Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

SPAGHETTI CON ERBE FRESCHE AROMATICO

rss

07.08.2007.

SPAGHETTI CON ERBE FRESCHE AROMATICO

Špagete i slične testenine, kod nas vaze nažalost, za drugorazrednu hranu. To je zato što većina ljudi interveniše na originalne recepte,pa se ako dobije neka varijanta "ala serbijana" (kod nas to rade čak i školovani kuvari). A kad tada umak više liči na nekakav paprikaš,a ne na mirisno i delikatno italijansko jelo, onda su nezadovoljni i proglašavaju"pastu" kao alternativnu hranu.

Evo mog malog doprinosa, da to promenimo.

Za dve osobe - 300g spageta sipati u najmanje 3 litra osoljene kipuće vode. Sipati i kašiku (belog) sirćeta: ako su u boji da ne izgube boju, ako nisu, da bi bile sjajne-staklaste, a ako su naše proizvodnje,da se otklone i neprijatni mirisi.Kuvati 10, a najvise 15 minuta, bez obzira na vrstu. Oprati pod slavinom sa hladnom vodom, procediti i sipati u keramički sud.

Za to vreme umak mora biti spreman:

U sud sipati 50g maslinovog ulja(ne prziti ulje) i odmah zatim tri oljuštenja i isečena sveža paradajza (ne mnogo sitno). Posle dva minuta kuvanja dodati već pripremljeno i iseckanobilje: 4-5 "iglica" svežeg ruzmarina, 5 listića svežeg bosiljka, 2-3 listica sveže nane i grančicu s listom svežeg celera i peršuna. Zatim dodati jednu izgnječenu crnu maslinku , i na krajudva češnja izdrobljenog belog luka. Malo morske soli, crnog bibera i ovlaženu kašičicu meda. Sa tim kuvati sos na umerenoj toplotimanje od minuta i dok jos ključaisipati na spagete.

Preporuka autora:

Ako se ove špagete ne jedu odmah cim isipate umak, bolje je baciti ih. Ne preporučujem parmezan,a razne kačkavalje i sireve - nipošto, jer će se uništiti delikatan ukus. Ako se kaze: "kašičicu meda", tako i uradite.Nije ISTO sto i kašičica šećera. Preporuka se odnosi i na morsku ili obicnu so, kao i na maslinu crnu ili zelenu.Isto se odnosi i na zdrobljeni beli luk ili seckani. Dakle ako želite da zaista osetite čari ovog jela, budite dosledni receptu do najsitnijih detalja.

A, ako Vas sve ovo zapravo nervira, izvedite jednostavan eksperiment:napravite paralelno špagete po mom receptu i Vase špagete,intervenisuci na moj recept po Vašem nahođenju. Razlika će biti toliko velika da će te se u najmanju ruku nasmejati u čudu, kao kod nekog mađionicarskog trika.

 

UŽIVAJTE !

 


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima