijalnog korisnika prirodnih resursa, a mnogim prirodnim resursima se raspolaže bez potpune dokumentacije i bez adekvatnog plaćanja koncesija državi - rekao je Bačević dodavši da je još rano da se govori o tome da li će biti povećanja naknada za geološka istraživanja i povećanje rudnih renti.

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]