Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Plut osuđen u Sloveniji

rss

03.10.2006. Izvor: B92

Plut osuđen u Sloveniji
Okružni sud u Ljubljani je Pluta, osumnjičenog i za ubistvo Jasmine Đošić iz Aleksinca, osudio na 30 godina zatvora zbog ubistva Ljubice Ulčar i pokušaja ubistva njenog muža. Plut je 13 godina već proveo u zatvoru Dob kod Maribora, zbog silovanja i surovog ubistva Marjance Matjašič.

Po izlasku iz zatvora, Plut je otišao u Srbiju, gde se sumnjiči da je 2004. ubio Jasminu Đošić, u okolini Aleksinca. Vrativši se u Sloveniju, Plut je februara ove godine surovo ubio Ljubicu Ulčar, čiji muž je uspeo da se spase.

Ako Plut i u Srbiji bude osuđen, za ubistvo Jasmine Đošić, Srbija bi Sloveniji mogla da uruči zahtev da i tu zatvorsku kaznu odsluži u Sloveniji jer zbog važećih slovenačkih zakona Slovenija ne može da Srbiji izruči Pluta.

Sudski veštak Edvard Kralj je na suđenju u Ljubljani odbacio Plutovu tvrdnju da je do ubistva došlo slučajno, tako što je Ulčareva sama pala na njegov nož. Kralj je i na osnovu obdukcije potvrdio da su ubodi na vratu i telu napravljeni svesno i s namerom postepenog mučenja.

Plutov advokat, koji je za svog klijenta tražio psihijatrijsko lečenje umesto zatvorske kazne, već je najavio žalbu, tvrdeći da Plut u trenutku ubistva nije bio uračunljiv jer je pre toga popio šest piva.

Državna tužiteljka Tatjana Devčič-Svetek, koja je tražila najvišu moguću kaznu, 30 godina za ubistvo i 15 godina za pokušaj ubistva, zadovoljna je presudom. Sudski senat je Plutu odredio 30 godina za ubistvo i 10 godina za pokušaj ubistva, ali kako je u Sloveniji najviša predviđena zatvorska kazna 30 godina, određena je jedinstvena kazna od 30 godina, u koju će biti uračunato sedam meseci, koliko je Plut u zatvoru od hapšenja.


Komentara: 1


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    agvozden 11.10.2006.
    Silvo Plut, višestruki ubica, nedavno osuđen na 30 godina zatvora zbog surovog ubistva Ljubice Ulčar, pokušao je da izvrši samoubistvo u zatvoru. Kako je saopšteno iz Kliničkog centra u Ljubljani, Silvo Plut je dovezen u bolnicu sa posekotinama po rukama.

    Inače, ovo je već drugi pokušaj Plutov samoubistva - prvi put se povredio 2. marta, pre početka suđenja.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima