Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sedi Vrh - akcija uspela

rss

11.04.2016. Mladen Antić

Eh taj Sedi vrh...
Nije bez razloga dobio takvo ime, ne od snega, već od oblaka kojima je sve vreme bio prekriven.
Ovako je to bilo...

Sedi Vrh - akcija uspela

Planinari juga Srbije su ponovo bili aktivni i to baš u komšiluku, u Subotincu. Planinara je bilo sa svih strana. Ukupno je bilo 140 učesnika.

Akcija je startovala kod nove škole u Subotincu (230 mnv) gde se grupa uputila ka Skakinoj kosi (530 mnv), odakle je osvojen Sedi vrh (813 mnv).

Povratak je usledio drugom stranom, preko Kamenite kose (760 mnv) i Vučje čuke (380 mnv) gde su se planinari ponovo našli u selu Subotinac. Staza je uglavnom šumovita (80%), do 600 mnv je bila zastupljenja grabova šuma dok su od 600 mnv preovladavala stabla bukve i smrče.

Staza se odvijala po vlažnom, ali toplom vremenu, nije bilo vetra tako da su planinari neometano osvajali vrh. Vrh Sedi vrh, nikako da nam se pokaže u sunčanom svetlu, vrh je bio prekriven gustim belim oblacima ali to planinarima nije smetalo da naprave polučasovnu pauzu.

Pitate se ko je založio vatru na vrhu? Naravno, to su bili planinari iz Donjeg Dušnika (Trem 1810 mnv) koji su bili vešti u kuvanju kafe i čaja.

Domaćini su bili odlični vodiči, bilo ih je duž čitave staze tako da nije bilo nikakvih problema. Akcija je imala međunarodni karakter, bilo je planinara iz Grčke i Kine. Najstariji učesnik je bila gospođa Jelena Minardi, kojoj nisu smetali loši vremenski uslovi i koja je bez problema prepešačila određeni deo staze.

Veliko priznanje treba odati planinarima iz Preševa (PD „Ostrovica“) i planinarima iz Brusa (PSD „Srebrnac“) koji su prešli najveću razdaljinu da bi došli na akciju. O subotinačkom pasulju sve najbolje, prazan kazan je rekao svoje. Druženje i zatvaranje akcije je proteklo u stilu južne Srbije, muzika, poneko piće i mnogo igara (kola iz Srbije, Bugarske i Makedonije) tako je na pravi način je završena PRVA tradicionalna akcija u Subotincu.


# škole planinari Železničar (plan. dr.) Sedi vrh Mladen Antić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima