Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vidovdanski marš 2009

rss

28.05.2009. Narodni pokret Srbije

Vidovdanski marš 2009


Vidovdanski marš je tradicionalna hodočasna i humanitarna akcija Srpskog narodnog pokreta 1389 koji se ove godine održava treći put za redom. Marš počinje 14. juna od Hrama sv. Save u Beogradu a učesnici pešače 14. dana do Kosovske Mitrovice i Gazimestana gde se na Vidovdan 28. juna obeležava godišnjica Kosovske bitke iz 1389. godine u kojoj se srpski knez Lazar Hrebeljanović suprotstavio Osmanskoj-islamskoj armiji. Učesnici tokom Vidovdanskog marša prolaze kroz Ralju, Mladenovac, Topolu, Kragujevac, Knić, Kraljevo, Ušće, Studenicu, Rašku, Leposavić, Banjsku, Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu u kojima je obezbeđeno prenoćište. Tokom Marša obilaze se najvažnije pravoslavne svetinje poput manastira Žiča, Studenica, Banjska, Gračanica a svakog jutra pred polazak učesnici odlaze u crkvu na jutarnju molitvu. Marš se održava u periodu najvećih vrućina tako da predstavlja veliko fizičko iskušenje za sve učesnike, tokom pešačenja kolonu obezbeđuje MUP Srbije a u svim gradovima kroz koje se prolazi obezbeđuje se lekarska pomoć. Učesnici tokom Marša spavaju u vrećama za spavanje.

Srpsko-ruski marš

Treći Vidovdanski marš imaće srpsko-ruski karakter jer su poziv da uzmu učešće prihvatili aktivisti organizacije Mlada Rusija i Ruskog Obraza tako da će najmanje 20 mladih Rusa pešačiti do Gazimestana. Pored učesnika iz Rusije na naršu će učestvovati i grupa Poljaka kao i predstavnik iz Grčke. Osim SNP 1389 u organizaciji ovogodišnjeg Marša učestvuje i Nezavisna asocijacija studenata, kao i Narodni pokret Srbije.

Prijava za Vidovdanski marš

Učešće u Maršu je besplatno za sve a organizator obezbeđuje vreće za spavanje, hranu, vodu i prevoz od Kosovske Mitrovice do Beograda po završetku Vidovdanskog marša. Zainteresovani za učešće u Maršu se mogu prijaviti na sledeće telefone: 064-121-39-31 i 064-279-3563 ili u kancelariji Srpskog narodnog pokreta 1389 na adresi, Stevana Markovića 8 (stari naziv ulice Đure Đakovića 8 ) , kod Zemunskog keja u Zemunu. Za sve zainteresovane radno vreme kancelarije je: sredom/petkom/subotom od 15 do 20 č.


Sajt www.snp1389.rs, mejl za kontakt [email protected] .

Donacije

Primalac: Narodni pokret Srbije, Stevana Markovića 8 - Zemun

Svrha uplate: Donacija za Vidovdanski Marš

Žiro račun: 205-142128-19 (račun je kod Komercijalne banke)

Šifra plaćanja: 88

Komentara: 1


# prevoz radno vreme Ana Marković
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Davor 02.06.2009.
    Aha, pa tu se uzimaju pare, znaci tako ide taj partiotizam ... ccc...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima