Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poezija i mladost

rss

15.04.2009. D. S. (Večernje Novosti)

Poezija i mladost
- U četvrtak u Aleksincu počinju dvanaesti „Književni susreti - Gordana Brajović“, koji se održavaju pod medijskim pokroviteljstvom „Novosti“. Pored dodele nagrade za najbolju knjigu namenjenu deci i omladini objavljenu u 2008. godini, koju su ravnopravno dobili Uroš Petrović i Vlasta N. Cenić, na svečanoj akademiji, u bioskopskoj sali aleksinačkog CKU, nagrade će takođe biti uručene i deci stvaraocima, zbog kojih i traje ova manifestacija.

Za najbolju knjigu konkurisalo je oko 60 dela, dok je od malih-velikih pisaca stiglo preko hiljadu radova. Oni su razvrstani u tri kategorije, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovne, kao i od prvog razreda do završetka srednje škole.


www.novosti.rs


Smotra mladih literata

D. STOJANOVIĆ, 16.04.2009

Deca i pesnici okupili su se u četvrtak dvanaesti put na Književnim susretima „Gordana Brajović“, čiji je tradicionalni medijski pokrovitelj naš list. Direktorka Doma kulture Gordana Živanović poželela je gostima još mnogo pesama i dolazaka u ovaj grad, a pisac, predsednik ovogodišnjeg žirija Slobodan Stanišić, proglasio pesmu festivala.

- Ovo je jedna od retkih kulturnih manifestacija na kojoj se mlade literate iz svih krajeva Srbije i dijaspore susreću sa uglednim piscima, idoli iz čitanki - naglasio je Stanišić.

Ovogodišnji laureati Uroš Petrović (za zbirku priča „Misterije Ginkove ulice“) i Vlasta N. Cenić (za zbirku pesama „Krilati kamen“), ravnopravno su dobili nagradu Kompanije „Novosti“ za najbolju knjigu namenjenu deci i omladini u 2008. godini. Novčanu nagradu uručio im je književnik i urednik Izdavačke delatnosti naše kompanije Milomir Kragović i istakao da „Novosti“ sa velikim zadovoljstvom prate ovu jedinstvenu manifestaciju.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je više od 1.000 dečjih radova. U kategoriji od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i u kategoriji srednjoškolaca, dodeljeno je stotinak prvih, drugih i trećih nagrada, diploma i zahvalnica. Promovisan je i Zbornik učeničkih nagrađenih radova i dodeljena specijalna priznanja. Laureati i gosti obišli su i OŠ „Sveti Sava“ u Gordaninom rodnom selu Subotinac. U Domu omladine na književnoj večeri posvećenoj Urošu Petroviću i Vlasti N. Ceniću, govorili su Slobodan Stanišić i Dragan Bogutović, novinar našeg lista.


# Gordana Brajović festival Sveti Sava Dragan Bogutović Milomir Kragović Gordana Živanović Uroš Petrović Slobodan Stanišić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima