Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zelenaš rudaru savetovao da uzme kredit za refinansiranje

rss

12.09.2014. Tanjug, Blic

Niška policija uhapsila je D.Ž. (39) iz okoline Aleksinca, zbog sumnje da je izvršio zelenaštvo i iznudu, dok se za njegovim saučesnikom D.Đ. (23) iz Aleksinca traga zbog istog krivičnog dela ali i posedovanja oružja.

Zelenaš rudaru savetovao da uzme kredit za refinansiranje

Osoba za kojom policija traga sumnjiči se da je izvršio krivična dela zelanaštvo i iznuda, kao i krivično delo nedozvoljene proizvodnje, nošenja, držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija, navode iz policije.

Sumnja se da je D. Ž. od decembra meseca 2011. godine do 11.septembra ove godine, na ime pozajmice od 800 evra, zahtevao od jednog rudara i njegove bivše žene da mu plaćaju nesrazmernu kamatu od 20 posto pa je tako je nelegalno inkasirao 200.000 dinara. Da iznuđivači u niškom kraju postaju sve „preduzimljiviji“ svedoči i podatak da je imenovani zelenaš svojim žrtvama savetovao da uzmu kredit za refinansiranje kod banke kako bi se razdužili sa njim!?

 

-Početkom 2013.godine već je dužniku, koji je radi plaćanja kamata počeo da prodaje tehniku i nameštaj iz kuće, uzeo i TV sa satelistkom antenom. Naterao ga je da mu potpiše ovlašćenje ma mu je jedno vreme dizao direktno pare sa tekućeg računa, ostavljajući mu tek 8.000 dinara koliko da preživi, kaže naš sagovornik. Zelenašu nije bilo dovoljno što je na sudu dobio da mu oštećeni plaća po 150 evra na ime duga nego ga je dodatno opteretio kamatom.

-Osumnjičeni D.Ž. je tražio od žertve da mu je na ime nekog duga od 300 evra plati kamatu u iznosu od 2.650 evra. Čovek radi kao rudar van Niša nije smeo da dolazi kući punih šest meseci jer mu je zaprećeno da neće dobro da prođe i da pazi jer ima decu. Onda je D.Ž. sa D.Đ. počeo da traži novac od njegove bivše žene, sa kojom živi u istom stanu, šaljući još upoozoravajuće poruke preko „Fejsbuka“.  Ona je uzela dva čeka u banci i dala mu ih, ali zelenaša to nije zadovoljilo jer je mogao da unovči svega 10.000 dinara pa ih je posavetovao da uzmu kredit za refinansiranje kako bi se „razdužili sa njim“, kaže naš sagovornik.
 

Sumnja se da je D.Ž. porodici upućivao ozbiljne pretnje i da je sve to radio zajedno sa D.Đ. u čijoj je kući pronađena lovačka puška, 358 grama eksploziva, 10 električnih detonatorskih kapisli i dve patrone kalibra 16 milimetara, navode iz policije.

Osumnjičenom D.Ž. je određena mera zadržavanja do 48 sati, napominju iz policije.

 


# policija zelenašenje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima