Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Rubište" šabačkog pozorišta

rss

27.11.2017. Ana Stojković

Znamo ili ne znamo da postoji mnogo “Rupišta’’ u Srbiji? Ali, ne želimo da ih vidimo. Ili ih vidimo tek ako zauzmu neko crnohronično mesto u novinama. Ili osvanu na pozorišnoj sceni. Kao i ovo Rubište, pod identičnim naslovom.

"Rubište" šabačkog pozorišta

Do samog kraja, reditelj, Kokan Mladenović, poznatim buntovno, zakucan sam za stolicu dok se ne završi, predstavom, ostavlja bez teksta.

Ali uz mnogo pitanja. A gde je ovo? Kakva brutalnost! Da li ja u ovakvoj zemlji živim? Da li je ovo moguće?

U razgovoru sa tekstopiscem koji je na osnovu novinskog članka napisao pozorišnu dramu, o majci koja je otišla na njivu sa detetom a bez njega se vratila. Koja nije znala šta se sa detetom desilo a pozorišna istraga učinila da se drama završi na alternatvni način.

Da li ste pitali nadležne institucije u vezi ovog istinitog događaja, kako bi napisali dramu Rubište?

Na osnovu življenja u tom kraju i iskustva koje sam stekao, kao i na osnovu serije članaka u novinama. Napisao sam, kao dramaturg – objašnjavao je tekstopisac Ninoslav Đorđević.

Očigledno je da tamo i specijana policija ne bi preživela. A ja se pitam kome mi plaćamo sve dažbine ako se oni ne pitaju? Pitam se zarad koga i čega postoje?

Vlaška magija jača li je i od specijane policije? Jedino možda svemirska pomaže. Ili egzocista u krajnjem slučaju da se pozove? Pomogao Vam Bog dok gledate “Rupište”.

Dok u ukunjene reči prkosim svakim glasom, podignutim protiv kletve kulminacija jezička i toponim prevazišla. Te kletve, ne naklele se, da Bog da.
Pogledajte “Rupište”. Ostaviće Vas otvornih usta. Biće Vam neprijatno. Nezgodno od istine u koju ne želite da znate niti u nju zalazite. A nalazi se možda na samo par kilometara od Vas, a možda i bliže.

Šabačko pozorište
RUBIŠTE
Tekst Ninoslav Đorđević
Režija Kokan Mladenović
Scenograf Vesna Popović
Kompozitor Irena Popović

 

Komentara: 0


# Centar za kulturu i umetnost Festival prvoizvedenih predstava Kokan Mladenović Šabačko pozorište Kristina Pajkić
@cekulaleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima