Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Počinje suđenje Plutu u Nišu

rss

08.12.2006.

NIŠ – Sil107022609745220df606078518076782_180x150.jpgvo Plut, slovenački državljanin iz Novog Mesta, koji je 18. novembra 2004. godine na svirep i monstruozan način ubio Jasminu Đokić (24) iz Aleksinca, kao što se i očekivalo, nije se juče pojavio u Okružnom sudu u Nišu. Sudiće mu se u odsustvu jer je u zatvoru u Ljubljani, gde je osuđen na 30 godina zatvora zbog takođe svirepog ubistva koje je učinio nedaleko od glavnog grada Slovenije. Sudski proces u Okružnom sudu u Nišu vodi sudija Zoran Krstić koji je na početku jučerašnjeg procesa saopštio da će se Silvu Plutu suditi za krivično delo ubistva, a da će se njemu i njegovom saučesniku Srđanu Živkoviću iz Aleksinca, koji je u bekstvu, suditi i za brojna druga krivična dela: ubistvo u pokušaju, više teških razbojništava i ilegalno posedovanje vatrenog oružja.

Silvo Plut optužen je da je 18. novembra 2004. godine, na putu između Aleksinačkih rudnika i Aleksinca ubio i masakrirao Jasminu Đokić. Nesrećna devojka vraćala se sa posla na Aleksinačkim rudnicima. Zlikovac ju je sačekao na putu, zaklao nožem, rasporio joj trbuh a onda joj na grudima i butinama urezao krstove. Ubica je otkriven mesec i po dana kasnije, na osnovu DNK analize. Pouzdano je utvrđeno da je Silvo Plut, koji je inače sredinom osamdesetih već bio osuđen za ubistvo u Sloveniji, dolazio u Aleksinac i Srbiju kod Srđana Živkovića, koji je inače radio u Sloveniji. Njih dvojica su zajedno izvršili i ubistvo u pokušaju u Aleksincu, ali i nekoliko teških razbojništava kada su do zuba naoružani u Aleksincu i okolini upadali u kuće, stanove i prodajne objekte.

Na početku suđenja juče je saslušan otac ubijene devojke Ljupče Đokić. On je zatražio od suda da se u Ljubljani, s obzirom na to da slovenački državni organi odbijaju izručenje ubice srpskom pravosuđu, Silvo Plut sasluša i da se napravi video zapis koji bi potom bio prikazan u sudu u Nišu. Jasminin otac otvoreno je iskazao sumnju da je ubistvo njegove kćerke naručeno i, kako je rekao, plaćeno.

Veliko je interesovanje slovenačkih medija za ovo suđenje kojem prisustvuje velika grupa novinara. Glavni pretres biće nastavljen danas.


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima