Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bomba u vodi Bovanskog jezera

rss

28.02.2008. Toma Todorović www.politika.co.yu

Bomba u vodi Bovanskog jezera
Eksplozivnu napravu, prekjuče po podne, primetili u bistroj vodi ribolovci i alarmirali policiju

Na manje od pola metra od obale Bovanskog jezera, jednog od najatraktivnijih izletišta na jugoistoku Srbije, između Aleksinca i Sokobanje, u utorak kasno po podne ribolovci su u vodi primetili bombu. Eksplozivna naprava otkrivena je u plićaku zahvaljujući bistroj jezerskoj vodi, odmah ispod regionalne saobraćajnice, između sela Trubarevca i Bovana. Kako saznajemo od Nikole Kumanovića, iz Zajednice ribolovačkih udruženja u Nišu, pecaroši su odmah o događaju obavestili policiju u Sokobanji i Aleksincu, a iz sokobanjske stanice su odmah ogradili i obezbedili mesto gde se bomba nalazi.

– Nije nam poznato ko je i zbog čega bombu „kašikaru” bacio u vodu. Sumnjamo u dve stvari: da je neko krenuo u krivolov i eksplozivnom napravom nameravao da lovi ribu, ili da je neko iz straha želeo da se oslobodi bombe, bacio je u plićak i pobegao – kaže Kumanović.

Na Bovanskom jezeru postoji ribolovačka čuvarska služba, koja, ističe Kumanović, veoma često „češlja” celo jezero. Čamcima se stalno obilaze mesta gde se sumnja da se protivzakonito mrežama lovi riba pa ribočuvari iz čamaca, često, dugačkim štapovima koji na vrhu imaju zakačene metalne kuke proveravaju dno jezerske vode.

– To je prva opasnost na koju smo pomislili, jer je moglo da se dogodi da u kontroli dna jezera, kada je nivo vode viši nego sada, ribočuvari kukom zakače ili dotaknu eksplozivnu napravu i aktiviraju je. Opasnost je svakako postojala i za kupače, mada je još daleko letnja sezona. Jer, i na ovom mestu, kao i duž cele jezerske obale, postoje plaže. Samo neko mnogo neodgovoran mogao je da baci bombu– navodi Nikola Kumanović.

Saznajemo, takođe, da će nadležni organi da unište bombu već koliko danas ili sutra uz sve mere predostrožnosti i obezbeđenja. U policiji pretpostavljaju da je bomba, na mestu gde je pronađena, stajala duže vreme.



# saobraćaj Nikola Kumanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima