Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ninuška Stojanović nagrađena za najbolju glavnu žensku ulogu na festivalu Gulini dani

rss

09.07.2021. Slavica Momaković / svet-australia.com

Mlada vrhunski talentovana glumica Ninuška Stojanović, rođena je u Aleksincu (Srbija) 1984. godine. Aktivno je počela da se bavi glumom u “Gradskom pozorištu Teatar 91” od 2008. godine u Aleksincu dobivši glavnu ulogu Mione u predstavi “Brisan put” reditelja Dušana Duke Javanovića. Do sada ostvarila je brojne uloge: “Kamena srca” sa ulogom princeze Cincu Lincu u “Alisi u zemlji čuda”, “Moja draga”, “Pozovi me radi preljube”, “Ivkova slava” (uloga Mariole), “Mi čekamo bebu”, “Tetka od million dolara”, itd.

Ninuška Stojanović nagrađena za najbolju glavnu žensku ulogu na festivalu Gulini dani

Briljirala je na 9. festivalu “Gulini Dani” u Petrovcu na Mlavi, na kojem je nagrađena za najbolju žensku ulogu u pozorišnoj predstavi “Zvezdana Prašina” za ulogu Jelene – “Teatar 91”, Aleksinac. Nagrađene su i njene kolege iz istoimene predstave Bojan Cvetković za najbolju mušku ulogu Marka i Zorica Stevanović za najbolju žensku epizodnu ulogu tetke. Intervju smo posvetili Ninuškinom velikom uspehu i radu u pozorištu ali pre razgovora napomenula bih – Umetnička loza porodična, nastavila se, jer je Ninuška Stojanović, ćerka Nataše Milivojević cenjenog i veoma nadarenog tekstopisca.

Na 9. festivalu “Gulini Dani “u Petrovcu na Mlavi nagrađeni ste za najbolju pozorišnu glavnu žensku ulogu u prestavi “Zvezdana Prašina”. Kako se osećate posle ovog velikog trijumfa, jeste li sredili utiske?

Šta reći, osim da sam jako srećna. Takvo priznanje, odluka žirija, velika je čast za mene ali i ujedno dodatna motivacija da se i dalje trudim kroz buduće uloge i predstave. Pozitivna reakcija publike i neverovatno dobre ocene stručnog žirija Vladana Živkovića, Aleksandra Saše Volića i Nikole Ugrinovića, još jednom su svrstali naše glumce u grupu najboljih amatera, što je dovoljna preporuka da svi koji imaju priliku pogledaju ovu predstavu. Pomaci se dešavaju, ali su ovakve predstave daleko iznad nivoa ostalih.

Tom prilikom izjavio je Vladan Živković poznati glumac i predsednik žirija festivala glumačkih ostvarenja Gulini dani:  “Bez ikavog stida ovaj ansambl može da odigra prestave u “Ateljeju” u Narodnom pozorištu ili bilo gde”… za nas sve, to je velika čast i vetar u leđa. 

Ovo je meni prva velika nagrada nakon dugogodišnjeg rada u pozorištu. Početna tačka svakog uspeha je želja, ali ja sam strpljivo čekala svoj trenutak i evo rezultata.

Recite nam nešto više o komediji “Zvezdana prašina” gde ste do sada gostovali sa predstavom, ko je režirao, uloga Jelene kojeg je sadržaja? 

Komedija “Zvezdana prašina”, “Gradskog pozorišta Teatar 91” iz Aleksinca koju čine bračne zgode i nezgode živi nešto više od četri godine. Izvedena je preko 40 puta. Priliku da je vidi imala je publika kako u Srbiji, tako i u Makedoniji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, na Kosmetu, u Atini. Na pozorišnim festivalima nagrađena je sa preko 20 nagrada. 

Velike zasluge za nagrade ima reditelj predstave, naš dugogodišnji saradnik i prijatelj Branislav Nedić koji je maestralno oživeo tekst našeg čuvenog dramaturga Dušana Kovačevića.

Predstava sadrži sve ono što karakteriše Kovačevićev stil, pa slobodno mogu reći, da je odavno pobrala simpatije publike.

Meni je u prestavi pripala  uoga Jelene (lepe i simpatične žene) koja je u braku 10 godina. Priču o njenom odnosu sa šmekerom i ljubavnikom Markom, uporedo prati i priča njihovih životnih partnera sa puno zapleta i raspleta. Svedok svih dešavanja je naravno kum, kao i neizostavna tetka.

Mi i dalje punimo sale, ljudi se smeju i bar na trenutak zaborave sve ove muke koje su nas snašle u zadnje vreme, ali komediju nije lako igrati. Za nju je porebo više talenta, rada, jer dok se publika smeje, glumac mora da ostane ozbiljan, fokusiran na ulogu. S druge strane, ta reakcija publike za nas je itekako bitna, ono što svakom glumcu puni srce i dušu je svakako aplauz.

Kako ste zapravo postali glumica, šta vas je podstaklo da stanete na “daske koje život znače”?

U svet glume pre 13 godina uveo me je poznati reditelj i glumac Dušan Duka Jovanović i sigurnom rukom i savetima vodio ka ovome što sam sada. Naravno, kasnije su se nizale saradnje sa mnogim drugim našim poznatim rediteljima.

Velike napore da našem pozorištu ništa ne nedostaje ulaže Milena Ristić direktorka “Gradskog pozorišta Teatar 91”.

Tu su i ostali članovi ansambla kolege glumci. Mi smo pravi tim. Mala porodica zaljubljenika u glumu koja godinama u nazad uspešno radi a tajna uspeha u životu “nije da čovek radi ono što voli, već da voli ono što radi”.

Izvor


# intervju pozorište Teatar 91 festival Bojan Cvetković Branislav Nedić Zorica Stevanović Petrovac na Mlavi Dušan Duka Jovanović Ninuška Stojanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima