Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Budvi otkrivena grupa srpskih maloletnih prosjaka

rss

25.06.2008. Srna, Blic

Crnogorska policija otkrila je prekjuče jednu porodicu iz Aleksinca, koja je vodile svoju decu i decu svojih rođaka u Budvu da prose. Teretni kamion TAM u kojem su bile 24 osobe, od kojih 19 maloletnih, uzrasta od dve do 17 godina, zaustvaljen je na Jadranskoj magistrali, kod mesta Vidokovac iznad Budve.

U kamionu su bili vozač i suvozač Slaviša (30) S. i Toplica (28) S., njihove supruge i jedna starija rođaka. Crnogorska policija je osumnjičila Slavišu i Toplicu da su organizovali i vodili svoju decu i decu rođaka na prosjačenje u Budvu. U crnogorskoj policiji nam je rečeno da su procenili da Slaviša i Toplica ne mogu da budu gonjeni zbog krivičnog dela zlostavljanja dece primoravanjem na prosjačenje, već zbog prekršaja o javnom redu i miru.

- Nisu mogli da budu optuženi za trgovinu ljudima jer su u srodstvu sa maloletnicima - rečeno je „Blicu“ u crnogorskom MUP-u.

Slaviša i Toplica su kažnjeni prekršajno sa po 300 evra po Zakonu o javnom redu i miru, za organizovanje i navođenje na prosjačenje. Posle izricanja kazne su pušteni, ali su evidentirani u registar prosjaka koji se vodi u okviru opsežne policijske akcije „Prosjak“.

Ova akcija crnogorske policije počela je nedavno u Podgorici, a zatim se proširila i na druge gradove, posebno turistička mesta. Maloletni prosjaci koji su zaticani na podgoričkim ulicama privremeno su smešteni u Centar za decu i mlade „Ljubović”. Policija je pre dve nedelje uhapsila i jednog državljanina Srbije I. J. osumnjičenog da je navodio na prosjačenje svog maloletnog brata.

Osim turista Budva, ali i ostala primorska mesta, privuku veliki broj prosjaka. Prema procenama policije u Budvu dođe oko 400 prosjaka, iz unutrašnjosti Crne Gore i Srbije. Tako se pored bogatih Rusa i ostalih stranaca, na ulicama mogu videti deca, majke sa bebama u naručju, hendikepirane osobe, ispruženih ruku kako mole „za bar deset centi“.

Pripadnicama lepšeg pola pružaju dlan i kažu:

- Lepa si k’o Kasandra. Da ti Bog da lepog muža, brdo para, četvoro dece.

Mnoge porodice smeštaj u izbegličkom kampu u Podgorici, ovih meseci zamene „letovanjem“ u šatoru pored hotela ili ekskluzivnih restorana u Budvi. Cela porodica prosjači i dnevno zarade nekoliko desetina evra.

Iako policija sumnja da je prosjačenje organizovano, to je teško dokazati. Prosjačenje na ulici prema zakonu samo je prekršaj, dok je krivična odgovornost predviđena tek za organizatore, koji su uglavnom strani državljani. Neke grupe, nezvanično se pominje jedna iz Novog Sada, pod svojim patronatom ima pedeset maloletnika. Oni godinama prose na ulicama Budve i za sezonu „zarade“ po nekoliko desetina hiljada evra. Iako su skoro svi u Budvi znali za ovu organizovanu grupu prosjaka, organizatori, međutim, nisu identifikovani. Naime, nijedan maloletni prosjak ne želi da otkrije ko mu uzima veći deo zarade, da li ga fizički i psihički maltretira, da li ga je možda „kupio“ od roditelja. Time se policiji vezuju ruke da nekog starijeg, povezanog sa ovim poslom, gone zbog organizovanja prosjačenja ili čak trgovine ljudima.

Prosjače na moru

U niškoj policiji kažu da nisu zvanično obavešteni o hvatanju ove organizovane grupe prosjaka na Crnogorskom primorju, ali da se u višegodišnjoj praksi niko ne seća tako drastičnog primera. Odlazak na more radi prosjačenja nije nepoznata stvar, ali do sada nije bilo slučajeva da neko kamionom razvozi prosjake po primorju, navode u policiji. Niška javnost još se seća slučaja Milijarde Kostić iz aleksinačkog sela Prćilovica, koja je optužena da je u 2004. godini zajedno sa suprugom ustupila jedno od svoje dece drugoj porodici radi prosjačenja. Ona je u međuvremenu i pravosnažno osuđena zbog toga.


Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima