Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jastrebački marš

rss

13.10.2014.

Proteklog vikenda članovi Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca su učestvovali na Republičkoj planinarske akciji „Jastrebački marš”.

Jastrebački marš

Ovu planinarsku akciju su organizovali planinari iz Kruševca, odnosno njihovo planinarsko društvo „Jastrebac”

Akcija je svečano otvorena u selu Srndalje, koje se nalazi nedaleko od Ribarske banje. Planinare su prilikom otvaranja akcije pozdravili predstavnici planinarskog društva „Jastrebac”, kao organizatori akcije i predstavnik Planinarskog saveza Srbije.

Planinari su od sela Srndalja imali konstantan uspon, sve do vrha Zmajevac, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1381m. Planinari su se sve vreme kretali stazom koja je vijugala groz stoletnu bukovu šumu, ukrašenu svim jesenjim bojama. Na pomenutom vrhu, nije bilo dovoljno mesta za sve koji su poželeli da se fotografišu ispred simbolično obeležene najviše tačke. Spuštanje od vrha Zmajevac do planinarskog doma odvijalo se severozapadnom stranom planine a priroda je i dalje bila obojena u svim bojama jeseni.

Nakon spuštanja planinarima je ponuđen planinarski pasulj a potom su podeljene zahvalnice planinarskim udruženjima koja su učestvovala na ovoj akciji. Inače, tokom kretanja planinara, savladana je visinska razlika od  1265 m pri usponu i 1220 m pri silasku a dužina staze je bila 15 km.

Broja planinara na stazi bio je oko 300.

 

Komentara: 0


# Železničar (plan. dr.) Veliki Jastrebac
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima