Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

NEDELjA CRVENOG KRSTA od 8 - 15 maj

rss

08.05.2009. Milan Terzić

NEDELjA CRVENOG KRSTA od 8 - 15 maj
Moto Svetskog Dana Crvenog krsta, koji je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je :

«Zajedno za humanost»- „NAŠ SVET-TVOJ POTEZ“

Motom se istače značaj partnerstva u saradnji i rešavanju humanitarnih pitanja, a ove godine posebno želi da se probudi interesovanje svakog pojedinca da nešto učini u rešavanju humanitarnih problema i izazova. U svetu postoji 97 miliona volontera Crvenog krsta koji kroz različite programe pomažu više od 277 miliona korisnika humanitarne pomoći.


Ove godine u svetu se obeležava 150 godina od bitke kod Solferina koja je predhodila osnivanju Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca .Na bojnom polju u Severnoj Italiji jedan čovek, po imenu Anri Dinan, odlučio da nešto preduzme kako bi pomogao hiljadama vojnika obe zaraćene strane koji su ranjeni u ovoj bitci kod Solferina.
U skladu sa porukom „Naš svet-tvoj potez“ Crveni krst Srbije realizuje različite programe pomoći, uz pomoć 10.000 volontera koji redovno učestvuju u akcijama i 60.000 volontera koji se povremeno uključuju u aktivnosti Crvenog krsta shodno svojim afinitetima. Od ovog broja volontera Crvenog krsta 60 % čine mladi. Crveni krst Srbije relizuje svoju misiju, poštujući svoj mandat i osnovne principe međunarodnog Pokreta Crvenog krsta a to su: humanost, nepristrasnost, nutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Crveni krst Srbije u okviru Nedelje Crvenog krsta realizuje sledeće aktivnosti:

- od 8. do 15. maja 2008. godine, na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije, realizovaće se doplatna markica. Ostvaren prihod biće posvećen realizaciji programa «Za dobrotu svaki dan je dobar dan». Cilj projekta Crvenog krsta Srbije je borba protiv nasilja u školama i stvaranje pozitivnog obrazovnog okruženja.

- Crveni krst Srbije realizuje akciju «Paket za novorođenu bebu». Akcija će obuhvatiti oko 2.000 beba rođenih od 8.do 15.maja 2009. u 58 porodilišta u Srbiji. Paket Crvenog krsta sadrži osnovne artikle za bebe, kao i radosnicu Crvenog krsta. Volonteri Crvenog krsta će majkama deliti pakete od 11. maja 2009. godine pri izlasku iz porodilišta, a cilj akcije je doprinost povećanju nataliteta u Republici Srbiji.

- Povodom Svetskog Dana Crvenog krsta predsednik Republike Srbije Boris Tadić primiće delegaciju Crvenog krsta Srbije 7. maja 2009. godine ,

- povodom Nedelje Crvenog krsta i 11.maja -nacionalnog Dana dobrovoljnih davalaca krvi , Crveni krst Beograda i Skupština grada Beograda prirediće tradiocionalni prijem za dobrovoljne davaoce krvi u Svačnoj sali Starog dvora.

-Crveni krst Srbije će i u ovoj nedelji posvetiti posebnu pažnju dobrovoljnim davaocima krvi. Dodela nagrada učesnicima konkursa «Krv život znači» literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srbije planirana je za 15. maj 2009. godine u 12 časova u prostorijama Crvenog krsta Srbije u Beogradu.Na konkursu redovno učestvuje oko 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola ,

-početkom maja završava se VI ciklus obuke u prvoj pomoći vojnika na civilnom služenju vojnog roka koje su sprovodile organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama. Obukom iz prve pomoći bilo je obuhvaćeno 6.700 vojnika. Crveni krst Srbije obuku vojnika na civilnom služenju vojnog roka sprovodi već treću godinu u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije - Upravom za vanredne situacije.

PRINCIPI CRVENOG KRSTA


Komentara: 2


# Boris Tadić Crveni krst
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  davaoc krvi... 08.05.2009.
  A gde su aktivnosti CK Aleksinac?
  Verujem da i vi nesto radite...

 • (+0) (-0)

  Milan 11.05.2009.
  Sve aktivnosti Crvenog krsta Aleksinac, plan i program mozete videti na sajtu Crvenog krsta Aleksinac

  www.ckaleksinac.org.rs


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima