Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uspeh aleksinčana na prestižnom internacionalnom "grepling" takmičenju

rss

16.11.2020.

U nedelju, 15.11.2020.g. održano je takmičenje pod nazivom "SERBIAN INTERNATIONAL GRAPPLING CUP" u Kuli.
"Grappling" ili grepling na srpskom jeziku je disiplina u okviru olimpijskog sporta - rvanja.

Uspeh aleksinčana na prestižnom internacionalnom "grepling" takmičenju

Interesantno je što grepling okuplja više sportskih disiplina: rvanje, džudo, brazilski džiu-džicu, japansku džiu-džicu, luta livre, sambo, mma... Znači, takmičari iz raznih sportova se mogu sresti i takmičiti na ovakvoj sportskoj manifestaciji. Ove godine izostao je veliki broj internacionalnih takmičara, (bilo je ipak nekih iz okolnih zemalja, i jedan iz Amerike), ali broj takmičara nije bio umanjen (kao što se vidi na fotografijama). Naime, takmičenje zbog trenutne situacije nije propraćeno publikom, na tribinama su sami takmičari. Veliki broj domaćih takmičara iz Srbije se i pored trenutne situacije sa koronom ipak prijavilo i učestvovalo u borbama.

MMA klub "DOKU" iz Aleksinca je imao svojih 5 takmičara na ovom prestižnom internacionalnom kupu i osvojio je tri bronzane medalje. Uspeh je veći time što klub ima samo 15-ak članova, dok su sa druge strane borilišta se nalazili protivnici iz klubova koji premašuju broj od dvesta članova.

Kako trener Saša Stamenković kaže, uspeh je uvećan i činjenicom da su 2 bronzane medalje osvojili takmičari koji treniraju ovaj sport samo godinu dana i kojima je ovo bilo prvo veliko takmičenje. Njihovi protivnici su bili iskusni takmičari koji treniraju ovaj sport više godina i imaju veliki broj mečeva. Ta dva takmičara su Aleksa Milić i Vojin Kovačević. Drugo, grepling je samo jedna od veština koji ovi borci treniraju i nije njihov osnovni sport. Oni treniraju i boks i tajlandski boks kao deo MMA (mešovitih borilačkih veština).

Kako trener kaže, najvažniji uspeh za njega je da se niko od takmičara, i pripadnika kluba, nije povredio niti na samom takmičenju, a niti na dosadašnjim treninzima u klubu. Drugo, mešovite borilačke veštine se mogu u klubu trenirati i bez takmičenja, kao oblik fitnesa i rekreacije.

Trener Saša Stamenković najavljuje i skori početak "Male škole borilačkih veština" za decu od 7 do 12 godina. Za razliku od "velike" škole, ovde će deca kroz igru i zabavu razvijati svoje fizičke karakteristike za kasnije bavljenje nekim od borilačkih sportova.

Trener ističe da je za ovaj uspeh zaslužan i tim iz SRC Aleksinac na čelu sa direktorkom Milenom Maksimović. Zahvaljujući njihovom razumevanju i odličnoj saradnji, dobili smo potreban broj termina za trening bez koga sve ovo ne bi bilo moguće.

Na kraju, ostaje nam samo da poželimo sreću i uspeh u daljem radu ovog kluba i da donose medalje u Aleksinac sa raznih sportskih manifestacija.


# fotografija Saša Stamenković MMA klub Doku grepling
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima