Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana svečana sednica Sindikata (SSS)

rss

24.05.2013.

Ove godine obeležava se 94 godina Saveza Samostalnih Sindikata opštine Aleksinac i 110 godina postojanja SSS Srbije

Održana svečana sednica Sindikata (SSS)

Savez samostalnih sindikata Srbije nastao je u borbi radnika za veća prava i slobode. Prva radnička udruženja i društva osnovana su u Srbiji u drugoj polovini 19. veka. Ideja o udruživanju radničkih organizacija pojavila se sa osnivanjem novih strukovnih sindikata. Tako je 27. aprila 1903. godine formiran Radnički savez Srbije, čije delovanje danas nastavlja Savez samostalnih sindikata Srbije. Sa stogodišnjom istorijom, Savez samostalnih sindikata Srbije je najstarija sindikalna centrala u Republici Srbiji.

Danas, Savez samostalnih sindikata Srbije čini 28 samostalnih sindikata formiranih u privrednim granama i uslužnim i javnim delatnostima, u koje je učlanjeno 505.111 zaposlenih.

Savez samostalnih sindikata Srbije je reprezentativna i najveća sindikalna centrala u Srbiji.

Zaposleni se učlanjuju i ostvaruju osnovna prava i zaštitu pred poslodavcima u 3.248 sindikalnih organizacija formiranih u preduzećima i drugim ekonomsko-pravnim subjektima.

Učlanjavanje u samostalne sindikate je dobrovoljno i nije uslovljeno nacionalnom, verskom niti političkom pripadnošću.

Za zastupanje interesa zaposlenih i zaštitu njihovih prava na nivou teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, Savez samostalnih sindikata Srbije formirao je 51 organizaciju, odnosno saveza u pokrajinama i gradovima i 118 povereništava u opštinama.

Savez samostalnih sindikata Srbije, kao organizacija zaposlenih, ostvaruje svoju ulogu nezavisno od političkih stranaka, partija i pokreta, koristeći metode i sredstva sindikalnog delovanja, pregovaranja i borbe u odnosima sa poslodavcima, vladom i drugim državnim organima i institucijama sistema, kao i saradnjom na načelima solidarnosti sa drugim sindikalnim centralama u Republici Srbiji.

Danas obeležavamo 94 godina postojanja sindikalno organizovanog radnićkog pokreta u Aleksincu 16.maja 1919 godine je doneta odluka o formiranju opštinskog sindikalnog veća ,

U Srbiji danas se radnici bore za golo preživljavanje najniže plate u Evropi su obeležile ovu godinu. 800.000 ljudi ne radi.U Srbiji se neodvija socijalni dijalog. Najavljuju se dalja otpuštanja čitav narod postaje tehnološki višak. Sada su na udaru javna preduzeća škole i bolnice.

Prema saopštenju Službe zapošljavanja u Aleksincu o kretanju na tržištu rada, u aprilu 2013. godine registrovano je 8.369 lica na evidenciji. Nezaposlenost je, u odnosu na decembar 2012. godine povećana za 4,9 % ili 395 lica, tako da stopa nezaposlenosti sada iznosi 57,08 %.

U Aleksincu je pod izgovorm brze privatizacije uništeno potpuno 52 preduzeća.Nebriga države prema firmama i njeno nemešanje u industrijski razvoj ,dovelo je narod u stanje beznađa i bede.
U velikim problemima su  radnici FRADA koji su dva puta bili u štrajku radi neisplaćivanja zarada i nepostojanja kolektivnog ugovora. Početak godine je obeležio  štrajk u Betonjerci koji se na sreću zaposlenih pozitivno završio.Na nivou opštine ne postoji  kolektivno pregovaranje nema socijalnog dijaloga ,razgovori se vode samo u sporadičnim slučajevima.

Saradnja sa grčkim sindikatom

SSS Aleksinca je nastavio međunarodnu saradnju sa Grčkim sindikataom. Prošlu godinu je obeležila i poseta predsednika ADEDy Kostasa Cirikasa radi otvaranja dečijeg vrtića u Bucekovoj ulici.Ove godine biće otvorena i fiskulturna sala sa mokrim čvorom i parnim grejanjem. Kao i dva nova igrališta u OŠ u Trnjanu.Na otvaranju očekujemo da gost SSS Aleksinca bude i predednik međunarodne konfederacije sindikata javnih preduzeća.Takođe, očekujemo da se saradnja ADEDY I SSS Aleksinca nastavi daljim investicijama u našoj opštini izgradnjom  krovne konstukcije Buvlje pijace u Aleksincu. - stoji u izjavi predsednika SSS Aleksinca.
 

Komentara: 0


# nezaposlenost štrajk javna preduzeća škole tehnološki višak
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}